Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентични хора от Видинско на събора в Жеравна

3
Снимка: БГНЕС

Два танцови състава - "Фиданките" и "Жарава", ще представят народни хора от Видинско в програмата на започналия снощи Международен фестивал на фолклорната носия "Скок във врмето" в Жеравна. За Фиданките това ще бъде петото участие във фестивала, организиран от Фондация "Българе" на Христо Димитров. За представянето си групата е подготвила автентични хора, обясни ръководителят Диана Димитрова:

"Представяме автентични хора от Видински регион, такива са изискванията. Това, което ще помажем ще бъде видяно от изключително много хора. За съжаление от Видинския регион малко групи могат да пътуват често и на такива големи форуми и може би поради тази причина сме атракция, когато отидем. Преди години се играеше предимно и само автентичен фолклор, след това започнаха да навлизат клубовете като форма на изучаване на танците и бих казала, че имаше един период, в който нещата леко се сляха. Но сега изискванията отново са доста строги, изискват всеки един танц да бъде обоснован, да бъде обяснен - откъде е музиката, откъде го знаем, как го знаем. Това е много хубаво, защото останаха малко автентични танци,  това е азбуката на фолклора."

Танцов клуб Фиданките, Снимка:Фейсбук
Фиданките ще бъдат с характерната за Подунавието носия - кадифени фусти и престилки, автентични ризи и характерно забраждане, превърнало се в емблема на клуба.

100-годишно хоро от Видинско ще изпълни в Жеравна танцова група "Жарава". В програмата на видинската група е включена и една Северняшка китка, обясни ръководителят на групата Фиданка Асенова:

"В Жеравна ще играем "Рабровски калуш", който е автентично хоро от село Раброво и музиката му е 100-годшина, автентична музика, и Северняшка китка -  една моя разработка върху автентични хора. За Жеравна избрах това хоро, защото преди 2 години Христо Димитров ме беше номинирал за "Златната муза" в София, което се дава от Асоциацията на хореографите. Не успях да я взема, но той ме познава добре, не съм показвала то хоро там. Предполагам, че ще е интересно - 150-годишно връщане назад във времето."

Танцов клуб Жарава, Снимка: Фейсбук
Неповторимата атмосфера от времето на баба и дядо може да бъде усетена само на фестивала в Жеравна, където съвременните предмети и аксесоари са абсолютно забранени и всички присъстващи задължително са облечени с фолклорни носии. Дванайстото издание на фестивала "Скок във времето" продължава до неделя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин . Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев: "Целта на нашето сдружение е да се подпомагат..

публикувано на 17.04.24 в 14:36