Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

Снимка: БГНЕС

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на мерките за Снимкапожарна безопасност трябва да сме както в покрайнините на населените места, така и в близост до залесени площи.

Адекватно ли се справяме с проблемите в топлия и сух август и каква е обстановката във Видинско? По темата  разговаряме със старши инспектор Ивайло Йорданов- началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" на РСПБЗН-Видин:

"Към момента ситуацията в област Видин е сравнително спокойна. Забелязва се спад на пожарите, възникнали в сухи треви и стърнища спрямо миналата година. За първите десет дни на месец август имаме регистрирани 16 произшествия, което е доста по-малко в сравнение с 2018 година. Но трябва да отбележа, че сезонът на сухите треви и стърнища тепърва предстои. Статистиката показва, че тези пожари са най-интензивни през месеците септември, октомври и дори ноември, след като приключи жътвената кампания и бъде прибрана реколтата от Снимкаполето.

За 2019 година пикът на пожари е бил през месеците февруари- март. За февруари са регистрирани 46 произшествия, а за март- 152 произшествия с пожари в сухи треви. Мога да споделя за последния случай от месец април, макар и за хората да е нетипично в началото на годината да избухват пожари, но точно в периода февруари - април имаше едно засушаване и пожарите наистина бяха сериозни. Това е заради голямата маса на суха тревна растителност, включително и в урбанизираните територии. Последния случай, за който се сещам, е от землището на село Арчар през април. Тогава следствие на запалена суха трева и при силен вятър, пожарът се разпространи бързо и достигна до селото, като огънят успя да обхване една жилищна сграда и две селскостопански постройки... 

Статистиката показва, че основната причина за възникване на пожари в сухи треви и стърнища е човешкият фактор. Дали е умишлено, дали е човешка небрежност или непредпазливост- важното е, че основно човекът ги причинява. А пожарите са Снимкаизключително опасни в комбинация със силен вятър. Могат да обхванат огромна територия, могат да прераснат в горски пожари, могат да засегнат житни култури, дори жилищни сгради.

Пожарите се делят основно на два вида- пожари в земеделски земи и пасища и пожари в урбанизирани територии. И двата са еднакво опасни.  

Важно е да се знае, че паленето на стърнища е забранено от няколко закона у нас. Съответно няколко са и институциите, които контролират този процес и налагат нужните санкции. Но въпреки това, паленето на стърнища продължава да е масово явление. А запаленото стърнище създава опасност от възникването на пожари, които могат да се прехвърлят към съседни обработваеми площи, гори и населени места...

Кои са най-честите причини за битовите пожари, за какво трябва да внимават жителите и кметовете на населените места, каква е ролята на доброволните формирования към Общините за справянето с проблема, как помагат тези отряди в община Брегово, където действа една от първите доброволчески групи в страната и как гасят пожарите в село Пали лула, защо в област Враца подобни формирования има само в три общини- отговорите можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18

Гореща есен на политическата сцена

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при..

публикувано на 10.09.19 в 14:11

Какво спечелихме и какво загубихме след 9 септември 1944 година

На 9 септември се навършват 75 години от държавния преврат през 1944 година и идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Дата, която и днес продължава да разделя обществото. Веднага след смяната на властта започва работа Народният съд- в първите месеци убитите са хиляди, без съд и присъда. Друга част от обществото, с чистата вяра за..

публикувано на 09.09.19 в 14:53