Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-изгодно ли е да ходим на почивка през септември?

Снимка: Радио ВИДИН

Краят на туристическия сезон не настъпва с наближаването на месец септември, а напротив втора вълна туристи ще посетят морските курорти не само в България, но и в чужбина. Празниците през този месец са много близо и събирането на няколко почивни дни са удобен момент хората да се насладят на слънцето. Тези, които имат опит с пътуванията и ценителите още от миналият ноември са си закупили пакети за октомври тази година, което намалява и цената на почивката, коментира Николай Антов, представител на туристическа агенция във Видин:


"Високият сезон е до края на август и от средата на септември започват да падат цените. Тези, които са купили туристически пакети от миналата година са закупени с 35, 40 % по-ниска цена. Нашите комшии обикновено в края на март спират да променят цените, защото спират ранните записвания. Но при тях се получи нещо, което не се е случвало до сега - всеки месец от април натам цената се вдига, поради големият интерес и липса на места. Най-много пакети правим за турските курорти, защото съотношението качество-цена е недостижимо. Научихме туристите от Видин да почиват през пролетта и есента. Дори хора, които имат по-добри финансови възможности и хора, които са с ограничен бюджет почиват през септември."


Някои видинчани не са чакали до септември и вече са били на почивка, други пък няма да ходят никъде показа наша анкета:


"Бяхме на Вършец, предпочитаме го защото е планина и има минерална вода. Цените са сравнително високи. Не планираме скоро почивка, освен до Сърбия и Румъния... Не сме почивали, не бих се възползвала от по-ниските цени през септември. Не сме за море. Септември дъщеря ми ходи в Гърция, доволна е по-ниски цени. Ходят вече няколко години значи са доволни... Предстои ми пътуване в Италия, септември е по-евтино. Иначе сега ако нямах това пътуване до Италия щях да ида на "Аполония"- Созопол. Септември е един много хубав месец до 22-ри си е лято." 


А за хората, които търсят нещо различно от море, в летния период все повече са предпочитани нашите планински курорти. Чистият въздух и спокойствието, заедно с добрите цени допринасят за засиления интерес, отбелязва Николай Антов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30