Как ще ги стигнем...

Общите разходите на българските домакинства нарастват с по-бързо темпо от доходите през второто тримесечие на настоящата година, показва проучване на Националния статистически институт. Общият доход средно на лице от домакинство през периода април-юни се покачва с 4,9% спрямо същото тримесечие на 2018-а, достигайки 1547 лева или около 515 лева средномесечно, но при увеличаване на общите разходи с 5,3% до 1402 лева или 467 лева на месец. В същото време от КНСБ обявиха, че двама възрастни и две деца се нуждаят от 2 448 лева на месец, за да живеят нормално и да могат да покриват разходите си от първа необходимост- храна, консумативи, данъци и др.


"Социалните неравенства и неравенствата в доходите се задълбочават в последните 10 години. Регионалните различия стават все по-ужасяващи и все по-непреодолими", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.СнимкаСпоред синдикатите 70% от българските домакинства живеят с по-малко от необходимите средства за посрещане на разходите от първа необходимост, а 30 на сто или около 2 млн. българи, получават средства по-ниски от официалната линия на бедност у нас. Мнението на видинчани по темата потърси Антония Каменова:"Доходите във Видин са ниски и безработицата е безбожна. Нормалният доход трябва да е около 1000 лева. Видин умира- ако не се намери инвеститор... Тук се работи за минимална заплата... Доходите са ниски, ако сравним Видин със София- разликата е прекалено голяма. Докато не се изгради голям завод, който да поеме работни места, няма как да се решат проблемите с доходите... 800 лева трябва да бъде минималната работна заплата. Доходите тук наистина са много ниски. Нямаме икономика, нямаме заводи, хората няма къде да работят... Във Видин доходите са ниски в сравнение с други градове... Трябва някаква инвестиция, нещо да се открие, за да останат младите хора, ама те вече са си тръгнали- нещата са трагични... Най-важни са инвестициите и да се развива икономиката. Ако няма частен бизнес- да има държавен, за да се привличат млади хора. Всеки има нужда от средства..."

СнимкаСредната заплата в България достигна 1253 лева, показват данните на НСИ за второто тримесечие. Това е ръст с 12% спрямо същия период на миналата година. В същото време обаче все повече се задълбочава неравенството на доходите между различните региони. Най-много получават работещите в столицата - средно 1 730 лева. Най-нископлатените са жителите на областите Благоевград и Видин съответно с 800 и 805 лева. Тук се наблюдава и един парадокс- на второ място по средна заплата в страната е област Враца, в която, въпреки че се намира в най-бедния регион на ЕС, доходите са средно 1 213 лева, според данните на НСИ. Причината е АЕЦ Козлодуй, обясняват експертите.


"Чували ли сте онзи виц, в който се разказва как работниците в една фирма ядат зеле, а шефовете – свинско, но проверяващите отчели, че се хранят със свинско със зеле. Така изглежда последната статистика, че Врачанска област е втора по заплати в България след София. Всъщност тази информация отдавна не прави впечатление на никого в града под Околчица, тъй като всички знаят, че цифрите не отговарят на истината. Реално, когато се нагласят числата, може и да излезе сметката, но това не означава, че работещите във Враца са с много по-напред от колегите си в Монтана и Видин. Ако не беше така, в четвъртък нямаше да има стълпотворение пред бюрото по труда, където беше обявена среща със собствениците на нов завод за каучукови изделия в автомобилната промишленост, които предлагат заплата от 1 000 – 1 500 лева, а в 30-местната зала дойдоха 130 души", коментира Жоро Александров.


Снимка"Повече от 2/3 от работещите българи са т.нар. "работещи бедни", т.е. не могат да преминат границата на екзистенц-минимума за своето ежедневно съществуване. Ние нямаме значително подобрение в стандарта на живот при работещите в България, тук не визираме пенсионерите, където нещата също не стоят добре, защото България е с най-ниската минимална месечна пенсия в ЕС. По същия начин България е и с най-ниската минимална месечна работна заплата в ЕС. Очевидно е, че средната работна заплата расте, но тя расте благодарение на горния сегмент от 20%- хората, които взимат най-високите заплати. Разликата между горните 20% и долните 20%, които печелят най-малко, за България е 7,6 пъти за 2018 година, което е най-високото съотношение в ЕС. Очевидно е, че имаме социално неравенство. Доста разочароващо, като факт, е и продължаващата голяма разлика между богати и бедни региони в страната, защото имаше немалко европейски програми и беше осигурено европейско финансиране за преодоляването на регионалните различия. За съжаление не се забелязва ефект от похарчените европейски средства. Сега дори и да има инвеститорски интерес към изоставащите региони, какъвто е Северозападният, трудно се намира работна ръка и инвеститорите се колебаят да направят своите инвестиции", смята икономистът Румен Гълъбинов и добави:

"Тук ролята на държавата трябва да е много решителна. Трябва да се подпомогне развитието на тези региони, защото само по пазарен начин едва ли ще може да се напълни с инвеститори. Държавата би могла много повече да инвестира в инфраструктура- пътна, комуникационна, свързаност на тези места, така че ако можем да спрем или поне да задържим процеса на обезлюдяване на приемливо ниво. Трябва да се направи и много повече за младите хора, за да се повиши раждаемостта, да се развие образованието в тези региони, за да са готови да посрещнат инвестиционен интерес. Най-голямото ни богатство са хората. Усъвършенстването и образоването на човешкия фактор води до увеличаване на ефективността, производителността и иновациите като по този начин допринася значително за икономическия растеж, който трябва да е поне 6% и доходите да са с изпреварващ растеж, за да догоним средноевропейските нива."

През последните години не може да се отрекат ръстът на доходите и спадът на безработицата, но не трябва да забравяме, че това се дължи на нестихващата емиграция от страната и намаляващото население, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18