С танц представиха пътя на хляба на фестивала във Флорентин

4
Снимка: Светла Бондова

Вторият ден на събора "Тъпан бие, хоро се вие" във видинското село Флорентин започна с танцовата сюита "Пътят на хляба". В началото беше сеитбата, след това танцът показа жътвата, а накрая се стигна до поднасянето на  хляба на стопанина, посял житото. Всичко това бе подготвено от домакините и представено за първи път при откриването на жътвената кампания пред  зърнопроизводителите от областта.

В концертната програма се изявиха 14 състава от България, Румъния и Сърбия. Новоселска община беше представена от читалищните състави на Ново село и Неговановци. Първите участваха със своя ансамбъл, а вторите с двата танцови състава.  Два бяха и съставите от Румъния. Първи на сцената излязоха танцьорите от ансамбъл "Трестоара" село Пискулец с ръководител Камелия Попеску, а след това и певческата група от Дробета Турну Северин. Най-силни бяха аплодисментите за сръбския ансамбъл от Майданпек с ръководител Никола Вунтуришич, който представи шопски танци. За първи път във Флорентин дойдоха и "Игривите опинки" от монтанското село Расово. Останалите участници бяха от видинските села Кутово и Гомотарци, както и от Байкал, плевенско. Участва и  формация "Жарава" от град Видин, в която играе и основният организатор на фестивала Борислав Митрашков.

След концертната програма на площада засвири оркестър "Видин" и се извиха хорá, като  на истински селски събор в Северозапада. Зарята постави точката, или по-скоро безброй светещи цветни точки и звезди, обявиха края на това събитие.


Галерия

Вижте още

Монтана въвежда онлайн управление на отпадъците

Договор за въвеждане на онлайн система за умно управление на отпадъците подписаха кметът на Монтана Златко Живков и старшият директор "Корпоративни продажби" на А1 Иван Иванов. "Надявам се тази система да оптимизира услугата за сметосъбиране максимално. В ърху 747 контейнера в различните зони на Монтана са поставени датчици. Чрез..

публикувано на 18.09.19 в 15:30

Институции в интерактивни действия срещу противообществените прояви сред децата във Видин

Съвместната работа на институциите в подкрепа на деца и младежи в конфликт с морала и закона обсъдиха на форум във Видин . Организатори са Общината, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Общинския съвет по наркотични вещества.   78 са противообществените прояви сред децата за миналата година,..

публикувано на 18.09.19 в 12:30

В 7 врачански села ще назначават кметски наместници

10 партии, 5 коалиции и 2 инициативни комитета са се регистрирали за предстоящите местни избори на 27 октомври. Голяма част от не са издигнали свои кандидати за кмет на община Враца, но фигурират с претенденти за общински съветници и кметове на малките населени места, съобщиха от ОИК - Враца. До момента отказани регистрации на политически..

публикувано на 18.09.19 в 12:00

Разкриха кражба на ток в кметство

Три случая на неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа са разкрили екипи на ЧЕЗ и полицията вчера в района на Вършец. В мазето на кметството в село Спанчевци е установено ел. табло с трифазен електромер и титуляр на партидата Община Вършец с непълно отчитане на потреблението заради направено присъединяване преди мерене директно от главните..

публикувано на 18.09.19 в 11:33

Млад мъж загина на пътя в Монтанско

27-годишен столичанин, седнал зад волана след употреба на алкохол, е причинил тежка катастрофа на пътя Монтана-Ерден. В ранното утро вчера при управление на Мерцедес не успял да вземе ляв завой, излязъл от пътя и се преобърнал в дворно място в частен имот. На място е починал 25-годишен пътник в колата от Монтана, със средна телесна повреда- счупена..

публикувано на 18.09.19 в 11:14

60-годишен видинчанин пострада при катастрофа

Челна катастрофа е станала вчера сутринта на ул.“Цар Иван Асен II“ във Видин. 18-годишен младеж от Кула (правоспособен водач категория „В“ с два месеца стаж), шофирайки лек автомобил „БМВ“, предприел изпреварване, навлязъл в насрещното платно и се блъснал челно в лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 60-годишен жител на областния град...

публикувано на 18.09.19 в 11:04

Седем пожара гасиха огнеборците във Видинско

Вчера вечерта екип на пожарната във Видин и служителите на горското стопанство се отзовали на сигнал за пожар в  землището на село Мали Дреновец, общ.Димово. Огънят унищожил около 50 декара широколистна гора. Причината – проявена небрежност при боравене с открит огън. На седем сигнала за пожари без материални щети реагирали огнеборците..

публикувано на 18.09.19 в 10:05