Директорът на гранична полиция инспектира Дунав мост 2 заради опашките

2
Снимка: Радио Видин

Заради засиления трафик и опашките от товарни автомобили на Дунав мост 2 директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков инспектира работата на граничния пункт. До 12 километра достигна колоната на излизане от страната през последните два дни. Значително по-малък е сега потокът от превозни средства,  чакащи да преминат. Товарни автомобили се пропускат и по трасета за леки коли, когато са свободни.

Причините за опашките са монтирането на датчици за засичане на радиоактивност на румънска територия и засиленият трафик на леки 
автомобили, които се пропускат с предимство на граничния пункт. 

"За първа година имаме такъв засилен трафик на граждани на Европейския съюз, които са били в Турция и сега се прибират, така наречените гастарбайтери. Обработката на такъв тип автомобили се е увеличила многократно на този пункт. До сега проблемът беше единствено на Калотина"-каза главен комисар Кичиков. 

По 2100 превозни средства преминават за ден на изхода на страната през последните дни, а броят им е два пъти повече в сравнение с миналата 
година. Обикновено опашките са по-големи през почивните дни.

"Знаете, че в Унгария в събота и неделя движението на товарни автомобили е забранено и затова примерно откъм неделя започва да става натоварено откъм камиони на тоя пункт, за да могат в малките часове на следващата седмица да преминат румънско- унгарската граница"- обясни директорът на "Гранична полиция".

На среща с румънските си колеги утре ще обсъди как да бъде ускорено преминаването на товарните автомобили:

"Ние имаме желанието по друг график да работим на облекчени проверки, така нареченият облекчен режим на обработка на документи на граждани на Европейския съюз".

 Въпреки че опашката на Дунав мост 2 днес намаля до малко повече от три километра, все още имаше изнервени от чакането шофьори:

"Пет часа съм тука вече. Не е нормално в тази жега, не работят ли, не знам?"

„Нетърпимо е, това го няма никъде по цяла Европа."

Прогнозата е, че през следващата седмица трафикът на автомобили значително ще намалее.

Галерия