Предпочитаният кмет: "Да е честен, деен, човечен и съпричастен"

Снимка: Радио ВИДИН

Точно след два месеца- на 27 октомври, отново ще избираме кметове. В партийните централи тече подготовка за местния вот, номинират се най-подходящите кандидати, подготвят се техните платформи. А за избирателите на преден план е въпросът: Как да изберем правилния кмет - този, който ще бъде в полза на селото, града, общината през следващите 4 години? Какви качества и умения трябва да притежава, за да заслужи доверието ни?


"Преди всичко трябва да не краде и да бъде честен... Трябва да има качества за управляващ... Трябва да бъде честен, да е доказал, че може да направи нещо. Да съумява да намира пари отнякъде. Да се привлекат чужди инвестиции, за да има работа... Тук всички са със самосъзнанието, че Бог е много високо, а управата е далече и са загубили кураж. Без хората един кмет нищо не може да направи...", споделиха хора от Видин.


Иван Аспарухов бе кмет на община Мездра четири мандата. Той не се кандидатира на изборите преди четири година, но сега отново се впуска в надпреварата за кметския пост. Какъв е неговият личен опит и поуките, които си е направил?


"Трябва да има добър екип, добра администрация, да има визия за развитие на общността. Не е въпрос само до пари, трябва нормално планиране и да се движи напред самата общност - дали в инвестиции, дали в инфраструктура, заетост и т.н. Ролята на местната власт е да е най-близо до хората и да помага всячески на обикновения човек в тези тежки времена."


Не са редки случаите в Северозапада, а и в цялата страна, на надценени и излъгали надеждите на избирателите кметове. Утвърдени специалисти в своята професионална област и успешни мениджъри често се провалят като кметове.


"Твърдя, че човек, веднъж докоснал се до частния бизнес, няма място в местната власт. Увреждането е тотално. Когато водиш една общност в неправилна посока, ще стигнеш там, където не трябва. Трябват визионери, а не хора с т. нар. опит. Местната власт е музика, която трябва да бъде свирена от специалисти, които се занимават с обществен бизнес - с хора, институции, с обществения сектор, за да върви общината напред", коментира Иван Аспарухов.


Румен Синьовски бе два поредни мандата- от 2003 до 2011 година кмет на монтанското село Мадан. Ето какво съветва той бъдещите кандидат-кметове:


"Който мисли да става кмет, да не мисли, че ще си оправи пенсията с кметската заплата. Трябва да работи! Във всички области да са му отворени очите: електрификация, водоснабдяване, да помага на училище, на читалище, на черква, на всички организации, които ги има, включително и на арендаторите, за да очаква помощ и от тях. Трябва да е отворен към хората, да е добър организатор иначе не става... Може да е много добър специалист в някоя област, но ако дойде тук, ще му се наложи да му се разкъса мозъкът в различни посоки. Не може да се работи само в едно направление. Това е истината. И да знае, че работата на кмет е денонощна - няма работно време."


Как в България си избираме кмет - гласуваме за личност или по партиен признак? "Много трудно е да бъде обобщено. В различните места е по различен начин. Където са силни партийните централи, партийните кандидатури ще са водещи, но ще има места, където ще има силни мажоритарни кандидатури. Важна е спецификата на населеното място, историята на междуличностните отношения и на бизнес отношенията за жалост. Много често, за да разбереш причината да бъде издигната една или друга кандидатура или да бъдат подкрепени от различни политически групи определени кандидати, както и много странните коалиции, които се появяват по места, трябва да познаваш динамиката на личните и на бизнес отношенията. Местната гравитация на исторически стеклите се отношения много силно изкривяват политическата логика. Наблюдавал съм общини, в които е много важно кандидатите да бъдат местни хора. На други места - обратното: толкова са разочаровани от местните, че някой, който е дошъл отвън, има по-големи шансове да бъде подкрепен. На много места предпочитат кандидати от средната класа или дори извънсистемни кандидати, другаде е обратното- предпочитат заможни хора или работодатели. Другаде "мразят богатите" и такъв човек няма как да бъде избран. Бих посъветвал партийните централи да внимават дали техните кандидати имат т.нар. "опасни връзки". Много често кандидатите са оплетени в мрежи от местни обвързаности и е добре централите да знаят това, за да не се изненадат после неприятно", съветва социалният антрополог Харалан Александров.


Да не краде, да е честен, енергичен, деен, да заема ясна и категорична позиция, да не се страхува да иска повече от държавното ръководство, да търси активно средства и инвестиции. Да бъде общественик, организатор, трудолюбив, човечен и съпричастен с проблемите на всеки жител. Общо взето това искат избирателите от кандидатите за кмет. Дали ще има такива, предстои да разберем - на 27 октомври...

Повече по темата- в прикачения звуков файл.


Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18