Как ще ни се отрази дълго подготвяният Брекзит

Снимка: БТА

Заплахата от т. нар. "Твърд Брекзит" или излизане без споразумение, е валидна все повече за Обединеното кралство и Европейския съюз. Задават се нови и нови въпросителни, които трябва да бъдат решени по най- бързия начин. Една от тях е свързана с  пътуванията от и до Обединеното кралство. Денят на Брекзит беше отлаган няколко пъти, тъй като политическите лидери се опитваха да постигнат сделка. Промени ли се нещо през този период и какво ще се случи занапред с работата на хората, стоките от острова и съществуването на Великобритания, извън рамките на Европейския съюз. Потърсихме мнението на един обикновен млад човек от Видин, който преди години е потърсил препитание във Великобритания. Генади Вельов в продължение на 5 години е работил в селцето Клиф, в близост до град Джилингам като работник в селското стопанство:

"Следя нещата, чета и съм запознат с въпроса. Тази кампания започна още, когато аз бях в Англия и си спомням, че тогава премиер беше Джеймс Камерън, който беше против излизане от Европейския съюз и икономиката им да продължи своя възход, какъвто беше тогава ... Моят шеф също беше против Брекзит. Общо взето Брекзит се случи, заради една кампания, която имаше за цел да очерни източноевропейците."- сподели Генади Вельов.

Българите, които са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, могат да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т. нар. "схема за уседналост". Това каза за БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси към посолството на Република България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020- а година, като единствено изключение правят българите, получили британски паспорти. 

"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени."- обясни Васил Асенов. По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени: "Те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година ... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит."

Ще повлияе ли Брекзит на миграционния поток на младите хора от страната ни към Великобритания- темата коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика у нас:

"Данните, които излизат от британската статистика показват, че има стабилизиране на броя на източноевропейските граждани, които пробват късмета си на пазара на труда във Великобритания. Не смятам, че всички ще се върнат, но при всички случаи привлекателността на Великобритания значително ще намалее."- каза Лъчезар Богданов.

По последни официални данни, в момента на Острова работят и живеят около 120 хиляди български граждани, без децата и сезонните работници. 54% от тях вече са кандидатствали за уседналост. Страната е на 6-о място по абсолютен брой на кандидатствали. България се нарежда на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания. Данните са на библиотеката към Камарата на общините на Британския парламент. Ще се отрази ли евентуален Брекзит на живота на българите от Северозападна България- това попитахме видинчани:

"Това ще се отрази на живота в нашия край ... Естествено, че ще пострадаме. Аз имам много приятелски семейства, на които децата им са там, пращат им някакви средства и помагат тук. Оказа се, че народът сбърка в своите решения."- споделиха жителите на Крайдунавския град.

В крайна сметка е невъзможно да се каже какво ще се случи след деня на Brexit. Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че на 31 октомври Великобритания ще напусне Европейския съюз. Чуват се, обаче призиви за провеждане на втори референдум за Брекзит или за нови избори. Ако Парламентът реши да блокира плановете или да обяви вот на недоверие, тогава е възможно Брекзит да бъде допълнително забавен или изцяло отменен. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18