Ще останат ли у нас младите, ако не плащат данък върху доходите

Снимка: Радио Видин

Може ли освобождаването от данък върху доходите да стимулира младите хора да остават в България, вместо да емигрират? Подобна мярка беше въведена в Полша в началото на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст. Внесен от управляващите консерватори, законопроектът бе подкрепен от 419 депутати. Съгласно текста, възнагражденията на лицата под 26 години, ако не надвишават 85 500 злоти бруто (20 000 Евро) годишно, няма да бъдат облагани с данък, който в Полша е 18 процента. Мярката е одобрена от Сената и подписана от президента и е в сила от 1 август, а според вносителите на законопроекта, тя ще засегне над два милиона души. 
Може ли подобна промяна да бъде въведена и у нас и ще заработи ли успешно тя? Икономистите в България споделят различни мнения за ефекта от подобно данъчно облекчение у нас. Въведената в Полша мярка коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика:

"При данъчна ставка от 10% върху дохода и същевременно значително разминаване между средните доходи в България и по-богатите Западноевропейски страни, такава промяна би имала много малък ефект върху избора за миграция или оставане в България"- подчерта Лъчезар Богданов и допълни: "През последните година и половина имаме значително по- малко българи, които отиват да работят в чужбина, говорим нетно, спрямо тези, които се връщат у нас, особено с Великобритания това е много видно." 

Как коментират предложението синдикатите? Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подобна реформа в данъчната система няма е от решаващо значение за оставането на младите хора в България. Приложима ли е, според нея, подобна промяна и у нас?

"Разбира се, че е приложима. Доколко, обаче това ще помогне за оставането на младите хора в България- аз лично съм много скептична. Ако погледнем числата при средна работна заплата от 1 200 лева, човекът ще си спести 108 лева. Тези 108 лева ще задържат ли един млад човек, който смята, че има много по-добра перспектива, приятелска среда да си тръгне от България- според мен не"- каза Ваня Григорова.

Сдружение "Активно общество" работи с млади хора от Видин и региона от години. Да си млад човек във Видин е неангажиращо, непълноценно, ограничаващо и подтисническо. Ще помислите, че е прекалено казано, но съвсем не е така, казва Радослав Георгиев, председател на Сдружението.

"Поздравления за Полша! Бих казал, че добри резултати  и навременни резултати се правят само с такива мерки, които са големи, сериозни и директни. Всичко друго, което е поетапно, перспективно е много хубаво, но виждаме, че политическата обстановка е такава, че по-скоро се налага едно мандатно мислене, което не дава възможност за стратегически планове"- коментира Радослав Георгиев. Според него подобни мерки са нужни, особено за нашия край, където бизнесът не успява да генерира необходимия ресурс за нормални работни заплати и поощрения за работещите. В тази връзка подобни данъчни облекчения биха били от полза за младите предприемачи.

По темата разговаряхме и с жителка на Видин, чиито деца от години живеят и работят в САЩ. Според нея трябва да бъдат взети спешни мерки, за да бъдат задържани младите хора в страната и една от тях е именно намаляването на данъчната тежест:

"Трябва де се прави нещо за младежта, за да останат ... Моите две дъщери са в чужбина точно заради заплащането. Бяхме в Америка наскоро- плащат им добре, за да могат да си плащат кредитите за къща, две коли и обзавеждане. Стандартът на живот много ми хареса за обикновен емигрант"- обясни жителката на Крайдунавския град.

Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата, категорични са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски държави обаче зависи и от производството на по- скъпо струващи стоки у нас и износа им на други пазари. Младите хора винаги са били основен двигател на процесите в обществото. Дали ще останат тук, само времето ще покаже, а за да имат стимул да го направят- обществото трябва да им подаде ръка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Пенсионери искат актуализация на пенсиите, а не допълващ доход

Групата на "Обединени патриоти" /ВМРО и НФСБ/ внесе законопроект за защита правата и интересите на възрастните хора. Проектът залага на активността и подпомагане на дейностите на възрастните хора. Предвижда се създаването на организации на общинско и местно равнище, които ще контактуват с институциите и ще участват в обществени съвети, за да бъдат..

публикувано на 23.09.19 в 14:19

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03