Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще останат ли у нас младите, ако не плащат данък върху доходите

Снимка: Радио Видин

Може ли освобождаването от данък върху доходите да стимулира младите хора да остават в България, вместо да емигрират? Подобна мярка беше въведена в Полша в началото на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст. Внесен от управляващите консерватори, законопроектът бе подкрепен от 419 депутати. Съгласно текста, възнагражденията на лицата под 26 години, ако не надвишават 85 500 злоти бруто (20 000 Евро) годишно, няма да бъдат облагани с данък, който в Полша е 18 процента. Мярката е одобрена от Сената и подписана от президента и е в сила от 1 август, а според вносителите на законопроекта, тя ще засегне над два милиона души. 
Може ли подобна промяна да бъде въведена и у нас и ще заработи ли успешно тя? Икономистите в България споделят различни мнения за ефекта от подобно данъчно облекчение у нас. Въведената в Полша мярка коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика:

"При данъчна ставка от 10% върху дохода и същевременно значително разминаване между средните доходи в България и по-богатите Западноевропейски страни, такава промяна би имала много малък ефект върху избора за миграция или оставане в България"- подчерта Лъчезар Богданов и допълни: "През последните година и половина имаме значително по- малко българи, които отиват да работят в чужбина, говорим нетно, спрямо тези, които се връщат у нас, особено с Великобритания това е много видно." 

Как коментират предложението синдикатите? Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" подобна реформа в данъчната система няма е от решаващо значение за оставането на младите хора в България. Приложима ли е, според нея, подобна промяна и у нас?

"Разбира се, че е приложима. Доколко, обаче това ще помогне за оставането на младите хора в България- аз лично съм много скептична. Ако погледнем числата при средна работна заплата от 1 200 лева, човекът ще си спести 108 лева. Тези 108 лева ще задържат ли един млад човек, който смята, че има много по-добра перспектива, приятелска среда да си тръгне от България- според мен не"- каза Ваня Григорова.

Сдружение "Активно общество" работи с млади хора от Видин и региона от години. Да си млад човек във Видин е неангажиращо, непълноценно, ограничаващо и подтисническо. Ще помислите, че е прекалено казано, но съвсем не е така, казва Радослав Георгиев, председател на Сдружението.

"Поздравления за Полша! Бих казал, че добри резултати  и навременни резултати се правят само с такива мерки, които са големи, сериозни и директни. Всичко друго, което е поетапно, перспективно е много хубаво, но виждаме, че политическата обстановка е такава, че по-скоро се налага едно мандатно мислене, което не дава възможност за стратегически планове"- коментира Радослав Георгиев. Според него подобни мерки са нужни, особено за нашия край, където бизнесът не успява да генерира необходимия ресурс за нормални работни заплати и поощрения за работещите. В тази връзка подобни данъчни облекчения биха били от полза за младите предприемачи.

По темата разговаряхме и с жителка на Видин, чиито деца от години живеят и работят в САЩ. Според нея трябва да бъдат взети спешни мерки, за да бъдат задържани младите хора в страната и една от тях е именно намаляването на данъчната тежест:

"Трябва де се прави нещо за младежта, за да останат ... Моите две дъщери са в чужбина точно заради заплащането. Бяхме в Америка наскоро- плащат им добре, за да могат да си плащат кредитите за къща, две коли и обзавеждане. Стандартът на живот много ми хареса за обикновен емигрант"- обясни жителката на Крайдунавския град.

Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата, категорични са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски държави обаче зависи и от производството на по- скъпо струващи стоки у нас и износа им на други пазари. Младите хора винаги са били основен двигател на процесите в обществото. Дали ще останат тук, само времето ще покаже, а за да имат стимул да го направят- обществото трябва да им подаде ръка.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00