Има ли недостиг на ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните

Снимка: БГНЕС

В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е хронично недофинансирана-  за това предупредиха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо ли е удвояване на броя на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата и защо младите лекари избират чужбина или частните практики? В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1 000 лева, но от Конфедерацията на независимите синдикати в България искат стартова заплата от 1 200 лева, за да бъдат привлечени млади хора. Има 70 свободни щатни бройки в Българската агенция по безопасност на храните, но за тях няма кандидати. Лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени- от създаването на агенцията са съкратени 800 души, посочиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Каква е реалната ситуация в институцията- разговаряхме с д-р Георги Чобанов, директор Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в Българската Агенция по безопасност на храните:

"Ако направим едно сравнение с преди години, когато беше още Национална ветеринарно- медицинска служба, тогава щата който контролираше ветеринарната част от хранителната верига беше 3 500 човека. В момента целия щат, в който влизат и агрономи, и хуманни лекари, и зооинженери и цялата хранителна верига е 2 400 човека. Броят на ветеринарните лекари е паднал драстично, в сравнение с преди."- обясни д-р Георги Чобанов и допълни:

"Поглеждайки назад в годините можем да видим, че няма предизвикателство като заразна болест по животните, което да не е било менажирано адекватно от страна на нашите служители. От основно значение тук е доколко хората, които отглеждат съответните животни съдействат при решаването на съответния проблем." 

Професията "ветеринарен лекар" е една от най-древните професии, възникнала от естествената нужда на човека да се грижи за животните. Всъщност доказателства за това датират от 3000 години преди Христа по земите на Месопотамия. По онова време това е било заниманието на "експерт, който умее да лекува животни." С годините нуждата на човека да поддържа пълноценния живот на заобикалящите го животни или емпатията, която изпитва към тях, прави така, че това да се превърне в призвание от световно значение. До степен, в която призванието се превръща в професия, чиято критична нужда човечеството започва да осъзнава с годините. Какво може да мотивира един млад човек в България да се захване с ветеринарна медицина- това попитахме Теа Иванова от Видин, която в момента завършва такава специалност в Тракийския университет в Стара Загора:

"За мен, на първо място, като мотив е любовта към животните. На второ място е любовта и към медицината ... Повечето от моите колеги са се насочили към работа с дребни животни Липсата на достатъчно ферми в Северозападна България е една от причината младите ветеринарни лекари да не се завръщат в този регион на страната."- коментира Теа Иванова.

Попитахме видинчани престижна ли е професията на ветеринарните лекари и имат ли интерес младите хора днес към нея:

"Че има нужда има, но кой сега учи за ветеринарен лекар и къде ще го назначат да работи? Трудно е ученето, тая специалност е трудна и отговорна ... Някога, преди да дойде демокрацията имаше и ветеринарна медицина и по границата и в градовете, нямаше такива чуми ... Това да си доктор на животните не е лесна работа. Сега няма интерес към тази професия, може би не я смятат за толкова престижна."- коментираха видинчани.

Достатъчен ли е броят на ветеринарните специалисти в Областна дирекция по безопасност на храните Видин. Това попитахме директора д-р Адриян Данков. Официално разрешение за провеждане на интервюто, обаче не бе получено от Българската Агенция по безопасност на храните и д-р Данков сподели само, че броят на специалистите в Областната дирекция към момента не е достатъчен, но въпреки всичко институцията успява да се справи с поставените задачи и кризисните ситуации в региона.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Комощица - някогашният първенец в "Б" група, си търси футболисти

Днес в "Посоките на делника" избрахме да ви разкажем за село Комощица . То е част от община Якимово, намира се на 40 км от Монтана и на 140 от София. Според "Историята на Комощица" , съставена от Христо Владимиров , селото е създадено през 1810 година. Първият заселник - дядо Вълко от Рогозен, пристигнал с разпореждане от Врачанския пашалък да..

публикувано на 20.09.19 в 15:35

Живот извън работата или работа в живота?

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен..

публикувано на 19.09.19 в 14:54

Ще станат ли по- учтиви държавните чиновници

Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация ще задължава чиновниците да показват, че са на разположение на гражданите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, почтени и да спазват политически неутралитет. Документът е изготвен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е..

публикувано на 18.09.19 в 13:03

"Възраждане" Видин: Без поминък няма живот

За политическата обстановка преди местните избори, за проблемите на страната, Видин и региона и възможните решения в "Посоките на делника" говориха представителите на партия "Възраждане" Личко Луков и Ненчо Нешев . "Нашите политици, които сме избрали да се грижат за тази държава, се грижат само за себе си и за своите политически партии. Държавата е..

публикувано на 17.09.19 в 14:30

Поглед към вечните теми в образованието

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден  д-р Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си: "Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и..

публикувано на 16.09.19 в 14:56

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18