Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

45 години от създаването на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС


Преди 45 години на днешния ден тогавашният държавен глава и пръв партиен ръководител Tодор Живков официално открива АЕЦ Козлодуй. Първият български ядрен блок е пуснат да работи два месеца по-рано. Въвеждането в експлоатация на атомната централа е ударно - за по-малко от пет години след първата й копка. 

Историята на АЕЦ Козлодуй е история на ядрената ни енергетика. Свидетелствата са от архива на БНР. Разказва приживе Петър Данаилов, министър на енергетиката през 70-те години.

"България имаше 20-годишна перспективна програма за икономическото и научно-техническото развитие. Държавата имаше нужда от енергетика. Бяхме изчерпали водните ресурси за енергийни мощности. България преживяваше криза в онези времена. Токът спираше постоянно".

Началото се поставя в средата на 1966 година с подписването на спогодба за сътрудничество между тогавашните Народна република България и Съветския съюз за изграждането на атомна централа, първата не само у нас, но и в Югоизточна Европа. Обяснимо основното обурудване е съветско, но отделни съоръжения са от няколко братски социалистически държави от Съвета за икономическа взаимопомощ – ГДР, Чехословакия и Унгария. Първата копка е през 69-та година, а година по-късно започва широко мащабното строителство. Ангажирани са над 100 хил. строители и монтажници. Реакторът е доставен 1972 година. Две години по-късно след пуска на първи блок в края на юни, през септември държавният глава и пръв партиен ръководител Тодор Живков официално открива АЕЦ Козлодуй. 

"Тодор Живков казваше "давайте, бързайте, че загиваме". Ние нямахме наука и техника да изградим енергийна мощност. В Козлодуй имаха подготовка, но нямаха практически опит. Ние пък желаехме АЕЦ-ът да заработи веднага. Аз съм молил КПСС и СССР за хора", продължава Данаилов.

Един от съветските специалисти, който участват в пуска на първи блок, е Степан Константинов.

"Питаха ме, какво ще правиш? Аз разказвах и получавах одобрение. Ръцете ни трепереха. Желанието беше голямо. Опитът може да е липсвал, но имаше желание, хората бързаха да учат".

Здравата спойка между Съветския съюз, държавата и партията в онези години лъсва не само в кратките срокове, за които е изградено уникалното съоръжение, но и в някои прелюбопитни факти от историята на централата. Например през 80-те години в чест на 13-я конгрес на БКП планов ремонт е завършен ударно за 13 дни, при обичаен срок около 40 дни.

Всякакви закачки могат да бъдат открити в ядрените хроники. Не бива да пропуснем да отбележим, че автори на атомните летописи са и тези, чийто професионален и житейски път е пътят на първата ни атомна централа. 

"Дойдох като млад инженер. Бях идеалист, исках в Козлодуй. Минал съм цялата йерархия в атомната централа", разказва инеженер Атанас Койчев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00