Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимнината - необходимост или традиция?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Зимнината има своите дълбоки традиции в българския бит, определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим. "Всичко обаче идва от миналото", коментира за Радио ВИДИН етнографа от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:

"Българинът е свикнал да се готви от рано за зимата. Сушил е чушки, плодове и подправки. Осолявал е месо. Риба също... Делвите с туршия също са част от бита ни. Киселото зеле е присъствало, като зимнина...".

Така се е формирало през годините това желание да сме подготвени за зимата. То е пуснало дълбоко корени и е част от нашият бит и сега.

Малко останаха хората по селата, но все още ги има. И там те си произвеждат необходимите продукти за зимнината. Използват всичко и не разхищават продуктите. Защото е установено, че една трета от произведената храна се разхищава - в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията. По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. "Твоята храна" е нов европейски проект, обхващащ 6 източноевропейски страни, между които и България, който ще се бори с разхищенията на храна.

"По линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене... Слагането на зимнина също е добър ход. Ние можем да научим много от предците ни..."- коментира ръководителят на проекта Росен Василев.

Според консултанта по устойчиво използване на храните Драгомира Раева ние сме се отдалечили много от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност. Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона.

С изхвърлянето на храна в резултат на неправилното ѝ съхранение, ние всъщност изхвърляме пари в кошчето за боклук. Намаляването на хранителните отпадъци означава намаляване на разходите на домакинствата. 143 милиарда евро е стойността на храната, изхвърляна ежегодно от домакинствата в ЕС. В случая българинът с неговата зимнина е пример за това как се използват правилно продуктите.

Лютeницa, бypĸaни c тypшии, cлaдĸo, ĸиceлo зeлe, ĸoмпoти - тoвa e caмo чacт oт зимнинaтa, ĸoятo бългapинът cи пpигoтвя. Край Видин се намира вила "Пчела", където живее майстора на зимнината  Григорчо Любенов- Гришата:

"Започва се от пролетта, когато са първите плодове малини, ягоди... Правя сладка. След това се започва в края на лятото и есента с туршиите и лютениците... Правя най-различни. И люти чушлета се слагат, а зелето е задължително. Когато започне да хваща цвят го прехвърлям в буркани. Може и във фризера. Аз и сега си имам кисело зеле..."

Зимнината, приготвена от самите нас ни излиза поне два пъти по-евтина от купената. Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.

Правенето на зимнина в разгара на лятото за нас е повече от традиция, за мнозина това е вкусът на детството, споменът за баба и дядо, за безгрижните лета, ароматът на студените зимни вечери, когато се събираме около трапезата на туршийка и ракийка.

"Слагам сладка и туршия... Купил съм чушки. Ето ги и ще направя една туршия... Аз не правя. Има всички по магазините. Преди 1989 година се правеха повече, защото хората се запасяваха. Сега няма нужда..."- коментираха зимнината си видинчани.

В Монтана също стягат зимнина, коментираха пред Любо Андреев четири възрастни жени.  

"Правя сладко от смокини. Царска туршия също... Имам си рецепти и по тях си приготвям зимнина. Кисели краставички, газирана туршия, лютеница и други неща правя..."

Рецепта за приготвянето на зимнината имат и млади, и стари, а някои се предават от години и от приятелки, и от родители. И колкото и по-трудно да е приготвянето ѝ, зимнина правят и хората в големия град.

Едно е ясно - българите не се отказват от зимнината направена вкъщи и не биха я заменили с купешката в магазините. А от "Ройтерс" нека да ни броят бурканите. Ние ще си сипнем туршийка с ракийка и ще им кажем наздраве.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00