Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимнината - необходимост или традиция?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни вкусотии за зимата. Зимнината има своите дълбоки традиции в българския бит, определено и все повече хора държат на качествената и здравословна храна, а домашно приготвените лютеница, туршия, мармалад и компоти са в пълен синхрон със здравословния хранителен режим. "Всичко обаче идва от миналото", коментира за Радио ВИДИН етнографа от Регионалния исторически музей във Видин Десислава Божидарова:

"Българинът е свикнал да се готви от рано за зимата. Сушил е чушки, плодове и подправки. Осолявал е месо. Риба също... Делвите с туршия също са част от бита ни. Киселото зеле е присъствало, като зимнина...".

Така се е формирало през годините това желание да сме подготвени за зимата. То е пуснало дълбоко корени и е част от нашият бит и сега.

Малко останаха хората по селата, но все още ги има. И там те си произвеждат необходимите продукти за зимнината. Използват всичко и не разхищават продуктите. Защото е установено, че една трета от произведената храна се разхищава - в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията. По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. "Твоята храна" е нов европейски проект, обхващащ 6 източноевропейски страни, между които и България, който ще се бори с разхищенията на храна.

"По линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене... Слагането на зимнина също е добър ход. Ние можем да научим много от предците ни..."- коментира ръководителят на проекта Росен Василев.

Според консултанта по устойчиво използване на храните Драгомира Раева ние сме се отдалечили много от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност. Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона.

С изхвърлянето на храна в резултат на неправилното ѝ съхранение, ние всъщност изхвърляме пари в кошчето за боклук. Намаляването на хранителните отпадъци означава намаляване на разходите на домакинствата. 143 милиарда евро е стойността на храната, изхвърляна ежегодно от домакинствата в ЕС. В случая българинът с неговата зимнина е пример за това как се използват правилно продуктите.

Лютeницa, бypĸaни c тypшии, cлaдĸo, ĸиceлo зeлe, ĸoмпoти - тoвa e caмo чacт oт зимнинaтa, ĸoятo бългapинът cи пpигoтвя. Край Видин се намира вила "Пчела", където живее майстора на зимнината  Григорчо Любенов- Гришата:

"Започва се от пролетта, когато са първите плодове малини, ягоди... Правя сладка. След това се започва в края на лятото и есента с туршиите и лютениците... Правя най-различни. И люти чушлета се слагат, а зелето е задължително. Когато започне да хваща цвят го прехвърлям в буркани. Може и във фризера. Аз и сега си имам кисело зеле..."

Зимнината, приготвена от самите нас ни излиза поне два пъти по-евтина от купената. Изгодата е още по-голяма, ако ползваме плодове или зеленчуци собствено производство.

Правенето на зимнина в разгара на лятото за нас е повече от традиция, за мнозина това е вкусът на детството, споменът за баба и дядо, за безгрижните лета, ароматът на студените зимни вечери, когато се събираме около трапезата на туршийка и ракийка.

"Слагам сладка и туршия... Купил съм чушки. Ето ги и ще направя една туршия... Аз не правя. Има всички по магазините. Преди 1989 година се правеха повече, защото хората се запасяваха. Сега няма нужда..."- коментираха зимнината си видинчани.

В Монтана също стягат зимнина, коментираха пред Любо Андреев четири възрастни жени.  

"Правя сладко от смокини. Царска туршия също... Имам си рецепти и по тях си приготвям зимнина. Кисели краставички, газирана туршия, лютеница и други неща правя..."

Рецепта за приготвянето на зимнината имат и млади, и стари, а някои се предават от години и от приятелки, и от родители. И колкото и по-трудно да е приготвянето ѝ, зимнина правят и хората в големия град.

Едно е ясно - българите не се отказват от зимнината направена вкъщи и не биха я заменили с купешката в магазините. А от "Ройтерс" нека да ни броят бурканите. Ние ще си сипнем туршийка с ракийка и ще им кажем наздраве.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21