Щом чуете името на село Брусен, това означава, че всички сме заедно – казва кметът Георги Николов

Снимка: Радио Видин


На 6 септември, когато  всички българи отбелязваме Съединението на България, екипът на радио Видин ви среща с жителите на село Брусен, община Мездра,  едно населено място, което може да се гордее със задружния си живот, с подкрепата, която хората си оказват, и с чувството на съпричастност и заедност. С една дума - Съединение. 

Село Брусен, община Мездра  ни посреща с движение от млади хора, деца, които играят в детските площадки, с чисти улици и озеленени площи. В сградата на бившето училище се помещава детската градина, в която са записани 27 деца от селото. Това е всъщност най-ценното в Брусен, децата и младите семейства. Те се задържат тук, тъй като намират работа предимно в близкия общински център Мездра и  в Ботевград. В селото се живее спокойно, сигурно и в екологична среда. кметство

430 са постоянно живеещите жители в селото. Голяма част от тях са млади хора, с най-голямо внимание се ползват децата. За това се създават облекчени условия за тяхното отглеждане: има  детска градина, детски  площадки, футболно игрище, редовен транспорт за извозването на учениците до училището в Мездра.

„Работа има в района, само този, който не му се работи за него няма работа. Хората работят предимно в Мездра в завод за кабели, за автомобилостроене, в Ботевград има завод за кабели, имаме наши работници там, покрай селото имаме база за строителни материали, две водни централи, в съседното село има арендатор, там също работят наши механизатори. Имаме цех за билки временна работа лятно време. Общо взето – всички работят.“ - споделя кметът Георги Николов.

Кметът Георги Николов е бил кмет преди демокрацията от 1987 до 1990 година, сега е кмет първи мандат, работата я приема като лично предизвикателство за своите умения да контактува с хората, да ги заразява със своя ентусиазъм и желание за нововъведения.  За своята работа споделя : „Приоритет са ни децата, строим детски площадки, поддържаме футболно игрище, за да има къде да спортуват. Щом чуете името на селото това означава, че всички сме заедно - кметство, читалище, футболен отбор, винаги се движим заедно, помагаме си, защитаваме честта на селото, ходим по разни мероприятия, сравняваме къде се намираме.“

А възможно ли е  да съществува населено място в Северозападна България, където да няма никакви проблеми? Оказва се, че може, ако се смята, че основната задача на кмета е да подобрява благосъстоянието и жизненото ниво на населеното място, за което се грижи.

В едно село винаги има проблеми, моята основна цел е подобряване начина на живот. И каквото можем правим за селото. В момента чакаме европейски проект да се осъществи за близо 1 милион лева с нов водопровод и цялостно преасфалтиране.“

Така живеят хората в село Брусен,-  леко, спокойно,  усещат, че са подкрепяни от местната власт и желаят да живеят не къде да е, а именно тук, в село Брусен. Заедно се подготвят за празника на селото. Празникът се прави винаги под голямото дърво, което дава сянка, уют и енергия на събралите се за веселба хора.Снимка

В село Брусен културният живот не спира, в селото има читалище с певческа група, клуб за народни тенци, библиотека, футболен отбор. Цветанка Костова е ръководител на певческата група "Детелини", тя работи активно с певиците, една от тях е Татяна Николова.  Българските народни песни  зареждат възрастните жени с желание за живот и за работа.

Георги Николов смята, че успява като кмет, защото дава личен пример със своята активност и защото работи за другите.

„През тези четири години най-много ме радва това, че хората станаха по-задружни. Всичко, което го правим го правим с доброволен труд, за изграждане на детските площадки. Това се получава, защото имам усещането, че го правя за хората.“

В селото всичко, което хората заедно са съградили, се пази, не се чупи, не се драска. В селото се грижат и за озеленяването, засадени са 200 дръвчета, от футболния отбор са засадени 80 тополи, направени са три беседки. И най-важното - винаги в засаждането  се включват и децата. Да имат отношение и отговорност към живата природа.деца в Брусен

В селото живеят и роми, повечето от тях са образовани. Приобщават се към обществения и културния живот, думата  "престъпност" не съществува.

Да чуем мненията на хората, които живеят в село Брусен: 

„Тук се живее спокойно, имаме малки деца. Имаме млади хора, но за тях няма реализация. Учудващо е ,че не напускат, може би защото корените им са тук. …На 22 години съм, имам малко дете и ще го дам на градината. Живее се тук добре. Добри са условията за децата, близо сме до града. Харесва ни, всеки ден идваме тук от Мездра, имаме си къща. За работа пътуваме, повечето хора от селото работят в Ботевград.“

Така видяхме село Брусен - заедно за развитието на населеното място, заедно в подкрепа за по-добър живот, заедно  в трудностите.


Вижте още

"Забравените училища"

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично.  В..

публикувано на 12.09.19 в 14:03

Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се..

публикувано на 11.09.19 в 12:18

Гореща есен на политическата сцена

Есенната сесия на Народното събрание започна с остри изказвания и упреци. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев отправи критики към изпълнителната власт и призова за засилен контрол от страна на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова отвърна, че присъствието на президента при..

публикувано на 10.09.19 в 14:11

Какво спечелихме и какво загубихме след 9 септември 1944 година

На 9 септември се навършват 75 години от държавния преврат през 1944 година и идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Дата, която и днес продължава да разделя обществото. Веднага след смяната на властта започва работа Народният съд- в първите месеци убитите са хиляди, без съд и присъда. Друга част от обществото, с чистата вяра за..

публикувано на 09.09.19 в 14:53

Зимнината - необходимост или традиция?

Агенция "Ройтерс" има едно интересно изследване, в което се посочва, че в България се затварят около двеста милиона буркани. Идеята да се подготвиш за зимата датира от векове. Да се слага зимнина има и друга роля - не се разхищават продуктите. Сега има и фризери, но традицията си е традиция. Все по-често и все повече домакини приготвят различни..

публикувано на 05.09.19 в 13:57

Има ли недостиг на ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните

В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е хронично недофинансирана -  за това предупредиха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Светла Василева , председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. В момента има 267 държавни..

публикувано на 04.09.19 в 11:51

Все още изчакват с имената на кандидатите за кмет на Видин

Започна регистрацията на партиите и коалициите за местния вот. За област Видин са ясни някои от имената на кандидати за кметове. Кои са номинациите и какъв да е кметът, как партиите ще участват в изборите за кметове и общински съветници и кого ограничава законът?   По темата в "Посоките на делника" говорят областните председатели на..

публикувано на 03.09.19 в 14:40