Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво спечелихме и какво загубихме след 9 септември 1944 година

Снимка: Радио ВИДИН
На 9 септември се навършват 75 години от държавния преврат през 1944 година и идването на власт на правителството на Отечествения фронт. Дата, която и днес продължава да разделя обществото. Веднага след смяната на властта започва работа Народният съд- в първите месеци убитите са хиляди, без съд и присъда. Друга част от обществото, с чистата вяра за по- добро бъдеще и един справедлив социален строй, започва да строи нова България- пътища, болници, заводи, жилищни блокове.


Двама кметове на Видин са доказателство за полюсните настроения и политически промени. Стефан Тотев е кмет на Видин през периода 1938-1942 година, организирал евакуацията и спасяването на населението при наводнението през 1942 година. Осъден на смърт от Народния съд и обесен. Роденият в село Раковица Георги Попандреев е кмет на Видин от март 1948 година до август 1952 година. По негово време започва благоустрояването на Видин.

"Стефан Тотев е роден в Габрово през 1882 година. Завършил е Военното на Негово Величество училище. Служил е като офицер от 1903 до 1920 година. Пенсионира се и е с чин полковник. След пенсионирането си работи като началник на Окръжното бюро за обществена безопасност, инспектор в полицията, околийски управител от 1934 година до 7 юли 1938 година. На тази дата е назначен за кмет на Видин. На длъжността е до месец септември 1942 година, когато подава оставка. При встъпването си в длъжност като кмет заявява, че заема поста с желанието да служи безкористно и да бъде полезен на гражданството и за повдигане благосъстоянието на града. За няколко месеца той успява да издейства заем от 5 милиона лева от държавата, благодарение на който е завършен водопроводът на Видин, започнат по времето на предишния кмет д-р Бърни Бончев. През периода на управлението на Стефан Тотев се павират няколко улици в града, театърът става общински, с което се спасява като институция и се подпомагат артистите. През 1940 и 1942 година видинчани преживяват две наводнения, като второто от 4 март 1942 година е катастрофално. Запазени са документи, че още през февруари 1942 година се подготвя защитата на града от евентуално наводнение... Изградените защитни съоръжения и отводнителни канали не успяват да предпазят града. След наводнението кметът успява да издейства 50 милиона лева помощ от правителството. Но след 9 септември 1944 година той е арестуван, съден и осъден от Народния съд на смърт, като едно от обвиненията е било, че не е предотвратил наводнението от 1942 година. Присъдата е изпълнена през февруари 1945 година... Георги Попандреев е роден в село Раковица през 1897 година. Завършва видинската гимназия и започва работа като учител в родното си село. Участва в Първата световна война. След войната учи и завършва право в Софийския университет. Започва работа във Видинския окръжен съд. След атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година като член на комунистическата партия е задържан и държан 40 дни в ареста. След събитията от 1925 година той развива успешна адвокатска дейност във Видин. През март 1948 година е избран за председател на Изпълнителния комитет на градския народен съвет във Видин, т.е. е кмет на града. Като такъв е до август 1952 година. През този период се извършва благоустрояване на Видин, регулиране и павиране на улици, попълва се ровът и на негово място започва да се изгражда парк. За втори път Георги Попандреев е избран за председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет през месец май 1959 година и е такъв до месец февруари 1960 година", разказа Светлана Кръстева- началник на отдел "Държавен архив"- Видин.

След това Георги Попандреев работи като адвокат, а след пенсионирането си се премества да живее и работи в София. Самоубива се на 22 март 1968, заради здравословни проблеми, посочва в книгата си "Видинските кметове" Генади Вълчев. Пак в същата книга авторът пише: "На 9 септември 1944 година взема участие в установяването и утвърждаването на народната власт. Особено големи са и заслугите му като народен обвинител в Народния съд в град Видин, където проявява изключителна жестокост и старание за узаконяване на убийствата на представителите на видинския елит и за узаконяване на ограбването на жертвите на комунистическата мъст." За източник Генади Вълчев е посочил книгата на Васил Казашки "Те умираха прави".

СнимкаНа 9 септември 1944 година капиталистическият режим е свален и започва изграждането на социалистическия строй. Как се променя животът на хората, обликът на Видин и областта в годините на комунизма?

"9 септември- празник, извоюван с кръв и саможертва на борците в антифашистката борба. Положени бяха основите за изграждане на родна икономика, развитие на селското стопанство, здравеопазването, безплатно образование, социалното дело. Хиляди труженици активно работиха в изградените и работещи заводи във Видинска област, като стопански и химически комбинат, завод за режещи инструменти, завод за помпи, тютюнев комбинат, гипсов комбинат, трудово- производителните кооперации и други. Нуждата от квалифицирани кадри доведе и до изграждане на мрежа от професионални училища, които чрез използване на материалната база на предприятията и квалификацията на учители подготвяха добри, подготвени кадри. Това бе и предпоставка за продължаване на образованието и във висшите учебни заведения...Създадени бяха три болници и поликлиники. Услугите бяха напълно безплатни. Създадените почивни бази към предприятията даваха възможност на желаещите да почиват на ниски цени. Грижата за здравето бе подплатена от задължителните профилактични прегледи, които се извършваха от лекарски екипи по предприятия и квартали. Особено внимание се отделяше и на пенсионерите. Детските надбавки бяха задължително условие за увеличаване на раждаемостта. Това са само няколко щрихи от нашия отминал живот, който даваше спокойствие и увереност на гражданите на България", коментира Маргарита Велкова- председател на обединението на жените социалистки от област Видин.

СнимкаКнигите "Бивши хора" и "Погубената България" на проф. Вили Лилков и журналиста Христо Христов разглеждат репресиите срещу българския елит след 9 септември 1944 година. В двете книги авторите се позовават на над 2000 документа на Държавна сигурност. "Погубената България" е продължение на първата книга, излязла през 2017 година- за системата на репресии, която е прилагана в България след 9 септември спрямо българския елит- индустриалци, фабриканти, адвокати, кметове, околийски управители. Някои от тях са убити, други са минали през концлагери, захвърлени на дъното на социалната пирамида. Втората книга "Погубената България" проследява какво става с този елит в 10 големи български градове.

"Аз бях силно изненадан при това целенасочено проучване какви достойни хора е имало и са живели в българските градове. Хора, които са произвеждали, които са предприемали предизвикателства, които са дарявали, които са осигурявали работа на своите съграждани и които съвсем незаслужено след 9 септември 1944 година са били буквално смазани от болшевишката диктатура, която се установява в страната... С тази книга ние, може да се каже, че постигаме една реабилитация поне в историческата памет за тези хора. Сега пред нас стои задачата да продължим това изследване и с други градове в страната, тъй като във всички български градове е имало такива хора- достойни... Всеки, който пречете тази книга, сам ще си направи изводите. Ние умишлено сме се въздържали с колегата Христов от директни оценки, по- скоро съдбата на тези хора говори за това какъв е бил режимът и какво се е служило с българския елит. И мога да ви кажа, че много от нещата, които днес се случват в България, се коренят в онези години, когато буквално с насилие, терор и с убийства е било подменяно българското общество, за да може на мястото на този елит до 9 септември да дойде един нов елит, който е бил изграждан по модела на Съветския съюз в тези години. Не трябва да забравяме, че след 9 септември в България се налага един режим, който е буквално копие на болшевишкия режим в Съветския съюз. От там идват агенти на Коминтерна, идват българи, които дълги години са били в емиграция и са били подготвяни да наложат този модел в цялото ни общество", заяви проф. Вили Лилков.

Жертвите до края на октомври 1944 година са между 27 000 и 30 000 души, които са безследно изчезнали и директно избити по списъци.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21