Родова среща в Костичовци

2
Снимка: Фейсбук

В края на тази седмица село Костичовци, община Димово ще бъде домакин на родова среща. Някой беше казал, че няма по-хубаво място от дома, освен при баба. Щастливците, които са пораснали при баба на село, със сигурност ще са съгласни. А нищо не връща топлите спомени от летата на село, когато сме били безгрижни и щастливи така, както родовите срещи. Това е начин да си спомним за онези времена с аромат на прясно изпечен хляб, простор и приятели. На такива срещи оживяват грижливо пазени спомени и неусетно се връщаме в детството. Бабите ни може и да ги няма, но мястото пази спомена за тях и препраща към времето, когато селата бяха живи, дворовете поддържани, градините китни и по улиците имаше детска глъч. 
Пореден опит да махнат бурените на времето ще направят в близкото до Димово село Костичовци, разказа кметският наместник Цветан Петров:

"Това е третата поред родова среща, под името "Завръщане на село". Целта е да обърнем внимание на хората да си идват по-често в родното село и да си видят домовете"- сподели Цветан Петров.

Хората, които идват на тези срещи, са едни и същи, но напоследък се забелязват все по-често и техни наследници. Сред тях е и Даниел Спасов, водещ на предаването на Българската Национална телевизия "Иде нашенската музика":

"Подобни родови срещи са вече една традиция за Костичовци. През 2008 година направихме една такава подобна среща, която нарекохме "Среща на поколенията". Тогава имах удоволствието да поканя Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопския ансамбъл. Тази среща и този концерт бяха повод хората отново да се завърнат към селото и към корените си ... На 15 септември след литургията ще изпълним няколко църковни песнопения в харма "Свети Николай Чудотворец" с квартел "Светоглас", с който аз в момента работя. Целта на предстоящата среща е да не забравяме откъде сме тръгнали, да не се забравяме и по-често да се виждаме и да общуваме"- каза Даниел Спасов.

Всичко зависи от нас и от желанието ни да пазим нишката, която ни свързва с мястото, от което сме тръгнали. И докато има хора, които не забравят корените си и правят каквото трябва, за да не могат бурените на времето да обгърнат в забвение бабината къща, и пътя към нея- селото няма да изчезне. 


Галерия

Вижте още

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. И Светата църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който..

публикувано на 15.09.19 в 08:00

Превала - хубаво село с добри хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни водят в Превала - село на границата между областите Видин и Монтана, най-голямото в община Чипровци и единственото, където на предстоящите местни избори ще гласуват за кмет на населеното място. Девизът на Превала е: "Хубаво село с добри хора". Гордост за местните е богатата история, началото на която..

публикувано на 13.09.19 в 15:47

Новоселска община – лауреат на конкурса „Екообщина 2019“

Община Ново село стана лауреат на конкурса „Екообщина 2019“ . Конкурсът е под егидата на френското посолство и се провежда в четири категории – Общини с население под 10 000 жители, „Спорт и гражданско общество“ за неправителствени организации, „Образование и околна среда“ – за неправителствени организации и същата категория за училища...

публикувано на 13.09.19 в 09:06
Павел Петков, председател на ОИК- Видин

Започна регистрацията на партиите във Видин за местните избори

В Общинската избирателна комисия във Видин започна регистрацията на париите и коалициите за участие в местния вот. До обяд вчера бяха подадени документи за регистрация само на една политическа партия. На тези избори във Видин гласуваме за по-малко представители в общинския съвет, по-малко са и селищата, в които хората ще избират кмет на..

публикувано на 12.09.19 в 16:01

Паметник на загиналите от войните откриха във видинското село Иново

Паметник на загиналите бойци във войните през 1912-1918 година бе открит днес във видинското село Иново . Средствата за паметника се събират повече от 30 години. През 1988 година дядо Велко Петков пише писмо до предаването "Всяка Неделя" на БНТ, с което говори за 60 загинали воини от Иново. След излъчването му се събират роднините на..

публикувано на 12.09.19 в 15:14

Методът Монтесори се прилага в четири детски градини във Враца

19 учители от Враца получиха  Свидетелства за професионална квалификация за обучение за групова работа с деца от 3 до 6 г. по метода Монтесори . Професионалните сертификати бяха връчени от кмета Калин Каменов и ректора на Нов български университет - проф. д-р Пламен Бочков. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание..

публикувано на 12.09.19 в 14:55

В очакване на Врачанския панаир

Двойно по-голям интерес на търговци и производители за участие в традиционния есенен панаир във Враца отчитат организаторите от Общината. И тази година най-масовото мероприятие в града и региона ще предложи на местната общественост интересни стоки, уникални храни и  атрактивна музикална програма. Тя започва ден преди официалното откриване в събота, с..

публикувано на 12.09.19 в 13:51