"Насимо" превръща автогарата на Мездра в произведение на изкуството

4
Снимка: Личен архив: Насимо

Нов вид ще има скоро автогарата на Мездра, след като един от най-добрите живописци и графити художници - Станислав "Насимо" Трифонов и неговият екип, са се заели с предизвикателството да превърнат подпорната стена на автогарата в произведение на изкуството. Проектът е по идея на Насимо, ще включва миналото, настоящето и бъдещето на Мездра, това каза за Радио ВИДИН координаторът на Студиото по стенописи на Насимо - Деян Минчев:

"Община Мездра се свърза с нас, за да направим оформление на една огромна стена на Автогара Мездра, която е с дължина над 150 метра. За целта Насимо, който е най-известният в България графити-стрийт-арт художник направи идеен проект. Композицията е богата и включващ компоненти, които са важни за град Мездра. Идеята е автогарата да се облагороди, защото е ключова за целия Северозапад, тук на ден преминават над 100 автобуса. Идеята е да се направи  нещо красиво, което да създаде уют за преминаващите хора, както и за живеещите тук. Художествената композиция включва елементи от Археологически комплекс ''Калето", огромен парен локомотив, защото самият влак е символ на града. Има красива българка в носия, символът на лъва и букви от глаголицата, както и Космос".

Насимо, известен в цял свят с дръзките и разчупени мащабни проекти е графити-артист. Може би най-добрият в България. Неговите графити не са просто надписи или неразбираеми шарки, а истински красиви, огромни картини.

Сякаш далеч по-важно обаче е да се каже за него, че е изключително духовен човек, който разглежда работата си като начин да даде знание на хората, допълни Деян Минчев:

"Станислав Трифонов е най-емблематичният български художник, вече 25 години твори. Всичко започва като графити артист, тийнейджърски вандализъм и така вече 25 години твори. Към днешна дата негови стенописи красят блокове и платна по целия свят. Много хора уважават неговото изкуство, тъй като комбинира най-доброто от графитите с живописта. Тук в този проект идеята е негова, останалите четири човека от екипа ще рисуват. Започваме след броени минути... Художниците са Светозар Янков, Йоан - Jahone, Красен Котк и Естер. Всички са много доказали се професионалисти, които успешно вървят по стъпките на Насимо."

Работите на Насимо вече са намерили място и в две книги, сега предстои издаването на още една. Художниците предполагат, че до 7-8 дни автогарата на Мездра ще бъде с напълно нов вид. 

Галерия

Вижте още

Смисълът на живота

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. И Светата църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "който..

публикувано на 15.09.19 в 08:00

Превала - хубаво село с добри хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни водят в Превала - село на границата между областите Видин и Монтана, най-голямото в община Чипровци и единственото, където на предстоящите местни избори ще гласуват за кмет на населеното място. Девизът на Превала е: "Хубаво село с добри хора". Гордост за местните е богатата история, началото на която..

публикувано на 13.09.19 в 15:47

Новоселска община – лауреат на конкурса „Екообщина 2019“

Община Ново село стана лауреат на конкурса „Екообщина 2019“ . Конкурсът е под егидата на френското посолство и се провежда в четири категории – Общини с население под 10 000 жители, „Спорт и гражданско общество“ за неправителствени организации, „Образование и околна среда“ – за неправителствени организации и същата категория за училища...

публикувано на 13.09.19 в 09:06
Павел Петков, председател на ОИК- Видин

Започна регистрацията на партиите във Видин за местните избори

В Общинската избирателна комисия във Видин започна регистрацията на париите и коалициите за участие в местния вот. До обяд вчера бяха подадени документи за регистрация само на една политическа партия. На тези избори във Видин гласуваме за по-малко представители в общинския съвет, по-малко са и селищата, в които хората ще избират кмет на..

публикувано на 12.09.19 в 16:01

Паметник на загиналите от войните откриха във видинското село Иново

Паметник на загиналите бойци във войните през 1912-1918 година бе открит днес във видинското село Иново . Средствата за паметника се събират повече от 30 години. През 1988 година дядо Велко Петков пише писмо до предаването "Всяка Неделя" на БНТ, с което говори за 60 загинали воини от Иново. След излъчването му се събират роднините на..

публикувано на 12.09.19 в 15:14

Методът Монтесори се прилага в четири детски градини във Враца

19 учители от Враца получиха  Свидетелства за професионална квалификация за обучение за групова работа с деца от 3 до 6 г. по метода Монтесори . Професионалните сертификати бяха връчени от кмета Калин Каменов и ректора на Нов български университет - проф. д-р Пламен Бочков. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание..

публикувано на 12.09.19 в 14:55

В очакване на Врачанския панаир

Двойно по-голям интерес на търговци и производители за участие в традиционния есенен панаир във Враца отчитат организаторите от Общината. И тази година най-масовото мероприятие в града и региона ще предложи на местната общественост интересни стоки, уникални храни и  атрактивна музикална програма. Тя започва ден преди официалното откриване в събота, с..

публикувано на 12.09.19 в 13:51