Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 септември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои асфалтирането на улици в селата от община Димово. Предвидени са средства и за асфалтиране на паркинга до пещерата "Венеца".


Общинската избирателна комисия във Видин се произнесе с решение за определяне на номерата на изборните райони за вота на 27 октомври. В 12 селища в общината, освен избори за кмет на община и общински съвет ще гласуват и за кмет на населено място.


С четирима представители по-малко ще е следващият Общински съвет във Видин. В настоящия състав са са 37 души, но броят на съветниците се определя от жителите на общината към датата, когато е обнародват указът на президента за насрочване на местни избори. 



Полицията във Враца е сред тези на шесто място в страната по разкриваемост на престъпленията. Разкрити са 57.62% от общия брой заведени престъпления.


Целенасочена кампания за превенция на пожарите е проведена във Видинско след инциденти,  при които загинаха хора в края на миналата година.


Предложение за промяна в поименния списък за капиталови разходи ще обсъждат общинските съветници на заседания на постоянните комисии в петък. Ще бъдат направени отчети за изразходваните европейски средства за миналата и първите шест месеца на тази година.  


Инж. Николай Николов е кандидатът за кмет на Монтана на НФСБ. Патриотичната формация представи днес кандидатите си за кметове в голяма част от градовете в страната.  "Националният фронт за спасение на България влиза в кампанията за местни органи на властта със самочувствието на партия, доказала на дело, и с присъствието си в Народното събрание, и в изпълнителната власт – как трябва да се работи за България" посочи лидерът на НФСБ Валери Симеоанов. Николай Николов е завършил Езиковата гимназия в Монтана, магистър от Техническия Университет в София, машинен инженер. Неговият слоган в кампанията е "Ти можеш да подобриш родния  си град, просто гласувай".

Служителите в информационния център на общинската администрация в Мездра още от този месец ще са с униформи. 


Утре екипи на подразделението на Националния осигурителен институт в Монтана ще са в Берковица, за да консултират граждани там за по-благоприятните за тях  условия за пенсиониране.


1 505 заявления за изплащането на еднократна помощ от  300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата са подадени в област Враца. Това стана ясно на проведената днес областна епизоотична комисия.


456 стопани от Област Видин са получили обезщетение заради доброволно закланите домашни прасета. Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622-ма стопани.


Видинската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е включена в проекта Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнение, който стартира миналата година.


Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават до 27 септември.


Подменят дограмата и в ОУ "Епископ Софроний Врачански" във видинския квартал "Нов път".



Всички паралелки в средното училище  "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село, което е едниственото за цялата община, ще са поднормативни. Тендецницята на намаляване броя на учениците е от години. 


Представители на Сдружение "Искри на надеждата“ от град Ауе, Германия направиха дарения за Домя за стари хора в Мездра.



Приключиха летните занимания но интереси, които организира читалище ''Напредък" в село Търнава, община Бяла Слатина.


Победителите от тазгодишното издание на конкурса „Най-патриотичен клас“ тръгнаха по стъпките на Христо Ботев. В рамките на двудневната екскурзия - 10 и 11 септември, участват възпитаници от училищата - Средно Училище „ Козма Тричков”, Природо математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” и Средно Училище „Христо Ботев”.


Дневен център за подкрепа на деца  с увреждания и техните семейства, ще бъде открит в град Бяла Слатина. Капацитета на центъра ще е 30 места за дневна грижа и 60 лица за консултативни услуги.  


Хората от монтанското село Смоляновци днес отпразнуваха 30 години от организирането на патронажни грижи в селото. В Домашния социален патронаж се приготвя храна за 100 души.


На официална церемония в Градската концертна зала на Община Враца ще бъдат връчени свидетелствата за професионална квалификация на 19 учители, преминали обучение за групова работа с деца от 3 до 6 години по метода Монтесори. Тържествената част ще се проведе на 12 септември от 15:00 ч. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание, обучение и социализация стартира през 2018 г. Пионери в прилагането на обучението са учителите в детските градини „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче” и „Европейчета”.

През настоящата учебна година 10 групи/ 3 яслени и 7 целодневни/ в детските градини на Община Враца ще работят по съвременния метод. В момента се обучават 20 учители, които ще го приложат и в началното училище. През октомври предстои и квалификацията на 12 медицински специалисти от яслените групи.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15