Снимката на 10 септември 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН

Предстои асфалтирането на улици в селата от община Димово. Предвидени са средства и за асфалтиране на паркинга до пещерата "Венеца".


Общинската избирателна комисия във Видин се произнесе с решение за определяне на номерата на изборните райони за вота на 27 октомври. В 12 селища в общината, освен избори за кмет на община и общински съвет ще гласуват и за кмет на населено място.


С четирима представители по-малко ще е следващият Общински съвет във Видин. В настоящия състав са са 37 души, но броят на съветниците се определя от жителите на общината към датата, когато е обнародват указът на президента за насрочване на местни избори. Полицията във Враца е сред тези на шесто място в страната по разкриваемост на престъпленията. Разкрити са 57.62% от общия брой заведени престъпления.


Целенасочена кампания за превенция на пожарите е проведена във Видинско след инциденти,  при които загинаха хора в края на миналата година.


Предложение за промяна в поименния списък за капиталови разходи ще обсъждат общинските съветници на заседания на постоянните комисии в петък. Ще бъдат направени отчети за изразходваните европейски средства за миналата и първите шест месеца на тази година.  


Инж. Николай Николов е кандидатът за кмет на Монтана на НФСБ. Патриотичната формация представи днес кандидатите си за кметове в голяма част от градовете в страната.  "Националният фронт за спасение на България влиза в кампанията за местни органи на властта със самочувствието на партия, доказала на дело, и с присъствието си в Народното събрание, и в изпълнителната власт – как трябва да се работи за България" посочи лидерът на НФСБ Валери Симеоанов. Николай Николов е завършил Езиковата гимназия в Монтана, магистър от Техническия Университет в София, машинен инженер. Неговият слоган в кампанията е "Ти можеш да подобриш родния  си град, просто гласувай".

Служителите в информационния център на общинската администрация в Мездра още от този месец ще са с униформи. 


Утре екипи на подразделението на Националния осигурителен институт в Монтана ще са в Берковица, за да консултират граждани там за по-благоприятните за тях  условия за пенсиониране.


1 505 заявления за изплащането на еднократна помощ от  300 лева на стопаните, които доброволно са умъртвили прасетата са подадени в област Враца. Това стана ясно на проведената днес областна епизоотична комисия.


456 стопани от Област Видин са получили обезщетение заради доброволно закланите домашни прасета. Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622-ма стопани.


Видинската дирекция за пожарна безопасност и защита на населението е включена в проекта Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнение, който стартира миналата година.


Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават до 27 септември.


Подменят дограмата и в ОУ "Епископ Софроний Врачански" във видинския квартал "Нов път".Всички паралелки в средното училище  "Св.св. Кирил и Методий" в Ново село, което е едниственото за цялата община, ще са поднормативни. Тендецницята на намаляване броя на учениците е от години. 


Представители на Сдружение "Искри на надеждата“ от град Ауе, Германия направиха дарения за Домя за стари хора в Мездра.Приключиха летните занимания но интереси, които организира читалище ''Напредък" в село Търнава, община Бяла Слатина.


Победителите от тазгодишното издание на конкурса „Най-патриотичен клас“ тръгнаха по стъпките на Христо Ботев. В рамките на двудневната екскурзия - 10 и 11 септември, участват възпитаници от училищата - Средно Училище „ Козма Тричков”, Природо математическа гимназия „Акад. Иван Ценов” и Средно Училище „Христо Ботев”.


Дневен център за подкрепа на деца  с увреждания и техните семейства, ще бъде открит в град Бяла Слатина. Капацитета на центъра ще е 30 места за дневна грижа и 60 лица за консултативни услуги.  


Хората от монтанското село Смоляновци днес отпразнуваха 30 години от организирането на патронажни грижи в селото. В Домашния социален патронаж се приготвя храна за 100 души.


На официална церемония в Градската концертна зала на Община Враца ще бъдат връчени свидетелствата за професионална квалификация на 19 учители, преминали обучение за групова работа с деца от 3 до 6 години по метода Монтесори. Тържествената част ще се проведе на 12 септември от 15:00 ч. Във Враца въвеждането на иновативния метод за предучилищно възпитание, обучение и социализация стартира през 2018 г. Пионери в прилагането на обучението са учителите в детските градини „Слънце”, „Щастливо детство”, „Славейче” и „Европейчета”.

През настоящата учебна година 10 групи/ 3 яслени и 7 целодневни/ в детските градини на Община Враца ще работят по съвременния метод. В момента се обучават 20 учители, които ще го приложат и в началното училище. През октомври предстои и квалификацията на 12 медицински специалисти от яслените групи.

 

Вижте още

Богата културна програма за празника на град Лом

Богата културна програма е подготвила Община Лом по повод празника на града. Традиционно той се отбелязва на 17 септември, когато честваме "Вяра, Надежда и Любов“. Празничният ден ще започне с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм "Успение Богородично" от 09.00 часа. Фанфарният оркестър при Основно училище "Константин..

публикувано на 15.09.19 в 13:13

До края на месеца се приемат творби за литературния конкурс "Яна Язова"

До 30 септември библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом ще приема творбите на автори от цялата страна за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова".  В тринадесетото издание на конкурса могат да участват творци на възраст от 14 до 35 години. Условието е да се изпращат до три разказа или стихотворения в три..

публикувано на 15.09.19 в 13:04

Видински рокери се включиха в Национална инициатива

Представители на видинския мотоклуб "Нордуестмоторс" се включиха в традиционната Национална инициатива, в памет на загинали мотористи на пътя. По този повод в катедралния храм "Свети Димитър" в Крайдунавския град бе отслужен молебен, в памет на жертвите, каза за радио Видин президентът на клуба Младен Младенов- Денкича : "Създадохме традиция на..

публикувано на 15.09.19 в 12:53

Шофьор от Згориград се блъсна в три автомобила

Пиян шофьор от врачанското село Згориград предизвика катастрофа, като се удари в 3 паркирани автомобила. Инцидентът е станал към 5.20 часа в събота, когато 35- годишен почерпен водач, който от 16 години притежава шофьорска книжка с категория "С", рулирал със своя автомобил. Заради несъобразената скорост, с която се движел, мъжът се блъснал в..

публикувано на 15.09.19 в 10:06

Във Видин се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно"

Представители на Областна администрация Видин се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно". Почистена бе крайбрежната ивица на река Дунав от района на крепостта "Баба Вида" до паметника на Свободата в крайдунавския парк, както и високата и ниска тераса около крепостта и подходът към тях. В почистването се включиха и ученици от видински..

публикувано на 15.09.19 в 09:18

Отбелязваме Международния ден на демокрацията

На днешният 15 септември отбелязваме Международния ден на демокрацията. Той се отбелязва от 2008 година, а е учреден от Общото събрание на Организацията на Обединените нации още през 1997 година, с приемането на Всеобща декларация за демокрацията. В България е прието промените след 10 ноември 1989 година, да носят името "демократични промени". Попитахме..

публикувано на 15.09.19 в 08:51

Във Враца откриха традиционния есенен панаир

Стотици жители и гости присъстваха на откриването на Врачанския есенен панаир. 131- ото издание на традиционната проява беше открито от кмета Калин Каменов и евродепутата Андрей Новаков : "По традиция на големия празник Кръстовден даваме началото на фестивалните дни на българските традиции и занаяти. За мен е удоволствие, че с всяко..

публикувано на 15.09.19 в 08:18