Снимката на 11 септември 2019 година

| обновено на 11.09.19 в 18:34
Филиал "Незабравка" на детска градина "Арабела"
Снимка: Радио Видин

"Да спасим гората от пожар" - това бе темата, по която рисуваха деца от филиал "Незабравка" на детска градина Арабела Видин. С рисунките си те участват в конкурса, включен в проявите на Седмицата на пожарната безопасност, посветена на професионалния празник на огнеборците. 

Кметът на Видин Огнян Ценков извърши проверка на асфалтираните улици в междублоковите пространства на кварталите "Химик" и "Строител". В ж.к. "Химик" са приключили ремонтните дейности при блок 94, на стойност 29 000 лв. Асфалтирани са и междублоковите  пространства при бл. 8, 11  и 12 – на стойност 47 500 лв. и пред бл. 7 – на стойност 21 800 лв. В ж.к. "Строител" полагане на асфалт е извършено при бл. 9 – за 11 145 лв. и при бл. 8 – за 21 000 лв.

Новият облик на пътната и образователната инфраструктура, модернизиране на градския екологичен транспорт и потенциалът на Враца за реализиране на инвестиции са част от темите, които кметът Калин Каменов представи пред чуждестранни предприемачи и посланици, в рамките на работно посещение в австрийската столица - Виена, съобщават от Община Враца.  Срещата се проведе по инициатива на Посолството на Република България в Република Австрия и Стопанската камара на Долна Австрия, като в нея взеха участие и кметове на общините - Бургас и Велико Търново. 

С до 419 327 906 лева от приходите от смесената система за таксуване за ползване на републиканската пътна мрежа през периода 2020-2023 г. ще се финансира модернизацията на пътя между Мездра и Ботевград, реши правителството. 

Посланикът на Белгия Сьорен Якобсен посети днес община Ружинци. Дипломатът разгледа мястото, на което ще се изгражда свинеферма от датския инвеститор Оле Андерсен. 

Враца има нов депутат в 44-о Народно събрание, след като днес преди обяд клетва положи Анастас Попдимитров. 

На територията на община Кула няма населени места, в които ще се произвежда избор за кметове на кметства, тъй като населението на селата е под 350 души. Мандатите за общински съветници в община Кула са 11. 

Общинската избирателна комисия Мездра започна да приема документите за регистрация на партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети за участие в изборите на 27 октомври. ОИК се намира в малката заседателна зала на община Мездра на четвърти етаж и ще приема документите днес от 9.00 часа до 17.00 часа на 16.09.2019 година. Регистрираните трябва да подадат своите документи с кандидатските листи до 17 часа на 24 септември. 

Медицински специалисти от Врачанско се включиха в протеста в София. Дарител, пожелал да остане анонимен, е платил разходите по пътуването до и от София. 

В националния протест се включиха и медицински специалисти от Видин. Това е поредният протест и ако исканията ни не бъдат удовлетворени, няма да е и последен, коментира Диана Богомилова, председател на дружеството на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. 

Областната организация на БЧК започна обучение на възрастен авариен екип /ВАЕ/ за Национално състезание по първа долекарска помощ. Участниците трябва да са над 60–годишна възраст. Тренингът се провежда в Общински център за социални услуги и дейности – Мездра, съобщават от Общината. 

Съвместна тренировка с новосформирания екип на възрастни хора-доброволци за помощ при бедствия, аварии и кризи инициира Младежкият авариен екип /МАЕ/ към областния съвет на БЧК във Видин. Обучението на възрастния авариен екип /ВАЕ/ е част от подготовката на видинския отбор за националното състезание за хора от третата възраст. 

Вижте още

Училищата в община Мездра са готови да посрещнат учениците си

По последни данни в първия ден на учебната 2019/2020 година, в двете средни и трите основни училища в община Мездра ще се обучават 1 214 ученици. В СУ "Иван Вазов" те ще са 450, в СУ "Св.Климент Охридски" в село Зверино- 180, в ОУ "Христо Ботев"- 370, в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий"- 274 и в ОУ "Васил Кънчов" в село Моравица- 20 ученици.  В трите..

публикувано на 16.09.19 в 07:41

Пътуващ фестивал ще посети пет видински села

Пътуващ фестивал на автентичната култура на живи човешки съкровища от България и Румъния, ще се проведе в област Видин в периода от 17 до 21 септември. Фестивалът ще гостува на  селата Горни Лом на 17.09.,  Раковица на 18.09.,  Ново село на 19.09.,  Антимово на 20.09. и  Капитановци на 21.09.2019 година.  Началният час на фестивалните дни е от..

публикувано на 15.09.19 в 15:16

Народен представител помага на ученици и студенти от Северозапада

Десет студенти и двама ученици от област Монтана ще продължат образованието си през новата година със стипендии, които отпуска с лични средства председателят на 39- то Народно събрание и два пъти народен представител от региона доц. Борислав Великов .  Две нови попълнения ще има сред студентите и едно сред учениците. Те заемат местата на един..

публикувано на 15.09.19 в 15:03

Богата културна програма за празника на град Лом

Богата културна програма е подготвила Община Лом по повод празника на града. Традиционно той се отбелязва на 17 септември, когато честваме "Вяра, Надежда и Любов“. Празничният ден ще започне с тържествена литургия, която ще бъде отслужена в катедралния храм "Успение Богородично" от 09.00 часа. Фанфарният оркестър при Основно училище "Константин..

публикувано на 15.09.19 в 13:13

До края на месеца се приемат творби за литературния конкурс "Яна Язова"

До 30 септември библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом ще приема творбите на автори от цялата страна за участие в Националния литературен конкурс "Яна Язова".  В тринадесетото издание на конкурса могат да участват творци на възраст от 14 до 35 години. Условието е да се изпращат до три разказа или стихотворения в три..

публикувано на 15.09.19 в 13:04

Видински рокери се включиха в Национална инициатива

Представители на видинския мотоклуб "Нордуестмоторс" се включиха в традиционната Национална инициатива, в памет на загинали мотористи на пътя. По този повод в катедралния храм "Свети Димитър" в Крайдунавския град бе отслужен молебен, в памет на жертвите, каза за радио Видин президентът на клуба Младен Младенов- Денкича : "Създадохме традиция на..

публикувано на 15.09.19 в 12:53

Шофьор от Згориград се блъсна в три автомобила

Пиян шофьор от врачанското село Згориград предизвика катастрофа, като се удари в 3 паркирани автомобила. Инцидентът е станал към 5.20 часа в събота, когато 35- годишен почерпен водач, който от 16 години притежава шофьорска книжка с категория "С", рулирал със своя автомобил. Заради несъобразената скорост, с която се движел, мъжът се блъснал в..

публикувано на 15.09.19 в 10:06