"Забравените училища"

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

Дни преди първият учебен звънец в Посоките на делника ще посетим забравените училища. Тези които вече не изпълняват предназначението си, по ред причини. Някога почти във всяко населено място имаше училище, за разлика от сега. През последните 17 години закритите школа в България са 1084. Драстично число, но и учениците са намалели драстично. 

В момента в страната има 2 394 училища показва справка на Националния статистически институт. Огромни сгради сега пустеят и в села и градове. Някои намират своето ново поприще, като домове за възрастни хора, някои приютяват други институции или стават производствени цехове. Примери много. Някои обаче направо се рушат. А за строежите на тези училища хората и сами са събирали пари. Тези свети места, където са звучали детски гласове, сега пустеят. Това е голяма болка за хората.  

Но не само в селата е така...

Средно професионално техническо училище "Христо Смирненски" във Видин започва да функционира първо в Белоградчик, а след това се мести във Видин. Емблематично за Видин, то е наречено от учащите там "Бастилията". Бе правен опит преди години да бъде върнато към живот, като основния корпус бе ремонтиран и в него трябваше да се помещава  филиал на университет. Сградата все още е там и се охранява. Спира да съществува като училище през 2001 година, когато се обединява с Професионална гимназия "Васил Левски". За историята на училището разказва Светлана Кръстева- началник на отдел "Държавен архив"- Видин:

"СПТУ"Христо Смирненски" започва съществуването си от Белоградчик. Нуждата от професионални технически кадри налага разкриването на професионални училища във всички окръзи на страната. През 1959 година е създадено и сградостроително училище и в Белоградчик. То ползва материалната база на освободените помещения на разформирования 15 пехотен ломски полк. През учебната 1964/65 година по решение на Окръжния комитет на БКП и решение на изпълнителния комитет на Окръжен народен съвет- Видин става преместването във Видин. Това се прави с цел да се използват по- големите възможности на окръжния град. За материална база е предоставена сградата на бившето Винарско училище. Това налага изграждане на нова база на училището, като е определен района на така наречения "Батальон"...Същевременно Селскостопанския техникум "Тимирязев" е преместен в Грамада и неговата материална база също е предоставена на училището...През годините училището има много успехи и награди...В базата на училището работят и виетнамските практиканти...Спира да съществува като училище през 2001 година, когато се обединява  с Професионална гимназия "Васил Левски"."


Последното закрито училище във Видин е СУ "Христо Ботев" или просто "Седмото". Това се случва през 2017 година. Любопитно е, че сайта на училището в платформата daskalo под името sedmovidin все още съществува в интеренет пространството. В това видинско училище се е помещавало и спортното училище и то логично заради близостта със стадиона и закритата писта. Слушаме историята на "Седмото" от Светлана Кръстева:


"ЕСПУ"Витко Иванов- Бако" е открито през 1976 година. То е било основно училище със 700 ученика и 50 учители...През учебната 1983/84 година прераства в ЕСПУ с 1 500 ученика и 87 учители...Пръв директор на училището е Пантелей Върбанов...През учебната 1985/86 година в училището са настанени 7 паралелки от новооткритото тогава спортно училище, което след това се мести в собствена сграда...С решение на Учителския съвет от 25 март 1991 година училището се преименува на ЕСПУ "Христо Ботев"...В двора на училището е открит паметник на Христо Ботев на 15 септември 1997 година...2003/04 година е последният випуск абитуриенти от училището...Училището е обединено с ОУ  "Отец Паисий" и спира да съществува като самостоятелно училище през 2017 година..."

На все още съществуващия сайт на училището, на първа страница "За нас" стои следното:

"Заветът: "Както окото е потребно за светлината, ухото за звукът, а разумът за разбирането и на най-простите истини, така също науката, образованието и развитието са потребни за който и да е народ, за да достигне до известна степен на своето благосъстояние…"
Цитат от в. "Знаме" бр. 1, 8 декември 1874 г."


Всъщност като стана въпрос за спортното училище, то също е закрито, а част от сградата му е Комплекс за социални услуги за деца и семейства. В другото крило се помещава фитнес център. През 2011 година се появи идея не ремонтираното крило на бившето спортно училище да се ползва като база на Професионалната гимназия по облекло и хранене „Михалаки Георгиев”, но нещо не се получиха нещата. Всъщност и красивата сграда на Държавен архив - Видин също е била училище. Казвало се е "Найчо Цанов"и е проектирано от големият видински архитект Майер Аладжемов.


Училището в село Кутово, общ. Видин някога е било средно. Казвало се е "Св. св. Кирил и Методий". Затворено е през 2008 година. Разполага и с физкултурен салон. Все пак в него и сега има живот, защото там се помещава местното читалище "Просвета" и детска градина "Пролетен цвят". За съдбата на голямата двуетажна сграда разказва секретарят на читалището Румяна Костадинова:


"През 2008 година закриха училището...Ние нямаме сграда на читалището и се настанихме тук на втория етаж. Долу е детската градина. Хубаво е, че се ползва, иначе сградата ще рухне...Нашите помещения са ремонтирани...Физкултурния салон има теч и нямаме пари за ремонт, за да го направим салон...От това училище са излизали абитуриенти, които са сега лекар, адвокати и успели хора...С автобуси караха от шест села ученици..."


Двуетажна масивна сграда е помещавала и училището в съседното село Сланотрън. И то е носело името на светите братя Кирил и Методий. Кметът Венелин Петков се стреми да я запази от срутване и от кражби. Подменя периодично счупени прозорци. Черните дъски на които някога са пишели учениците, сега са на оградата на училището, което е в центъра на селото и на тях се лепят...некролози. Идеята на кмета е сградата да бъде ремонтирана и превърната в дом за възрастни хора:


"Когато станах кмет преди 8 години имаше счупени врати и прозорци. Укрепих ги и с подръчни средства заздравихме сградата...Не трябва да се руши. Имам предложение да стане дом за възрастни хора. В общината имаме само един такъв в село Кутово. Има нужда от такива домове, защото населението е възрастно...Черните дъски от класните стаи сложих на оградата за да лепят там некролози хората..."


Интересна е съдбата и на бившето училище във врачанското село Паволче, разказа Жоро Александров:

"Бившето училище във врачанското село Паволче е добър пример за това как могат да бъдат оползотворявани сградите на закритите школа. Скоро в него ще бъде обособен център за патриотично, религиозно и екологично образование, а рехабилитацията на сградата се извършва за 1 000 000 лева от министерството на образованието и науката. Преди няколко месеца министър Красимир Вълчев дойде на крак, за да получи като дарение сградата и земята под нея от общинската управа.
Не всички закрити училища обаче имат такава съдба. Особено онези 50 учебни заведения в областния център и региона, които затвориха врати между 2005 и 2012 г. в първата вълна от т.нар. „оптимизация“ на учебни заведения. Основната причина за закриването на школа е една - демографският срив и намаляващите всяка година с около 10% ученици, сочи анализ на регионалното управление по образованието. Цифрите са включени в Стратегията за развитие на региона в периода 2014 - 2020 г.
Иначе от началото на демократичните промени във Врачанска област са закрити или преобразувани 61 школа. Най-много от затворените училища - 22, са били в населените места от община Враца. 13 школа са закрити в община Бяла Слатина, по 4 са затворените образователни средища в Мездренско и Оряховско. Най-голям дял от закритите по вид училища се пада на основните, като повечето от закритите или преобразувани учебни заведения са селски."


Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52