"Резиденция баба"- как младежите видяха село Кошава

Снимка: Радио ВИДИН
В "Еко свят" гостуваме във видинското село Кошава, което заедно със Синаговци и Неговановци, са домакини на инициативата "Резиденция баба" тази година. Млади хора в продължение на 21 дни живеят в домове в тези села, а в края на престоя си- на 15 септември, ще споделят впечатленията си и ще предложат свои идеи, полезни за хората и за живота в тези населени места.


В село Кошава петима градски хора живеят в къщите на местни хора. Помагат им в ежедневието, помагат и на кмета, който ги ангажира с общественополезни дейности. Издирват и записват местния фолклор."Даже не им се тръгва. Две от момичетата са от Бургас, друго е от Велико Търново, другото е от Пирдоп, а момчето е от Сливен. В началото местните бяха скептично настроени. Нормално е, но с доверието, което сме изградили помежду си като местна власт и жители на селото за тези 4 години, хората ми повярваха. Аз им казах да не се притесняват за нищо. Сега даже ще им липсват, когато си тръгнат, защото в неделя си тръгват. Помогнаха ми първите дни за градинката- изкосихме, обрязахме живия плет, извозихме боклуците. На пътеката нарисуваха една гъсеница, тук отпред направиха една голяма рисунка. Искат да видят как се запазват традициите в населените места", разказа кметът на селото Венелин Венелинов.

СнимкаВ двора на Николай Янев в село Кошава се срещаме с трима от резидентите- Калоян от Сливен, Грета от Велико Търново и Светлана от Бургас. Домакинът прави организация за чепкането на вълна. "Аз се записах главно заради децата ми, защото нашите баби са градски и реших да видят какво е да живееш на село. Беше ме страх да идвам на 650 километра от Бургас сама с тях, но страховете останаха неоправдани. Всичко беше прекрасно", сподели Светлана."Най- големият стереотип, за който аз съм чул е, че тук  говедовъдството е голям отрасъл. Това не го видях като реалност в този край", каза Калоян.

Михаела е дъщеря на Светлана. Разказа, че спят при баба Руми и дядо Румен:

Светлана Николова, личен архив"Аз се запознах с нови деца и ми харесва. Намерих си нови приятели. Дъщерята на кмета се казва Рая, другата ми приятелка се казва Габи. Играем си на площадката, за която аз много малко помогнах да я изчистим."


Докато е в Кошава Калоян се научил да гребе. За първи път е видял и река Дунав.

 

"За първи път в живота си облякох народна носия. На откриването на гроздобера", заяви Грета от Велико Търново.

Градските хора помагат на домакините си и при приготвянето на лютеницата. Тази от Кошава няма нищо общо с рецептата, по която я правят в Странджанкия край, родом от който е Светлана.

"Туршията беше уникална, една лютива туршия, която ще правим."


"Има празници, които не се празнуват толкова много тук. За сметка на това има други, на нас не са ни казали предварително. Например Свети дух, който съвпада с Русалска неделя. Една от целите ни тук е да дадем информация на асоциация "Онгъл", които се занимават с етноложки проучвания, за бита и обичаите на този регион", допълни Калоян.С малко закъснение към срещата се присъедини и Дафина от Бургас. Беше ходила да разгледа и снима носии на 80 години, завещани на съседката Любимка."Характерното в този край са флоралните мотиви. Нямат геометрични елементи по носиите, а цветя. Има много голямо наследство- вторият етаж има една огромна стая. Налагало й се да изкарва, защото е необходимо да се запазят от молци, по оградата на двора си, не й стига оградата на нейния двор, за да може да изкара всичко налично, използва оградите и на съседните къщи. Към момента няма да направи това нещо, трябва да е по - студено и да е есенно време", обясни Дафина.


В дома на Цветанка Георгиева живеят две момичета- Грета и Христиана. Помагат й в работата по градината, за зимнината, нижат чушки. Баба Цеца прави закуската и готви по местни рецепти. Разказва им и какви са били традициите по празниците. "За обичая пеперуда- кога няма дъжд какво трябва да се прави. Разказала съм и за училището, кога е построено, че тука училището е било построено върху гробището", каза баба Цеца.

Възрастната жена е приела Грета и Христиана като свои внуци:

"Много добре живеем заедно и не знам как ще бъде, когато си тръгнат. Много ще ми липсват."Фейсбук: Резиденция Баба / Baba ResidenceРезиденция Баба е инициатива на "Фабрика за идеи", а партньори в това приключение са Асоциация за фолклористика и етнология "Онгъл". Всяка от групите резиденти в трите видински село Синаговци, Кошава и Неговановци организират събитие, с което ще сложат край на 3-седмичното съжителство.

На 13 септември от 10.00 часа в село Синаговци ще бъде открита изложба с предмети от бита и изкуството, които са били част от ежедневието на жителите на село Синаговци, както и характерни за района фолклорни мотиви и носии.

На 13 септември е финалното събитие и в село Кошава. Веселбата ще започне от 17.30 ч. в салона на читалището. "Рибарски приказки"- песни, танци, хора и рибена чорба. Ще присъстват и самодейци от местното читалище "Съзнание".

На 14 септември от 16.00 часа започва празникът в село Неговановци. Участниците в "Резиденция баба" и местното читалище "Светлина" организират веселие на площада с народни хора, ще има и кулинарна изложба.

Какво изненада Дафина още първата вечер в Кошава, защо местните хора имат по две имена и какви обичаи се спазват в селото- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51