Представиха подкрепата от ЕС за инвеститори на форум в Ружинци

Снимка: ОИЦ-Видин

Как може да се използват възможностите за финансиране от Европейския съюз /ЕС/ представиха в община Ружинци експерти от Областния информационен център във Видин. Това се случи на Регионален инвестиционен форум, на който бе представен и заявеният инвеститорски интерес от Оле Андерсен- фермер от Дания, който ще прави модерна свинеферма до село Дреновец в общината.

"Регионален инвестиционен форум организирахме в Ружинци. Първо по рода си събитие се оказва, защото това е и първи по- сериозен инвеститор в нашата област. Бяхме поканени от Община Ружинци като основна, партнираща организация на тяхното събитие. Доволни сме от създадените контакти, от проведената среща, защото целта на работата ни последните две години, информацията от европейските фондове да я насочим към компании, фирми, частни инвеститори, за да може да се усети икономическата добавена стойност на европейските фондове. Видими са инвестициите в инфраструктура, селско стопанство, но не и толкова за благосъстоянието на хората", каза Мариела Савкова- управител на Областен информационен център- Видин.

ОИЦ- Видин направи презентация на възможностите, които има община Ружинци за финансиране от европейските фондове. Центърът ще предоставя регулярна информация на датския инвеститор относно еврофондовете, които са допустими за финансиране по европейски програми.

"Тук, с нашето участие, не само ще дадем информация на инвеститорите, но и искахме да бъдем повече на терен. От Ружинци  стартира есенният ни цикъл от срещи, които ще бъдат във всички общини. Целта ни е, тези срещи, които ще продължат следващите два месеца, във всяка една община да представяме актуални и специфични възможности", допълни  Цветомир Ценков- експерт в ОИЦ- Видин.

Всеки инвеститор може да получи информация за възможностите за финансиране от ЕС от експертите в ОИЦ във Видин.

Във форума се включиха посланикът на Дания Сьорен Якобсен и Оле Андерсен, управител на датската фирма, която ще изгради до село Дреновец свинеферма за 1000 свине майки. Посланикът на Дания и инвеститорът посетиха терена, на който ще строи модерната ферма.

"Има път, който свързва Дреновец с Димово и оттам за Видин- Дунав мост. Тук някога е имало ферми за свине, за крави и овце. Това си е било стопански двор. Този път разделя имота. Терена го разделихме, защото тази част, в която ще бъде построена фермата, да не е в съседство със селото. На около 300 метра има сондаж за вода, която захранва Дреновец, Тополовец и Динково", каза кметът на община Ружинци Александър Александров.

Свинефермата ще бъде близо и до новия магистрален път Видин- Монтана- Враца- Ботевград- София.

Вижте още

Музеят в Оряхово представи Северозапада на туристически форум

Историческият музей в град Оряхово участва в конференция "България - скритата арт дестинация: между Дунав и Черно море". С презентации и предложения участваха специалисти в областта на историческото наследство, представители на музеи и други институции. Презентация за забележителностите и по-важните културни събития в Община Оряхово направи Евгения..

публикувано на 17.10.19 в 15:52

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51