На път към училището

4
Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на новата учебна година ви предлагаме спомени от ученическите години на видинчанина Тодор Петров, започнал първи клас през 1946 година в родното си село Дълго поле, община Димово. Училището е носило името на светите братя Кирил и Методий. Построено е в долния край на селото с доброволен труд и средства на местните хора.

"Две стаи имаше. Едната- салон за мероприятия, другата беше за ученици и една по-малка за учителя. От първи до четвърти клас всички сме били на едно място. В онези години децата да ходят на училище беше чест за всички родители в селото. Учителят ни беше с голям опит. Александър Хайдуков се казваше", спомня си Тодор Петров.

Учителят преподавал писане, смятане, краснопис, четене:

"Буквар имаше и сметанка. 3-4 учебника, то затова се казва и основно образование. Не е имало други предмети."

Училището в село Дълго поле било основно. Прогимназията била в съседното село Костичовци.

"От нашата къща на края на селото виждах черквата на Костичовци, която беше до училището. Път нямаше, пътували сме по козя пътека. Минавахме през три дола. Като тръгнем сутрин, докато стигнем в Костичовци станало обяд. Зимата ходехме със ски. Докато се спуснем със ските и ги изнесем на другия хълм и се напързаляме, сме закъснявали и когато не е било толкова лошо времето", връща се в спомените си видинчанинът.

На път към училище учениците се пързаляли и на замръзналия вир.

"Имаше студени, сурови зими. В тези студени дни с нас пътуваха двама мъже от родителите. Единият напред, да направи пътека и ние по неговите стъпки. Като се измори, последният родител отива първи."


Домашните си писал вечер, на газената лампа.

"Нямаше тогава ток. По едно време нямаше и газ."

След прогимназията учениците продължавали образованието си в гимназията в Димово.

"В Димово сме били на квартира. Прибирахме се събота и неделя на село да се изкъпем. Пеша...1957 година ми купиха колело, прибирал съм се на село с колело."

Тодор Петров си спомня и какви са били в онези години ученическите униформи:

"Всяка сутрин, след като играем хоро пред гимназията, двама учители стоят на входната врата и проверяват. Черен панталон, куртка, кожен колан на куртката, шапка, задължително черни обувки. Държеше се много на външния вид на учениците."


И трите училища вече са закрити.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05