Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превала - хубаво село с добри хора

11
Снимка: Радио ВИДИН


Тази сутрин "Посоките на делника" ни водят в Превала - село на границата между областите Видин и Монтана, най-голямото в община Чипровци и единственото, където на предстоящите местни избори ще гласуват за кмет на населеното място.

Девизът на Превала е: "Хубаво село с добри хора". Гордост за местните е богатата история, началото на която поставят преселници от Сърбия. Те изграждат своите домове на бреговете на реките Левица и Огоста, които се събират в центъра на днешното село, разказа кметът Иван Вълчаров:

"Интересно е, че селото е много старо. Най-старият паметник е олтарният камък в църквата, която е от 1850 година. Старите предания гласят, че църквата е преоткрита. Паднало е някакво животно там, преоткрили са я и са я съградили. А иначе знаете от годините или чума, или епидемии карали хората да се преселват. Дошъл е някой си дядо Ильо от Сърбия и се е заселил тук с братята си...Има интересна история за мери, които са съществували. Това е от турско време, когато валията на Берковица заради един инцидент с Долни Лом и Превала е отсъдил в полза на Превала да се удължи мерата...През годините е имало много деца, за съжаление демографският срив ни засегна и нас. Най-голямата ми болка като бивш учител е, че закриха училището при 72 деца. Сега децата от цялата община ходят в Чипровци, там е защитено и средищно училище, има 52-53 деца."

Преди век населението на Превала наброявало 2 000 души. Сега са регистрирани 430 души, част от които са на работа в чужбина.

В центъра се събират деца и младежи. Някои от тях живеят постоянно в селото, други са дошли да изкарат ваканцията:

"Тук е интересно, разхождаме се из гората, играем. Ходим и в местността "Ботин дел", хубаво е много, цялото село се вижда оттам...Преди играехме футбол, обаче сега няма кой да донесе топка тук. Игрището го бяха направили, обаче някои хора го разрушиха и няма смисъл пак да се поправя, защото се знае, че пак ще се разруши. На стадиона тревата не се коси много. Трябва ни площадка за спорт. Повече футбол играем, защото се събираме много хора и ритаме. Понякога ходим в другото село, където са направили едно игрище...Свършили сме вече училище, за работа е слабо. Понякога ходим в Монтана..."
Снимка: Радио ВИДИН
Младите казват, че няма работа и търсят препитание в Монтана, за кмета Иван Вълчаров истината е друга:

"Безработица няма. Има хора по програми, ама за тях няма да говоря, защото нали те са създадени за хора, които не могат да се оправят в живота. Говоря за тези програми, които създават хрантутници и години наред демотивират хората активно да си търсят работа...А иначе има хора, които не искат да работят. Ето тук, навън има младежи на 21-22 години, цял ден са с децата. Боби Арсов, ветеринарният ни гледа крави, дава от 20 до 50 лева на ден. Има работа, всеки ден има работа. Въпросът е, че има хора демотивирани и не искат да работят."

Превала е с второто по големина землище в област Монтана. В миналото са отглеждани много овце, кози, крави, имало е зеленчукови градини. Днес са останали 3-4 ферми. Има няколко земеделски производители, извършва се дърводобив. Преди няколко години е изграден ландшафтният парк "Широка планина", който привлича туристи от чужбина, разказа още кметът:

"Има три трасета - пешеходно, за коне и  за офроуд. Радваме, че за 3-4 година унгарци и чехи знаят трасето, идват с джиповете си, нощуват, любуват се на природата. Идват туристи, но за съжаление няма къде да отседнат. Сега вече започна един проект и дано стане, защото идват хората, посещават го, ама като няма къде да се спи...В мен не е угаснала надеждата, че въпреки демографския срив, ще успеем да се съхраним. Досега трима чужденци са си купили къщи и постоянно търсят. Дойдат за една седмица-две и се влюбват в Превала. Това ми дава надежда, че след като чужденците оценяват това, което имаме, селото ще се запази."

Снимка: Радио ВИДИНЗа възрастните хора в Превала животът е труден. Малките пенсии едва им стигат за храна и сметки. Децата им са по градовете, а в еднообразното им ежедневие социалните контакти са рядкост:

"Селото ни е хубаво, ама малко хора останаха. Работа няма, само в Митровци има дърводелски цех. В Монтана работят и тук, над селото има дърводелски цех, но е малко. Иначе останахме пенсионери. Нямаме дърва, от селото изкараха тирове в Гърция, а ние сега купуваме по 60-70 лева кубик да се греем. От общината дават на хора с по-ниски пенсии. Иначе селото ни е добро, ама работа няма, пари няма...
Живеем ден за ден. Трудно ни е. Спокоен живот имаме, но нямаме развлечения. По професия съм учителка, затвориха училището и сега гледам баба. Едно сиво ежедневие, никакви развлечения, никакъв нормален живот..."


Иван Вълчаров управлява Превала от 8 години. Преди това е бил един мандат заместник-кмет на община Чипровци. Старае се да е в помощ на хората, а когато не е доволен от свършеното, глобява сам себе си:

"Всеки ден, ако не съм удовлетворен от някаква работа, ако не съм успял да помогна на някого, слагам 2 лева, глобявам се. Ако съм доволен от себе си, слагам 1 лев. Като си направя една равносметка на този мандат за съжаление не можаха да се случат нещата. Аз имам една мечта и ще използвам случая да кажа на всички кметове на малки населени места да бъдат кметове, а не фигуранти, които стоят за заплата. Някои общини  направиха кметствата второстепенни разпоредители с бюджет и тогава кметът развива потенциала си, има бюджет, отговаря за улично, прави си сметка за благоустрояване. Това хем води до децентрализация, хем не прави кметовете послушковци на общинските кметове и може човек да развие потенциала си..."

Снимка: ФейсбукСъс задачата да пази традициите на Превала е натоварено народно читалище "Иван Бобанов 1926". Към него от години е сформирана певческа група. Отскоро е създаден и танцов състав, каза секретарят на културното средище Валентина Стефанова:

"Общо 15 самодейци участват в двете групи. Жените от певческата група са на възраст от 60 до 70 години, в танцовия състав са от 50 до 60 години. По-младите нямат желание да участват, те не са са и тук през цялата година, само през лятото. Изпълняваме и наши, турлашки, имаме и други песни и танци..."

Освен добри и трудолюбиви хора, турлаците са шегаджии и веселяци. Тачат празниците си и винаги в началото на юни се събират на традиционния си събор. От няколко години млади и стари се веселят и на популярната мотосреща "Рок под Кукин камик".

"Традиционният събор винаги е с нашите певици, танцов състав от Бели мел, Митровци, съчетаваме с традиционни песни от нашия край. Също много хубаво стана концерт с време за самодейци и деца и след това рок музика. Правим го от 7 години...", добави кметът.

Повече за живота в Превала може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00