"Неделник" от 15 септември 2019 година

20
Снимка: Красимир Каменов

"Неделник"брой 274 вече е на сайта. Златна и доматена есен. Вкусна. За начало преглеждаме старите вестници и се потапяме в историята. "Кириакодромион, сиреч Неделник" /или само "Неделник" или "Софроние"/ е първата печатна книга на новобългарски език. Съставена е от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. в румънския град Римник /днес Ръмнику Вълча/. Та "Неделник" на Софронийй Врачански гостува в "Неделник" на Красимир Каменов благодарение на репортажа на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. Следва часът на "Ние от Северозапада". Там обръщаме поглед към началото на новата учебна година. В "Неделник" потърсихме Нада Захариева, дългогодишен преподавател по английски език в Софийския университет. Родом е от Гурково, сега квартал на град Дунавци край Видин. Повод за разговора ни е стихотворение, което тя изпрати на пощата на Радио Видин. В разговора с Анжела Каменова разказва за богатството на българите, а то е културното ни наследство и жаждата за образование. Няма да минем и без "Рецептите на Дедо Скръц" Цветан Дочев. Баница с печени круши, смокини, тученица, яйца и козе сирене! Мислите, че е невъзможно? О не. Слушайте и ще разберете, че е вкусно. Дедо Скръц ни забърка и доматен сос по негова рецепта. Продължаваме с едно прекрасно интервю с невероятно талантливата видинска художничка Цецка Александрова. Говорим за изкуство, красота, желание да научиш децата на магията да рисуват, любов по родният край...и за радостта от това да правиш изкуство! Като говорим за красота, то ще разберете и кои станаха "Мис и Мистър Козлодуй-2019" от организатора на конкурса Ивайло Йосифов. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05