Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поглед към вечните теми в образованието

7
Снимка: Радио ВИДИН

Темата за взаимодействието между семейството и училището е една вечна образователна тема, в това е убеден д-р Юлиян Петров- председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Изтъква и аргументите си:


"Първата и може би фундаментална част от образованието, т.е. възпитанието, започва в семейството. Според министерството на образованието и министър Вълчев, един от основните акценти на тази година ще бъде възпитанието и взаимодействието с родителите. Възпитанието като основен компонент, като дисциплина, като зачитане правото на другия и като превенция на всички негативи- като агресия и други лоши ситуации, които се виждат и чуват в училище", заяви д-р Юлиян Петров- председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".


В България имаме здрави традиции на сътрудничество между родителите и училището. Припознаването от българските родители на образованието и училището като мост към напредък се наблюдава още от времето, когато някои от сегашните държави не са били на световната карта:


"Българското настоятелство е можело и е трябвало да помага, но то не е трябвало да се намесва в работата на учителя."


В наши дни се гради една нова политика и се появи нов субект- Обществен съвет.


"И някак ролята на родителя с неговите организации малко е разлюляна. Отговорността към родителите- пак чрез неговите организации или другите институции, също е безкрайно турболентна. Това е нещото, което пречи на доброто образование, което българското общество очаква. Защото виждаме, че в най- модерните и водещи образователни системи в света, до четвърти клас, основно е възпитанието, дисциплината, учението да се спазват правила." 


СнимкаКаква роля има сега и как помага Училищното настоятелство?

"Ролята на Училищното настоятелство е голяма, ако настоятелството е работещо, а не формално. Изключително важно е Управителният съвет и членовете на Училищното настоятелство да са всеотдайни към каузата, да обичат децата, да живеят с техните радости и проблеми, най-вече да уважават учителите, защото от успеха на учителите зависи успехът на цялото общество", каза Лиляна Цанова- председател на Училищното настоятелство на Профилирана природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин.


Училищното настоятелство организира безплатни пробни изпити по математика за кандидатстване след 7 клас, безплатни интензивни курсове по математика и български език за седмокласници, безплатни летни школи по информатика, финансира участия в олимпиади и състезания и други. Училищното настоятелство има одобрени и нови два проекта.


Иванка ПетроваОбщественият съвет е другата родителска организация с роля в училищния живот. Общественият съвет е орган за подпомагане на развитието на училището и за граждански контрол на управлението. Какви функции има и как работи? 


"Съветът се събира всяка година поне четири пъти. Одобрява стратегията за развитие на училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й, предлага разпределението на бюджета по дейности, съгласува училищния учебен план, изборът на учебници и учебните комплекти, дава становище по училищния план-прием", обясни Боянка Махмуд- председател на Обществения съвет в Средно училище "Христо Ботев" в град Белоградчик пред Иванка Петрова. Според нея, родителите и семейството вече много по-малко се интересуват от училищния живот, което е един голям минус за нашето общество:


"За съжаление и на родителските срещи винаги сме едни и същи хора. Тези, които са проблемни и винаги имат забележки относно поведението на децата, родителите никога не присъстват. Родителите би трябвало да участват повече в извънкласните дейности, в учебния процес, допълнителни мероприятия за децата."


СнимкаНа откриването на новата учебна година Лайънс клуб-  Видин зарадва първокласниците с подаръчен комплект:

"Съдържа неща, които са полезни за децата и ги радват в тяхното ежедневие- книжка, химикалка, линийка и програма. С това се опитваме да ги зарадваме и да им дадем кураж, старт към успешна учебна година", разказа за изненадите д-р Иво Илиев, който присъства на 15 септември в основно училище "Любен Каравелов" и зарадва първокласниците.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38