Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Българските училища са пазители на българщината отвъд океана

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев. Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души:

"Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който отговаряме, те са над 15. Аз няма да се уморя да повтарям, че учителите и директорите на тези училища са пазителите Снимкана българщината отвъд океана. Посредством своята ежедневна дейност те вкарват България в сърцата на децата, по-голямата част от които са родени в Америка...

Програмата "Печат за двуезичност" е нещо, с което много се гордеем, защото именно от Чикаго през 2017 година тръгна тази много добра инициатива, а именно - българският език да бъде признат в американската образователна система. Seal of biliteracy дава предимство на успешно положилите изпит, когато кандидатстват в университет или за работа в САЩ. Ето защо това е нещо, което дава много големи предимства на нашите ученици, защото независимо дали ще Снимкапродължат в академичната среда или ще отидат на пазара на труда, имайки този сертификат, че владеят един рядък език, какъвто е българският, те са с предимство пред своите конкуренти. В нашия окръг българският език е един от официално признатите и  много от общинските документи, уеб сайтове и т.н. са преведени и на български език. Това отново е едно предимство за нашите сънародници, които биха искали да работят за общинските власти. Именно от Чикаго тръгна тази инициатива през 2017 година и до този момент ние имаме над 100 деца, които са издържали изпита. Инициативата е съвместна с  Департамента по езиково обучение (бившето ИЧС) при СУ "Св. Климент Охридски". Ние сме много щастливи и горди, че всичко това тръгна именно от нас...

СнимкаА що се отнася до броя на българските ученици тук, аз мисля, че те са над 1 000. Защото само в едно от училищата имаме повече от 600 деца, в няколко други имаме по 200 - 300, така че, според мен те са около 1 200 ученици...

И именно тук е моментът да споделя и една новина. Тази година имаме открит нов клон към училище "Нов живот". И това ни радва, защото вече имаме 12 училища, открити само в Чикаго. Едно от другите училища- "Малко българско училище" пък, купи своя собствена сграда тази година, което също е прекрасен момент от нашия училищен живот.

СнимкаТака че, българската общност в Чикаго е много уникална, много пъстра, много животворяща. Тя е общност, с която можем да се гордеем и общност, която държи и пази България много силно в сърцата си.
.."

"Важно е децата да се чувстват свързани с България и ще стартираме програма за партньорство между училища в България и българските училища в чужбина, която трябва популяризира българското образование и да мотивира тези деца да се завърнат у нас, вече в системата на висшето образование. В тази връзка ще променим и наредбата за прием в държавните висши училища - ще признаваме оценката от зрелостен изпит в другите държави като входна оценка за българските Снимкауниверситети, плюс сертификата по български език по европейската езикова рамка“. Това каза пред БНР в навечерието на новата учебна година министърът на образованието Красимир Вълчев.

Облекчаване на визовия режим за студенти и електронна платформа за кандидатстване в българските висши училища, са част от мерките, които ще улеснят пътя на кандидат- студентите от чужбина, обеща още министърът и припомни, че образованието е основната причина за емиграцията на българите във възрастовата група 17-25 години.

Как се отразява тази емиграция на едно обикновено българско училище от Северозапада и подробности за началото на новата учебна година в две български училища в Чикаго, можете да чуете от интервютата с Бисерка Каменова- директор на СУ "Св.Св.Кирил и Методий" Видин, Мария Бъргграф- директор на Ново българско училище в Нейпървил, Хриска Перфанова- директор на училище "Нов живот" Чикаго, както и целия разговор с Иван Анчев- генерален консул на България в Чикаго- в звуковия файл.

Снимки:  "Малко българско училище", Ново българско училище в Нейпървил и училище "Нов живот" Чикаго


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00