Снимката на 18 септември 2019

Снимка: Радио Видин


Тържествено и с празничен звън във Враца беше посрещнат Българският патриарх Неофит, който оглави празничните богослужения в чест на небесния покровител на града - Св. Софроний Врачански.


Съвместната работа на институциите в подкрепа на деца и младежи в конфликт с морала и закона обсъдиха на форум във Видин.

Договор за въвеждане на онлайн система за умно управление на отпадъците подписаха кметът на Монтана Златко Живков и старшият директор "Корпоративни продажби" на А1 Иван Иванов.

Двойки с репродуктивни проблеми преминаха безплатни прегледи и консултации във Видин.

Започна новият археологически сезон в римската крепост Бонония във Видин. Проучването се ръководи от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, който бе начело на археологическия екип и през предходните години. Задачата на екипа през този сезон ще бъде да разкрие западната порта на Бонония.

Училищна Телерик Академия - национална образователна инициатива на Фондация „Телерик Академия“, стартира 10 школи по програмиране и дигитални науки за ученици между 4 и 12 клас във Враца. Програмите са безплатни за всички деца, а кандидатстването е отворено до 29 септември на сайта на фондацията.

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост” от 17 септември до изчерпване на финансовия ресурс. Предоставя се възможност за заетост на безработни лица за полагане на грижи при отглеждане на деца.

Съветниците разгледаха и докладна от кмета на Община Кула относно намерението на Общината да кандидатства за финансиране към Министерство на околната среда и водите за закриване и рекултивация на общинско депо за твърди отпадъци в близост до град Кула.

Общинската управа на Борован започва акция в подкрепа на семейството на Петя Конецовска, чиито дом беше разрушен вчера сутринта при катастрофа на гръцки ТИР.


Пътуващ фестивал на автентичната култура на България и Румъния гостува във Видинска област. В продължение на пет дни, 150 изпълнители от областите Видин и Монтана и от Окръг Долж, Румъния, ще представят автентични песни, танци и ястия, характерни за региона, от който идват. Днес участниците гостуват във видинското село Раковица.


Симфоничен оркестър от български и румънски музиканти ще изнесе концерти във Видин и Крайова, Румъния.

Проявите по случай Деня на Лом продължават и след 17 септември, когато градът тържествено отбеляза своя празник.

10 партии, 5 коалиции и 2 инициативни комитета са се регистрирали за предстоящите местни избори на 27 октомври. , съобщиха от ОИК - Враца.


Три случая на неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа са разкрили екипи на ЧЕЗ и полицията вчера в района на Вършец.


88 са регистрираните криминални престъпления през месец август в Област Видин, съобщи директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин. За същия период от миналата година, броят им е бил 96.

Челна катастрофа е станала вчера сутринта на ул.“Цар Иван Асен II“ във Видин.

27-годишен столичанин, седнал зад волана след употреба на алкохол, е причинил тежка катастрофа на пътя Монтана-Ерден. На място е починал 25-годишен пътник в колата от Монтана.


 В петък и събота шампионките на България гостуват на гръцкия ПАОК. В петък сутринта момичетата на треньора Стефан Михайлов заминават за Солун, а вечерта е първия мач.

Представители на Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“ взеха участие във „Фестивал за деца и техните семейства“ на Търговско-промишлената палата-Враца.

Служителите в информационния център на Общинската администрация в Мездра вече са с унифицирани облекла.

Ремонтни дейности затварят временно част от улица „Петропавловска“ във Враца.
Поради извършване на строително-ремонтни дейности на частен обект, на 19 септември, от 08:00 ч. до 17:00 ч., ще бъде ограничено движението по ул. „Петропавловска“, в участъка от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ до кръстовището с ул. „Казашка“. Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

Започнаха Първите общински интерактивни игри във Видин. Мотото на събитието е "Повярвай, ти можеш!Влез в играта!". Провежда се под патронажа на кмета на общината Огнян Ценков, а организатори са Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общинския съвет по наркотичните вещества, със съдействието на Регионалното управление на образованието.

Вижте още

Младежи от община Ружинци подписаха трудови договори по проект

50 младежи на възраст до 29 години подписаха трудови договори по проект "Нова възможност за младежка дейност", на територията на община Ружинци. Благодарение на участието си в проекта младежите ще имат възможността да придобият професионален опит и практически умения чрез стажуване и обучение по специалността, за период от 6 месеца, с определен от..

публикувано на 20.10.19 в 14:10

Отбелязваме Световния ден за профилактика на йоддефицитните заболявания

Днешният 20 октомври е обявен за Световен ден за профилактика на йоддефицитните заболявания. Те са глобален проблем, който засяга над 1,5 млрд. души по света. България е част от балканския йоддефицитен район, тъй като голяма част от територията й е с намалено количество йод в почвата и водата, каза д-р Мариана Чавдарова , началник отдел "Държавен..

публикувано на 20.10.19 в 13:30

Продължават ремонтите на училища в община Лом

Продължават ремонтните дейности в ОУ "Константин Фотинов" в Лом. В момента се извършва вътрешен ремонт на сградата и се изгражда нов физкултурен салон. На учебното заведение ще бъдат доставени нови чинове, маси, интерактивни дъски и допълнително училищно оборудване за класните стаи. Продължаващият ремонт налага  учениците да продължат, както и..

публикувано на 20.10.19 в 13:00

Стартира ремонт на участък от пътя Мездра- Роман

За огромна радост на жителите на мездренските села Долна Кремена и Горна Кремена стартира работата по 4- километров участък от третокласния път Мездра – Роман в отсечката между Мездра и Горна Кремена.  Това стана ясно при инспекция на част от републиканската пътна мрежа във врачанска област, която направи министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 20.10.19 в 10:15

Управителят на медицински център във Враца е с удължен договор

Удължиха с 90 дни договора на настоящия управител на общинския Диагностично- консултативен център №1  д-р Огнян Тошев . На последното си заседание местният парламент във Враца удължи контракта му с до 3 месеца, докато новоизбраните общински съветници свикат конкурс за поста. Според внесеното п редложение, управителят има договорни отношения до 24..

публикувано на 20.10.19 в 09:06

Отбелязваме Световния ден на статистиката

20 октомври е обявен за Световен ден на статистиката. Това се случва с резолюция на Общото събрание на ООН през 2010 година, а този ден подчертава нарасналото значение на статистиката като наука при вземането на решения, от които човечеството непрекъснато се нуждае. Знаят ли видинчани с какво се занимава статистиката- това проверихме в анкета:..

публикувано на 20.10.19 в 08:54
Читалището в село Алтимир

90 години от рождението на Йордан Радичков отбелязват в Алтимир

90- тата годишнина от рождението на българския писател и драматург  Йордан Радичков  ще бъде отбелязана в библиотеката на Народно читалище "Просвета-1926" във врачанското село село Алтимир. Предвидена е изложба с произведения на сърцеведа на българския Северозапад, каза за радио Видин  Нина Нинова , билиотекар в читалището. "По повод годишнината..

публикувано на 20.10.19 в 08:36