Живот извън работата или работа в живота?

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

В напрегната ни ежедневна работа, дали успяваме да намерим време за себе си или носим работата си у дома? Отделяме време за почивка през отпуската, но достатъчна ли е тя? Специалистите казват, че тя не може да компенсира цялата работна година. Нужно е да се води балансиран живот, а работодателите да осигуряват нужното време и условия за ежедневен релакс. Темата коментираме с психолога Елица Иванова:

"Човек трябва да умее да се откъсне от работата, защото това ще добре за неговото физическо и психическо здраве...Може да си намери хоби. Може да спортува...Да, не го правим, но е препоръчително това да се случи...Поне за един час трябва да се откъсне от работата и да не мисли за нея..."

Най-хубавото нещо, свързано с работното време, са почивките. Насоки за това как да е разпределено работното време и как трябва да почиваме, за да бъде почивката, а оттам и работата ни ефективна, ни дават Кодексът на труда, Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредба №15 от 31 май 1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа.

Днес работата наистина заема по-голямата част от нашето ежедневие, личният ни живот остава на заден план. Забравяме хобитата си и общуването с близките си.  "Трябва да намерим начин да го направим това откъсване от работа", каза за Радио ВИДИН HR- специалиста и член на управителния съвет на "Българската асоциация за управление на хора" Георги К. Първанов:

"...В идеалния случай би трябвало да го направим. Със смартфоните обаче ние наистина пренасяме работата си у дома и сме седем дни в седмицата по 24 часа на работа...Човек трябва да прецени колко време прекарва в социалните мрежи. Да изключва телефона дори...Физиологията на човека е такава, че трябва да има ежедневна и ежеседмична почивка..."- смята Георги К. Първанов.

Понякога наистина се налага да останем и извън работно време, за да доработим или да вземем нещо за работа вкъщи. Това не трябва да се превръща в ежедневие, смятат специалисти. Когато сте във ваканция или просто на вечеря след работа със семейството си, позволете си да изключите служебния телефон. Спрете известията на пощата си извън работно време. Заглушете груповия чат с колегите от работа. Ако не го направите, работата постоянно ще си пробива път във вашето свободно време. А докато мозъкът ви е ангажиран постоянно с тази комуникация, спокойствието и почивката, от които имате нужда, няма да са пълноценни.

Вероятно сте чували много съвети за най-добрия начин да намерите баланс между професионалния и личния си живот. Много експерти и автори по темата от дълги години опитват да намерят тайната формула, която да ни направи щастливи и удовлетворени едновременно от нашата кариера и от живота ни извън офиса. Светослав Димитров има бизнес с компютри. Работата му свързана с продажба, поддръжка и пътувания. Как той намира баланса между професионалния и личния живот?

"...Трудно е, но съчетаваме някакви схеми за почивка. Съчетаваме с колегите нещата. Трудно е в частния бизнес...Обичам да ходя за риба или да гледам мач...Разтоварването е и среща с приятели, но истинската почивка не са два дни. Трябва да са повече. Ако тръгнеш петък за почивка, то в неделя точно когато почиваш то ти трябва да се връщаш на работа...Понякога хобито може да ти е натоварващо и да се върнеш от почивка с физическа умора. Но това друг вид умора, а не психическа пред компютъра. Физическата умора ще я възстановиш с храна, а психическата не...".


Живот извън работата или работа в живота? - това се опитахме да разберем. Всъщност от много врече се водят дебати за баланса между работата и личния живот, но определена "рецепта" няма.

Анкета сред видинчани показа, че почти нямат време за реална почивка. Прибирайки се вкъщи, те продължават да мислят за работа или да работят нещо у дома. Други смятат, че хобито независимо какво е, ти гарантира поне един час отмора от работа.

Редно е да има баланс, коментират специалисти. Балансът е онова състояние, при което чувстваме животът си смислен и пълноценен и възприеме себе си като успешни и щастливи и на работа и извън нея.


Вижте още

Важно ли е да гласуваме на местни избори

На 27 октомври отново ще гласуваме за местна власт. На нея е възложена изключително важната задача да развива населените места и да създава по-добри условия на живот за хората в тях. Общинският съвет е местният законодател, който взема решения за посоката за развитие. От своя страна кметът ръководи общинската администрация и следи за изпълнението..

публикувано на 18.10.19 в 13:27

Да си самодеец е чест и гордост

В последните десетина години, масово българите се обръщат към корените си и се включват в самодейни състави, организират фестивали и родолюбиви събития. Модерно ли е да си самодеец или това е истинската любов към родината?    Сашо Каменов е дългогодишен самодеец към танцовия състав на читалище "Паисий Хилендарски" - град Димово. Според него..

публикувано на 17.10.19 в 12:11

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52