Ловен събор събира ловците от Мездра и Роман

Снимка: Петко Котларски
На 21 септември Сдружение "Ловно-рибарско дружество Мездра - Роман" ще проведе ловен събор на на стрелбището в местността "Емирски мост" край град Мездра.


"Вече от доста години се провежда този ловен събор. Събираме колегите ловци. Има курбан-чорба, весело е, танцов състав задължително участва. Идеята е колегите ловци да се събират от различните краища на сдружението ни", каза Светлин Попов- организатор по лова в сдружението.

Ловците са около 1100, в 28 дружинки на територията на общинитe Мездра и Роман. Съборът се организира преди откриването на сезона на групов лов на диво прасе.

"Покрай Африканската чума не е ясна датата на откриването. Предполага се, че ще бъде 28-мо число на месец септември. Досега се откриваше първата събота на месец октомври." 


Последните два месеца при индивидуалния лов на диво прасе са отстреляни над 25 диви прасета. В региона няма случай на заболели  диви свине.

СнимкаВ "Еко Свят" говорим и за лятното училище по риболов "Синьо лято", което се проведе юли и август край язовир Долна вода до Монтана. Два месеца над 100 деца от различни училища в общината учиха на открито за природата и животните. Инициативата проведоха ловно- рибарско дружество "Огоста", Общинският съвет по наркотични вещества в Монтана и доброволци от Българския червен кръст.

"Дисциплинирани бяха децата, със желание нещо да научат. Всичко ни беше над очакванията. Ние не разполагаме с някакъв бюджет. Всичко това са пари на дружеството, което се издържа от членски внос. И колегите от дружеството се справиха чудесно", заяви Владимир Цветков- ръководител на риболовния клуб към ловно- рибарско дружество "Огоста".

И третата тема в предаването е за "Резиденция баба". 15 градски хора живяха 21 дни в три видински села. Помагаха на възрастните хора, търсиха и записваха истории за местния фолклор и бит. В края на престоя всяка една от групите трябваше да организира заключително събитие.

Фейсбук - Резиденция Баба"По тяхна инициатива направихме една изложба със стари носии и стари предмети и хората от селото толкова много й се радваха. Те знаят, че са добре дошли отново. Щастлива съм и че подеха една кампания за набиране на нови книжки за читалището, за което безкрайно им благодаря отново. Те имат и други идеи, но засега не ми се иска да ги коментирам", каза Даниела Георгиева- секретар на читалище "Наука-1925" в село Синаговци.Светлана Николова, личен архив"Хората, които бяха при нас, сложиха край на престоя си с едно мероприятие- приготвиха рибена чорба. Всеки един от тях представи по нещо. Имаше полза от престоя им тук. Все едно, че бяха едни от нас. Беше хубаво преживяване", заяви Надя Георгиева- секретар на читалище "Съзнание-1928" в село Кошава.
НЧ- Неговановци"Нашите резиденти решиха да си направим "Хайде на хорото". Духова музика, всички облечени в носия и така се хванахме заедно на голямо хоро. Имахме кулинарна изложба. Помолиха хора от селото да сготвят местни ястия- влашки сарми, питки, баници, торти, качамак. На това тържество всеки един можеше да разгледа битовия кът, който бяха устроили самите резиденти. Много неща бяха издирали. Все още идват в читалището хора, които носят старинни предмети. Радвам се, че тръгна началото от тях", допълни Мариана Димитрова- секретар на читалище "Светлина-1928" в село Неговановци.


Петимата резиденти пък показали умения в завиването на влашки сарми с лозови листа. Домакините ги изпратили с подарък- кошница с домашно приготвени: кисело мляко, лютеница, туршия, шарена сол, шити битови кърпички.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 13 октомври 2019 година

Новият "Неделник" вече е тук. Насладете му се. Преданието ни разказва, че новата къща няма да пребъде, ако в основите и не се направи жертвоприношение. Жертвата за новият градеж е нещо сложно.За да не умре човек от домакинството, се коли животно, което всъщност заменя домакина, който пръв трябва да влезе в новия дом. Етнографа от видинския..

публикувано на 13.10.19 в 13:49

„Музикална зона“ в памет на Карел Гот

Карел Гот, чешкият Франк Синатра, почина на 80-годишна възраст. Тенорът беше един от най-известните изпълнители по време на комунизма и остана на върха дори и след нежната революция през 1989-та. Наречен "Синатра на изтока" от германската преса по време на турнето му през 1967-ма, 42 пъти Гот е бил определян за най-обичан изпълнител на Чехословакия и..

публикувано на 07.10.19 в 09:46

"Неделник" от 6 октомври 2019 година

Есен. Прекрасен сезон. "Неделник" брой 277 вече е на сайта. За начало преглеждаме старите видински вестници, а след това... Нов параклис "Свети дух" и два паметника на герои от Първата световна война откриха преди седмица в брусарското село Василовци . Изградени са с даренията и труда на местните жители, а в съботния ден бяха осветени от..

публикувано на 06.10.19 в 13:20

Восъчни кърпи за настроение и грижа към природата

Восъчни кърпи с приложение в домакинството изработват Калина Мазгалова и Петър Захариев. Кърпите са алтернатива на фолиото, пластмасовите изделия и найлонови торбички. Калина и Петър са привърженици на природосъобразния начин на, обичат природата и се интересуват от алтернативи на замърсителите на природата.  Восъчните кърпи са познати по света,..

публикувано на 03.10.19 в 15:35

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански..

публикувано на 03.10.19 в 15:10

Да пием по кафе

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе...

публикувано на 01.10.19 в 14:51

"Неделник" от 29 септември 2019 година

Новият "Неделник" вече е на сайта. Преглед на старите вестници ще направим за начало. Един приятел от Гюргич , Красимир Златков ми изпрати едно клипче в което друг човек от селото Бисер Ангелов бе озвучил с един прекрасен разказ наречен "Възхвала на отеловото вино" . Оказа се, че е част от книгата на Проф. Тодор Михайлов Маринов "По..

публикувано на 29.09.19 в 13:05