Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничават движението на камиони по най-натоварените пътища

Снимка: Жоро Александров

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

На 20 септември, последният работен ден преди трите почивни дни за Деня на Независимостта, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. 

Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Съвместната заповед за спиране на движението на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“. Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа в Северозапада: 

път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 23 септември (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

На АМ "Хемус" продължават ремонтно-възставителните работи на съоръжението при 19-ти км /виадукт „Потоп“/ и 36-ти км /виадукт Коренишки дол/, както и на тръбата за София на тунел „Витиня“. На мостовете, които не са обновявани от построяването им през 80-те години, се извършва ремонт на пътната част и стълбовете. За улеснение на пътуващите от петък в отсечките с ремонт на автомагистралата ще има две ленти за пътуващите за Варна и една за София, а в понеделник съответно две за София и една за Варна. 

В пиковите часове, когато много хора тръгват на път, е възможно по-бавно предвижване от интензивния трафик, но строителните дейности трябва да се извършат, за да се кара по съоръженията безопасно и удобно. Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин е проходът "Петрохан" и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2019 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-rpm-na-mps-nad-12-t-za-oficialni-praznici-prez-2019-g/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 100 автори участват в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Над 100 автори от цялата страна подадоха непубликувани свои творби в Осмия читалищен конкурс „Георги Тодоров“ , организиран от Народно читалище „Просвета 1925“ - гр. Мездра , съобщават от Общината. Конкурсът се провежда от 2016 г. насам* в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.)** - дългогодишен учител по български език и литература в община Мездра,..

публикувано на 16.04.24 в 11:23

Беседа "Агрокултурни полезни и практични съвети" ще се състои във Видин

Беседа за практики в овощарството още се проведе в сряда в читалище "Цвят" във Видин . Секретарят на читалището Любомир Илиев обясни: "Ще организираме беседа с агрокултурни съвети, практични, полезни, които са за резитба и калемене. Наш лектор ще бъде Иван Попов, агроном, който се занимава много сериозно с темата за резитбата и за..

публикувано на 16.04.24 в 10:07

Криминално проявен от Борован отива на съд за домашно насилие

Районната прокуратура във Враца, чрез Териториално отделение – Бяла Слатина, внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 40-годишен мъж от с. Борован заради системен тормоз над роднините си .  Обвиняемият е криминално проявен. Срещу него има 66 водени заявителски материали и 11 криминалистични регистрации. Осъждан е 19 пъти...

публикувано на 16.04.24 в 09:54

Във Враца ще обновят сгради за 8 милиона лева

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради , анонсираха от местната управа във Враца . Общината има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека, покрития плувен басейн, залата за тенис на закрито, както и..

публикувано на 16.04.24 в 09:48

Увеличават се популациите на дивеча в Монтанско

Кафява мечка забелязаха в Балкана над Чипровци. Увеличават се дивите животни на територията на ловно-рибарско сдружение „Огоста" Монтана Да се види мечка, в тази част на Западна Стара планина, в района на Чипровци, е голяма рядкост. Десетилетия ловци не са натъквали.  „Мечката е забелязана при таксацията, съобщи Ася Тодорова , специалист „Ловно..

публикувано на 16.04.24 в 07:50
Изворът в село Градец

Снимката на 15 април 2024 година

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес .  Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции. Простреляното с пневматична пушка дете от Враца..

публикувано на 15.04.24 в 18:05

Нови социални жилища във Видин посрещнаха първите си обитатели

Ключовете на нови социални жилища в комплекс "Христо Ботев"   във Видин връчи кметът Цветан Ценков. 37 апартамента са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Финансирането е  за над  2 240 000 лв., от които 1 905 000 лв. са безвъзмездната помощ. Новите социални жилища са на мястото на бивша детска ясла, която е преустроена. Кметът Цветан..

публикувано на 15.04.24 в 16:29