Снимката на 20 септември 2019 година

Снимка: Радио Видин

Кметът на Община Видин Огнян Ценков и общинското ръководство посетиха Пречиствателната станция за отпадъчни води, която е завършена изцяло. Подписан е и Протокол Образец16 от Държавна приемателна комисия.


Работна група в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще решава проблема с фалшивите болнични. По данни на работодателите измамите с болнични листове ощетяват хазната с около 400 млн. лева годишно и с не произведена продукция за около 1 милиард лева. 

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание, във връзка с констатирания случай на заболяването Африканска чума по свинете в индустриален свинекомплекс в с. Новоселци, съобщиха от Областна администрация Видин. 


Граждани на Лом протестират заради недовършения ремонт на ул."Софийска" в квартал "Младеново", която е главният път от Лом за София и Монтана. Вчера и днес Инициативен комитет от граждани за кратко затваряли пътя.


Последното заседание на Общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година се проведе днес. В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане. Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна". Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са : почистване с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване. 

На 20 и 23 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Асоциация на индустриалния капитал в България настоява при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване. Така е в повечето европейски страни. Това заяви председателят на работодателската организация Васил Велев по време на проведената днес кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен".

По инициатива на библиотеката пред сградата на градското читалище в Мездра се състоя среща на деца и служители от Служба за пожарна безопасност и защита на населението Мездра. 


До края на септември ще приключи ремонтът на улица "Индустриална" в Монтана, определян като едно от предизвикателствата на строителния сезон, съобщиха от Община Монтана.


Започва изграждането на модерен спортен комплекс във Враца. Враца ще има нов спортен комплекс, с две игрища за минифутбол, модерна база и възстановителен център. Спортният комплекс ще се намира в непосредствена близост до стадион „Христо Ботев“. На терен от 8 дка ще бъдат изградени две игрища, с изкуствена настилка, като едното от тях ще е закрито. Обектът е отдаден под наем на инвеститора за срок от 10 години, с решение на Общински съвет - Враца.

От 1 януари до 31 август 2019 г. на територията на област Видин са били регистрирани общо 287 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 64 ранени. Данните съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" Владимир Герасимов.

В Монтана представиха новият брой на Алманах "Огоста". Със свои творби в сборника за литература, изкуство и култура участват 134 автори от страната и чужбина


Паметна плоча на полковник барон Николай Притвиц - командир на Трети ескадрон на Лейбгвардейския улански полк от дивизията на генерал Леонов бе открита в Монтана. Паметната плоча е дело на скултора Теодоси Антонов и бивш директор на художествената галерия, който е и един от инициаторите за поставянето на барелефа, заедно  с Йордан Герасимов, бивш директор на Държавния архив в Монтана. Притвиц се счита за освободител на Голяма Кутловица от турците, тъй като командваните от него войскови части са първите, които влизат в селището на 21 ноември 1877 година. 

Видинското село Покрайна за трета година ще е домакин на фестивала на занаятите "Нашенци у старо време". Организира го местното читалище "Просвета 1927". Над 10 занаятчии и читалища са заявили участие. 

Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева, а  организатор - сдружение "Театър вятър".
Вижте още

Приключи ремонтът на читалището в Търнава

Приключи ремонтът на сградата на читалище "Напредък" в село Търнава, Община Бяла Слатина. Официалното откриване ще бъде на 25 октомври, каза секретарят на читалището Татяна Мариновска: "Приключваме ремонта на цялата сграда. На 25 официално откриване, след което театрална постановка, имаме и концертна програма от самодейците от читалището, от..

публикувано на 13.10.19 в 16:24

В Лом се проведе българо-сръбска работна среща по съвместен проект

Проектът е между крайдунавската община и община Пантелей, гр.Ниш. По време на срещата бяха обсъдени постигнатите резултати до момента и какво предстои да бъде направено. Изграждане на мултифункционален културен и туристически център в сградата на бившия младежки дом в кв. Боруна, ремонтиране на 2 пътни отсечки в община Пантелей, както и съвместни..

публикувано на 13.10.19 в 13:35

Отличиха лауреатите на фестивала на стария шлагер "Мара Врачанка"

Юбилейното 20-то издание на Празника "Мара Врачанка" събра над 250 изпълнители на старата градска песен. В рамките на фестивала на сцената в Градската концертна зала във Враца се изявиха изпълнители от над 20 населени места от страната, като за първи път в културната проява се включиха групи и индивидуални изпълнители от Шумен, Ветово, обл. Русе,..

публикувано на 12.10.19 в 17:05

Над 70 нови книги чака читалището в Долни Вадин

Приключиха освежителните ремонти на библиотеката при народно читалище "Съзнание 1927" в село Долни Вадин, община Оряхово. През пролетта бе освежена и компютърната зала. Закупени са 6 нови дървени стелажи. "Имаме спечелен проект за книги и очакваме да получим над 70 книги. Купихме и едни мънички табуретки, по- свежи. Имахме едно малко дарение...

публикувано на 12.10.19 в 16:27

Над 300 туристи се включиха в традиционния поход "Речка"

Над 300 ученици, граждани и членове на пешеходни клубове се включиха в 34-ия поход-събор "Речка", по повод  Световния ден на ходенето. Любителите на пешеходния туризъм преминаха 12-километров преход до местността "Речка", която е част от бойния път на революционера Христо Ботев и неговата чета. В рамките на спортния ден участниците се състезаваха в..

публикувано на 12.10.19 в 15:32

Детска градина от Видин участва в мултикултурен обмен

Екип от видинската детска градина "Зорница" днес заминава на посещение в град Тарсус, Турция. Там ще се проведе работна среща с представители на учебни заведения от България, Естония, Италия и Турция. "Основната идея е размяна на културни особености. Имаме мастър класове. Когато бяхме в Естония, ни представиха с децата приготвяне на естонски коледни..

публикувано на 12.10.19 в 14:30

От Видин започна демотур за нови туристически продукти

Демотур за промоция на нови туристически продукти за хора над 55 години стартира днес от Видин. Обиколката включва маршрути в областите Видин и Монтана от България, Долж в Румъния. "Тук са представители на туроператори, журналисти, блогъри и други медийни хора, като целта е да се мине по маршрута, който сме разработили за хора над 55 години и да се..

публикувано на 12.10.19 в 12:27