Международен дискусионен форум се проведе в крепостта "Баба Вида"

4
Снимка: Радио Видин

В конферентната зала на крепостта "Баба Вида" се проведе международен форум "Многообразие, пристан и градска среда". Събитието се организира от Фондация "Софийски дискусионен форум“ и Фондация "Интерактивна България". В него взеха участие архитекти, археолози, урбанисти, историци от България, Великобритания, Франция, Чехия. Гост на събитието бе заместник- кмета на Видин инж. Цветан Асенов, който поздрави присъстващите от името на кмета на града и от негово име.

"Видин е сред градовете с богато минало и много съхранени паметници от местно и национално значение. Общината полага непрекъснати усилия за тях и за популяризирането им." - каза г-н Асенов.

Архитект Боряна Ненчева, старши експерт в министерството на културата, връчи поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов на инж. Петър Стойнов, председател на Фондация "Софийски дискусионен форум".

Началото на дискусията бе поставено с презентация на тема "Дилемата: опазване-развитие на исторически град" на проф. Тодор Кръстев, който е почетен член на Международния съвет за паметници на културата и забележителни места (ICOMOS), почетен председател на ИКОМОС/България, председател на Асоциация за културен туризъм, експерт на ЮНЕСКО и ИКОМОС по Световното културно наследство и автор на много проекти за опазване на исторически градове. В нея той отдели специално внимание на Видин и подчерта неговото историческо, културно и религиозно многопластие.

Форумът протича в два последователни панела: "Древност, съвремие и бъдеще – опазване и развитие на историческия град" и "Проблеми, добри практики и визии – опит в съхраняването на културни паметници и съвместимост със съвременна градска среда".

ОТ 19:30 започва концертната част на форума на сцената на летния театър на крепостта "Баба Вида". В програмата е включен концерт на Симфониета Видин, както и на рок групите "Пар Авион" и "Ревю".


Галерия

Вижте още

Снимката на 14 ноември 2019 година

Община Белоградчик е взела необходимите мерки, за да посрещне  първия сняг .  Тази година участие в снегопочистването ще вземе и новопридобитата техника, собственост на общината. Добра придобивка е моторната шейна, която ще осигури достъп до трудно проходими места при зимни условия, свързани с аварии на водопроводната мрежа и други евентуални бедствия...

публикувано на 14.11.19 в 18:00

Обжалват изборите за общински съветници в Ружинци

В открито съдебно заседание Административен съд - Видин гледа дело, образувано по жалба от Коалиция "БПС за България“ на  Венцислав Томов Ванков, кандидат за общински съветник, който обжалва резултатите от проведените на 27 октомври местни избори за общински съветници в Община-Ружинци : "Поводът ми за обжалването е в моето родно,..

публикувано на 14.11.19 в 16:51

Още един пътен инцидент на Е-79, трафикът е затруднен

Още един пътен инцидент стана този следобед по международния път Е-79 между Видин и Монтана. Тежкотоварен автомобил се е е завъртял на един от завоите при видинското село Бeла. Движението при км 46 се осъществява в една лента, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите е необходимо да се движат с повишено внимание и съобразена скорост като..

публикувано на 14.11.19 в 16:37

Две катастрофи с тирове по Е-79 между Монтана и Видин

Две катастрофи с тирове затрудняват трафика между Монтана и Видин. И двата пътни инцидента на международното шосе Е79 са станали в ранния следобед, а в тях са замесени шофьори от Турция. При първото ПТП, край село Долна Вереница, камион се е хвърлил в близкото дере при опит да вземе остър завой. Екипи на пожарната и бърза помощ са се отзовали..

публикувано на 14.11.19 в 15:21

"Моето училище" в Зверино

20 ученици от начален етап на обучение от СУ „Св. Климент Охридски“ сeло Зверино участваха в рецитал на тема „Моето училище”. Техните изпълнения оцени жури в състав: Дарина Цветкова – председател на художествен клуб при НЧ „Факел 1926“ с. Зверино и Ани Пагелска – учител по български език и литература в СУ „Св. Кл. Охридски“. Рециталът започна с..

публикувано на 14.11.19 в 13:50

Безплатни изследвания за диабет във Враца

В Световния ден за борба с диабета– 14 ноември, във Враца се организират безплатни скринингови изследвания на нивото на кръвната захар. В кампанията се включи заместник-кметът Петя Долапчиева, която призова повече жители на Враца да се възползват от възможността да се изследват за диабет. На три места във Враца – фоайе на Градска..

публикувано на 14.11.19 в 13:40

Хореографът Първан Първанов от Монтана с концерт по два повода

Концертът на представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" е по повод 70-годишния юбилей на ръководителя Първан Първанов и неговата 45-годишна творческа дейност . Танцьори от три поколения ще представят най-добрите постановки на своя хореограф. Те ще претворят тези танци в завладяващ спектакъл, който започва в 18.30 часа, в петък, на сцената на..

публикувано на 14.11.19 в 12:26