Пенсионери искат актуализация на пенсиите, а не допълващ доход

Снимка: Радио ВИДИН

Групата на "Обединени патриоти" /ВМРО и НФСБ/ внесе законопроект за защита правата и интересите на възрастните хора. Проектът залага на активността и подпомагане на дейностите на възрастните хора. Предвижда се създаването на организации на общинско и местно равнище, които ще контактуват с институциите и ще участват в обществени съвети, за да бъдат чути пенсионерите от местната и централна власт.

"Освен това даваме възможност за упражняване на различни професии, за трудова заетост, дори за продължаващо образование и преквалификация на тези хора, които в активна възраст могат да упражняват някакви дейности, ако желаят да извършват такива. По никакъв начин не бива да ги изключваме от обществото и да ги оставяме, едва ли не, на произвола на съдбата, с ниски доходи", заяви народният представител Красимир Богданов от ВМРО-Враца.

СнимкаЗаконопроектът предвижда да няма пенсионери, които живеят под минималния социален праг.

"Ако един пенсионер, да речем, получава минималната пенсия, каквато е тя в момента, трябва да има социални плащания от страна на държавата, които да допълнят неговия доход до прага на социалния минимум. Трябва тези средства да бъдат осигурени от държавата и да бъдат предоставени като социални плащания на пенсионерите с най- ниски пенсии в България. Ние смятаме, че трябва да бъде променен подходът - да не изпадаме в ситуацията да получават пенсионерите подаяния, било под форма на някакви материални придобивки или стоки за потребление за задоволяване нуждите на пенсионерите, а трябва да бъде извършвано в парични средства това плащане, което при нашето предложение многократно ще надвишава тези помощи, които се дават досега и те да могат сами да определят за какво ще изразходват тези средства. "

СнимкаЗаконопроектът предстои да бъде разгледан в ресорните комисии на Народното събрание и след това на първо четене в парламента. По изчисленията на вносителите, за въвеждането на допълващия доход, ще са необходими около половин милиард годишно средства от държавния бюджет.

Обезсмисля ли се пенсионното осигуряване с допълващия доход?

"Не мога да кажа. Да ме питате дали е правилно на тези, които им дават тавана, как са се осигурили на такъв голям доход... Дай боже да няма социални, защото на едни дават, на едни не дават... Защо не, ако този човек заслужава... Има хора, които не са искали да работят, аз съм работил 42 години на кран и как да не взимам... Нека да се подпомогнат хората. С 220 лева дали за лекарства, дали за ток...", коментираха пенсионери от Видин.

Вносителите на проекта на закона за възрастните хора не са се допитали до пенсионерите, коментира председателят на Областния съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин Малина Башлийска:

Снимка"Аз съм подразнена от отношението на тази група хора, които предлагат един законопроект и бързат да го внесат в комисии без да се допитат до нас, до тези два милиона пенсионери, които знаем какво искаме. Кога се явихте на нашите протести, кога прегледахте нашите подписки, кога защитихте три пъти внесен закон за възрастните хора, който беше предложен от нас като проект и след това внесен от партията от опозицията. Социалната политика не значи, че ние сме пристрастени към някаква партия. Ние уважаваме тези, които ни уважат. Къде бяхте когато се гласуваше през юли месец преизчисляването на пенсията спрямо осигурителен доход за 2015 година? Защо нарушавате закона за социално осигуряване? Там има принцип, който върви от век. Откъде- накъде вие ще давате социални помощи на една част от пенсионерите, а другите как ще се чувстват с 349 лева пенсия, примерно?"


Боян Иванов, пенсионер: "ВМРО на миналите избори казаха 300 лева пенсия. С 300 лева пенсия щях да си живея. Защо не подкрепихте идеята тогава да се преизчислят пенсиите и да се приеме Законът за възрастните хора?"

Найден Якимов, пенсионер: "Имам 42 години трудов стаж. Последните 10 работих на един чорбаджия изедник, който ни е осигурявал на 4 часа, независимо, че сме работили 8-10 и кусур часа. Има неравноправие. Такъв, дето няма никакъв трудов стаж ще му даваме 200-210 лева, а такъв дека има 35-40 години? Аз съм почнал преди 2 години с 263 лева. Справям се, та съм станал за присмех на селото. Ако не са козите и ако не е зеленчукът у дом, да си произведем, нямам думи."

Благородка Рашкова, пенсионер: "Била съм на два национални обекта, а днеска да броя жълти стотинки. Защото моите пари са дадени на тези, където имат по три деца- здрави, прави, могат да работят. Нима вие не знаете проблемите, не знаете, че има вече геноцид, че хората умират, че няма кой да ги погребе, че няма на какво да се зарадват? Отива си България..."

По данни на НОИ за месец септември пенсионерите в област Видин са 33 191. От тях 21 591 получават пенсии под прага на бедност, който е 348 лева.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Близо 40% от българите живеят в енергийна бедност

Близо 39,2% от българите не успяват да отопляват комфортно домовете си през зимата, както и да ги охлаждат през лятото по данни Европейската обсерватория за енергийна бедност. Делът от населението, което не може да поддържа домовете си достатъчно топли е най- високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за дела на домакинствата, които..

публикувано на 18.11.19 в 15:10

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00