Кои са и какво обещават претендентите за кметове в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

На 27 октомври предстоят поредните местни избори. Предизборната кампания под една или друга форма вече започна в Северозападна България. Ясни са и основните претенденти за кметските постове. Икономическото развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата са основните тезиси, на които се опират кандидатите във все още най-бедния регион на Европейския съюз.

Сегашният кмет на Видин Огнян Ценков получи подкрепата на управляващата партия ГЕРБ за още един мандат:

"Трябва да продължим напред. Едно от нещата, които ме мотивират, е, че спечелих доверието на видинските граждани. Има промяна към по-добро. Много е показателно, че безработицата в община Видин 2014 година е била 14%, а в момента е 7%, т.е. се движим с много бързи темпове, като сме намалили безработицата наполовина за тези 4 години."

Срещу Огнян Ценков БСП противопоставя в кметската битка дългогодишния преподавател по история и директор на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Любомир Георгиев:

"Ще разчитам не само на гласовете на социалистите, а и на всички хора, които искат промяната в града, които искат да настъпят по-добри години, да се оживи този край, да стане наистина цветущ и да се връщат младите хора."

Останалите кандидати за кметското място във Видин са: д-р Цветан Ценков, издигнат от местна дясна коалиция, бившият кмет Герго Гергов, издигнат от "Атака" и ЗС "Ал. Стамболийски", бившият депутат Иван Иванов е номинацията на партия АБВ, подкрепена и от НФСБ, общинският съветник и адвокат Красимир Асенов е кандидатът на ДПС, Ненчо Нешев е кандидатурата на партия "Възраждане", Иван Перчински от Радикалдемократическа партия, Богдан Гешев (Обединена социалдемокрация), "Зелените" са подкрепили председателя на Футболен клуб "Дуло" Венцислав Димитров.

Трима са основните претенденти за кметския пост във Враца, прогнозират социолозите. ГЕРБ номинира сегашния кмет Калин Каменов:

"Враца през последните години постигна много и тепърва предстои да постига още. Започнатото трябва да продължи. С моите колеги показахме, че знаем и можем да постигаме видими резултати за Враца."

От БСП заложиха на бившия областен управител и управител на БКС Момчил Младенов:

"Желая да променим управлението на града. В момента е наложен авторитарен режим в Общината- няма достъп на гражданите към властта. Трябва приоритетите ясно да се поставят и обсъждат, а не да са спуснати от един човек."

Очаква се в кметската битка за Враца сериозно да се намеси и кандидатът на ВМРО- народният представител Красимир Богданов:

"Нашият район продължава да бъде най-бедният в ЕС. Има тежки икономически, социални и демографски проблеми, които чакат своето решение. Трябва да сложим край на гетоизирането на община Враца, трябва да има ред във всяко населено място."

Златко Живков управлява община Монтана в последните 20 години. Сега е подкрепен за шести пореден мандат от местна коалиция, която включва СДС/ГЕРБ, Българска нова демокрация, ВМРО и Земеделски народен съюз:

"Амбициите ми са свързани с жизнения стандарт, с развитието на града и общината и съм убеден, че това ще стане. Това, на което се надявам, както е било винаги досега и в петте мандата- категоричен първи тур."   


От БСП изправят срещу Златко Живков собственика на печатница в Монтана Илия Илиев:

"Искам реално да направим промяна, която да даде нова посока на развитие на град Монтана и на община Монтана. От 2000 година насам са напуснали над 15 000 жители, а това са предимно млади хора."


В Белоградчик кметът Борис Николов бе подкрепен за още един мандат от БСП:

"Ще разчитам свършеното до момента да говори за моята кандидатура. Отчитам всичко това, което е направено и продължавам моята политика в тази област, а тя е много простичка и досега дава резултати- косвено и пряко повишаване на благосъстоянието на моите съграждани."

Основен конкурент на Борис Николов за кметското място в Белоградчик ще бъде кандидатът на ГЕРБ Ивайло Конов- бивш офицер в Граничното полицейско управление, в момента притежава частен бизнес:

"Нашите приоритети са стабилизиране на финансовото състояние на Община Белоградчик, да подобрим вътрешния ред и сигурност чрез изграждане на видеонаблюдение, подмяна на остарялата ВиК мрежа, изграждане на пречиствателна станция, подобряване на инфраструктурата. Гарантирам запазването на болницата. Ще работим и за развитието на туризма."

В община Мездра бизнесменът Мирослав Захариев е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Кандидатурата му е подкрепена и от коалиционния партньор ВМРО. Захариев е строителен предприемач. БСП пък подкрепи сегашния кмет Генади Събков за още един мандат. В кметската битка в Мездра влиза и Иван Аспарухов, който бе кмет на общината в продължение на четири мандата. Кандидатурата му е издигната от партия АБВ.

Крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и листите за общински съветници изтича днес, след което ще са ясни всички имена, които влизат в кампанията за предстоящите местни избори.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01