Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са и какво обещават претендентите за кметове в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

На 27 октомври предстоят поредните местни избори. Предизборната кампания под една или друга форма вече започна в Северозападна България. Ясни са и основните претенденти за кметските постове. Икономическото развитие и овладяване на обезлюдяването и безработицата са основните тезиси, на които се опират кандидатите във все още най-бедния регион на Европейския съюз.

Сегашният кмет на Видин Огнян Ценков получи подкрепата на управляващата партия ГЕРБ за още един мандат:

"Трябва да продължим напред. Едно от нещата, които ме мотивират, е, че спечелих доверието на видинските граждани. Има промяна към по-добро. Много е показателно, че безработицата в община Видин 2014 година е била 14%, а в момента е 7%, т.е. се движим с много бързи темпове, като сме намалили безработицата наполовина за тези 4 години."

Срещу Огнян Ценков БСП противопоставя в кметската битка дългогодишния преподавател по история и директор на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Любомир Георгиев:

"Ще разчитам не само на гласовете на социалистите, а и на всички хора, които искат промяната в града, които искат да настъпят по-добри години, да се оживи този край, да стане наистина цветущ и да се връщат младите хора."

Останалите кандидати за кметското място във Видин са: д-р Цветан Ценков, издигнат от местна дясна коалиция, бившият кмет Герго Гергов, издигнат от "Атака" и ЗС "Ал. Стамболийски", бившият депутат Иван Иванов е номинацията на партия АБВ, подкрепена и от НФСБ, общинският съветник и адвокат Красимир Асенов е кандидатът на ДПС, Ненчо Нешев е кандидатурата на партия "Възраждане", Иван Перчински от Радикалдемократическа партия, Богдан Гешев (Обединена социалдемокрация), "Зелените" са подкрепили председателя на Футболен клуб "Дуло" Венцислав Димитров.

Трима са основните претенденти за кметския пост във Враца, прогнозират социолозите. ГЕРБ номинира сегашния кмет Калин Каменов:

"Враца през последните години постигна много и тепърва предстои да постига още. Започнатото трябва да продължи. С моите колеги показахме, че знаем и можем да постигаме видими резултати за Враца."

От БСП заложиха на бившия областен управител и управител на БКС Момчил Младенов:

"Желая да променим управлението на града. В момента е наложен авторитарен режим в Общината- няма достъп на гражданите към властта. Трябва приоритетите ясно да се поставят и обсъждат, а не да са спуснати от един човек."

Очаква се в кметската битка за Враца сериозно да се намеси и кандидатът на ВМРО- народният представител Красимир Богданов:

"Нашият район продължава да бъде най-бедният в ЕС. Има тежки икономически, социални и демографски проблеми, които чакат своето решение. Трябва да сложим край на гетоизирането на община Враца, трябва да има ред във всяко населено място."

Златко Живков управлява община Монтана в последните 20 години. Сега е подкрепен за шести пореден мандат от местна коалиция, която включва СДС/ГЕРБ, Българска нова демокрация, ВМРО и Земеделски народен съюз:

"Амбициите ми са свързани с жизнения стандарт, с развитието на града и общината и съм убеден, че това ще стане. Това, на което се надявам, както е било винаги досега и в петте мандата- категоричен първи тур."   


От БСП изправят срещу Златко Живков собственика на печатница в Монтана Илия Илиев:

"Искам реално да направим промяна, която да даде нова посока на развитие на град Монтана и на община Монтана. От 2000 година насам са напуснали над 15 000 жители, а това са предимно млади хора."


В Белоградчик кметът Борис Николов бе подкрепен за още един мандат от БСП:

"Ще разчитам свършеното до момента да говори за моята кандидатура. Отчитам всичко това, което е направено и продължавам моята политика в тази област, а тя е много простичка и досега дава резултати- косвено и пряко повишаване на благосъстоянието на моите съграждани."

Основен конкурент на Борис Николов за кметското място в Белоградчик ще бъде кандидатът на ГЕРБ Ивайло Конов- бивш офицер в Граничното полицейско управление, в момента притежава частен бизнес:

"Нашите приоритети са стабилизиране на финансовото състояние на Община Белоградчик, да подобрим вътрешния ред и сигурност чрез изграждане на видеонаблюдение, подмяна на остарялата ВиК мрежа, изграждане на пречиствателна станция, подобряване на инфраструктурата. Гарантирам запазването на болницата. Ще работим и за развитието на туризма."

В община Мездра бизнесменът Мирослав Захариев е кандидатът за кмет на ГЕРБ. Кандидатурата му е подкрепена и от коалиционния партньор ВМРО. Захариев е строителен предприемач. БСП пък подкрепи сегашния кмет Генади Събков за още един мандат. В кметската битка в Мездра влиза и Иван Аспарухов, който бе кмет на общината в продължение на четири мандата. Кандидатурата му е издигната от партия АБВ.

Крайният срок за регистрация на кандидатите за кметове и листите за общински съветници изтича днес, след което ще са ясни всички имена, които влизат в кампанията за предстоящите местни избори.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30