1000 лева минимална работна заплата?

Снимка: Радио Видин

Синдикатът КТ "Подкрепа" ще поиска в бюджета за 2020 г. да бъде заложена минимална работна заплата от 1000 лв., тъй като това минимално възнаграждение към момента отговаря приблизително на производителността на труда. Това каза преди дни икономическият съветник на синдиката Ваня Григорова, която участва във форум за правата на командированите работници, организиран от синдиката. Осъществимо ли е подобно предложение? Според Ваня Григорова управляващите няма да се съгласят с подобно предложение, защото преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници”. Заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в страната е около 50% от средноевропейската, каза още Ваня Григорова:

"В момента няма такова официално предложение. Още през 2017 година ние настоявахме за 1000 лева минимална работна заплата, в рамките на 2 до 3 години. Ние имаме една четвърт от средната покупателна способност на европейците, а произвеждаме една втора. За да стигнем тази една втора и да съизмерваме това, което произвеждаме, с това което потребяваме това просто трябва де с случи- трябва да се увеличи почти двойно минималната работна заплата." 

Според Ваня Григорова въвеждането на минимални заплати по браншове би позволило в отделни сектори заплатата да бъде дори по- ниска от настоящата, тъй като няма да има минимум, от който да започват преговорите и тогава всичко би било позволено. От КТ "Подкрепа" искат минимални заплати по браншове, но само ако се запази националната минимална работна заплата. Ваня Григорова обясни, че да се премине към минимални заплати по икономически сектори е предложение на КТ "Подкрепа" от минимум десет години, но за синдиката е неприемливо искането на бизнеса да няма национална минимална заплата. Какво казва бизнесът по темата? Разговаряхме с Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата:

"Отдавна разговорът се върти около идеята, че минималната работна заплата трябва да се върти около нещо истинско и фактическо, от някаква формула, която дава някакви цифри. Най- важният параметър на минималната работна заплата е производителността на труда. Винаги се концентрираме върху едни проценти и цифри и не гледаме други проценти и цифри, които според мен са в основата на целия проблем."- коментира Красимир Кирилов. Искането на работодателите да няма национална минимална заплата, а само минимални заплати по браншове подкрепи и Малинка Башлийска- председател на Областния съвет на "Съюз на пенсионерите 2004- Видин":

"Това е едно изхвърляне- никога не съм поощрявала минималната работна заплата като категория. Това не е оценка на квалификацията и на труда на хората."- каза Малинка БашлийскаВидинчани не вярват на подобно предложение и то не е осъществимо- това показа анкетата ни:

"Кое предприятие работи, за да ги има тия пари ... Мисля, че подобно предложение не е осъществимо, така изведнъж- може да се помисли за по- малък процент."- коментираха видинчани.

Механизмът за определяне на минималната работна заплата е доста сериозен процес и ако не бъдат достатъчно добре преценени всички детайли може да се стигне и до бойкот от страна на работодателите и замразяване на редица плащания. Разговаряхме с Радослав Георгиев, икономист от Видин:

"Когато не е изработен размерът на работната заплата, това води до невъзможност на въпросния работодатели да изпълни изискванията и той започва порочни практики, по- малко часове работно време, за да спестява данъци и осигуровки."- коментира Радослав Георгиев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Близо 40% от българите живеят в енергийна бедност

Близо 39,2% от българите не успяват да отопляват комфортно домовете си през зимата, както и да ги охлаждат през лятото по данни Европейската обсерватория за енергийна бедност. Делът от населението, което не може да поддържа домовете си достатъчно топли е най- високият в Европейския съюз. Същото се отнася и за дела на домакинствата, които..

публикувано на 18.11.19 в 15:10

Алексей Александров, кмет на Винище: "Човек постига целите си, ако е деен и хората му вярват"

Дойдох от Монтана в родното село на баба ми и дядо ми и останах. Хората ме избраха за кмет, и така вече 7 мандата, започна разказа си кметът на Винище, Алексей Александров: "Обичам това място и правя всичко по силите си за възраждането му, макар че не винаги е лесно. В началото ентусиазмът ми бе много по-голям, защото бях млад и мислех, че няма..

публикувано на 15.11.19 в 17:15

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00