Ще спрат ли злоупотребите с болнични

Снимка: Радио ВИДИН

Да се въведе период на изчакване при изплащане на болничните- за това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. По проблема се проведе и кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове- вреден за обществото феномен", с участието на представители на социалното и здравното министерство, на НОИ, на законодателната и изпълнителната власт. Последните няколко години има увеличение на издадените болнични листове. До 2012 година има плавно намаляване на болничните листи, но след това се увеличават двойно.

"От 1 350 000 до 2 750 000 броя болнични листи в годината при относително един и същ брой на наетите лица. Установихме, че през 2010 година като антикризисна мярка беше въведена промяната първите три дни да се плащат от работодателя. Мярка, която в първите години на криза е подействала и дала своето отражение в намаляване на болничните листи. Но след 2012 вече има обратен ефект, като те  се удвояват", каза Добрин Иванов- изпълнителен директор на АИКБ.

СнимкаРаботодателската организация смята, че причините са  две- липсата на нарушаване на финансовия интерес на служителя и занижения контрол.


"На практика издаването на болничен лист, който не отговаря на действителното здравословно състояние на работника е едно ненаказуемо деяние. За последните 3 години, от 2016 до 2018 година, обжалвани са 10 000 болнични, отменени са 3 000 от тях, а са наказани само средно 7 лекаря на година."


От АИКБ предлагат да се въведе период на изчакване от 3 дни, в който да не се изплаща обезщетение, след което да се включи работодателят като страна, която да плаща част от обезщетението и след това периодът на обезщетение да се поема от Националния осигурителен институт /НОИ/.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България има предложения за промени и допълнения в нормативните документи, регламентиращи ползването на обезщетения за временна и трайна нетрудоспособност. Предложенията са свързани с оптимизиране на дейностите по издаването на болнични и контролът, съответно санкциите за недобросъвестни ползватели на обезщетения за временна нетрудоспособност. От сдружението предлагат отговорност да носи и ползвателят на обезщетението за временна нетрудоспособност, обясни д-р Костадин Сотиров- член на Управителния съвет на организацията:

"Ползвателите на болнични листове да поемат и те своята отговорност, относно спазването на режима, който лекарят е назначил, спазването на реда за контролните прегледи."

Нарушителят да търпи и санкции, които могат да бъдат: анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя.

СнимкаОрганът, който извършва проверки на сигнали за издадени болнични в нарушение на нормативната уредба е Регионалната здравна инспекция. Д-р Ангел Тосев е директор на дирекция "Медицински дейности" в Регионална здравна инспекция /РЗИ/- Видин и председател на Регионалния съвет по експертиза на временната неработоспособност:

"Тук става въпрос за болнични, издадени в нарушение на изискванията и реда на нормативната уредба. От началото на годината към Регионалния съвет към РЗИ- Видин, директно към нас са постъпили 8 жалби от работодатели, относно правилността на издаване на тези болнични... От тях 6 болнични листове са потвърдени и два са отменени."

При постъпване на жалба в РЗИ, жалбата, заедно с болничния лист се изпращат за повторна експертиза на съответната ЛКК или ТЕЛК. Санкционирани лекари за издадени болнични в разрез с нормативната наредба няма. Работодателите подават жалби и в НОИ.

"Работодателят участва в осигурителната вноска на работника. 60% от осигурителната вноска на работника плаща работодателят и 40% плаща работникът. В рамките на тази осигурителна вноска е осигуряването за пенсии, осигуряването за безработица и осигуряването за временна нетрудоспособност. Тези болнични са именно в осигуряването за временна нетрудоспособност. Първо- трябва да се плащат и второ- трябва да се плащат от НОИ", коментира за БНР икономическият експерт Мика Зайкова.

Снимка За трите области на Северозападна България- Видин, Враца и Монтана, за първите шест месеца на тази година НОИ е отчел по-малко болнични листове, спрямо същия период на миналата година.

За Видин са подадени 8 592 при 8 881. За област Враца- 28 665 при 30 039 и за област Монтана- 17 806 при 19 621 за същия период на 2018 година. За област Видин болничните са с 289 по- малко болнични, за Враца- с 1 374 и за Монтана- с 1 815 по- малко.

За област Видин през първото шестмесечие на 2018 година са обжалвани 74 болнични, отменени са 13. За същия период на тази година са обжалвани 204 и отменени- 63. За област Враца през първите шест месеца на миналата година са обжалвани 56 болнични, отменени са 12. За същия период на 2019 година са обжалвани 148 болнични, отменените са 24. За област Монтана през първото полугодие на 2018 година са обжалвани 22 болнични листа, 4 са отменени. За първото полугодие на 2019 година 216 болнични са обжалвани, 38 са отменени.

От Националния осигурителен институт посочват основните причини за обжалване на болничните листове:
- Надвишаване на еднолично издадените от личните лекари болнични листове за повече от 14 дни без прекъсване и в прекъсване с неработни и празнични дни;
- Издадени болнични листове за период повече от 180 дни без прекъсване без решение на ТЕЛК;
- Издадени болнични листове за диагноза, за която лицето има определена трайна неработоспособност с решение на ТЕЛК;
- Продължителност на временната неработоспособност - несъответствие между диагнозата и продължителността на временната неработоспособност.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01