Да пием по кафе

Снимка: Вардан Папикян

Всеки сам избира своята напитка, но има една без която почти никой не може - кафето. И не е чудно, че има Международен ден на кафето - то ни събужда сутрин, ободрява ни през деня и ни събира на приятни срещи с приятели. На кафе са се решавали и важни политически и икономически проблеми. Много първи любовни срещи са започвали на по чаша кафе. Човешки съдби също са решавани с "гледането" на кафе.  Кофеиновата напитка всъщност има много лица- по силни, по нежни и галещи небцето, омайващи с различни аромати и подправки. Да си кажем честно - и непиещите кафе обожават аромата му. Дори само той ни действа магически. Кафето не е просто напитка- то е и ритуал и начин на общуване. 


Отскоро във Видин в едно от заведенията се предлага арменско кафе, а и не само. "За да пиеш арменско кафе трябва да ти го направи арменец", казва собственика Вардан Папикян и добавя:


"Всяка нация и всяко поколение променя по свой начин пиенето на кафе. Единственото общо е съставката- кафе... Според района и народността се добавят редица подправки... Много преди джезветата да навлязат като начин на приготвяне на кафе от турците те са се ползвали в редица източни народи... Има не само много видове начини на правене на кафе, а и много начини на пиене на кафе..."


Има една интервесна професия - барист. Бapиcтът, тoвa e чoвeĸ, ĸoйтo мoжe дa cъздaдe шeдьoвъp oт ĸaфeeни зъpнa. Πpeз 1980 гoдинa, пpoфecиятa e cтaнaлa извecтнa в цeлия cвят, чpeз мpeжa oт ĸaфeeни зaвeдeния на Xayъpд Шyлц. Бapиcтът e длъжeн дa знae peцeптитe нa ĸлacичecĸитe ĸaфeeни нaпитĸи, вĸлючитeлнo и ecпpeco, pиcтpeтo, лaтe, ĸaпyчинo, ĸaĸтo и мнoгo дpyги. Бapиcтa тpябвa пpaвилнo дa избepe пocyдaтa, ĸaтo aĸцeнтиpa нa eднa или дpyгa нaпитĸa, и дa oфopмя ĸpacивo пopъчĸaтa. Е, не успяхме да намерим барист във Видин, но пък разговаряхме с Красимира Младенова, която от 15 години по цял ден е заобиколена от аромата на различни видове кафе в магазина, в който работи: "Различни видове кафе предпочитат хората. Ние си имаме наша смес... Купуват и за джезве и за машини... Преди нямаше толкова машини и повечето пиеха кафе от джезве или кафеварки... От две години не пия кафе. Просто спрях... Аромата успокоява, но и тонизира...".


Анкета сред видинчани показа, че кафето е една от основните напитки сутрин. А пък самата покана "Да отидем на кафе" завършва и с други напитки. Вероятно и повечето от вас обичат да започват сутринта с чаша топло и вкусно кафе. Освен, че действа ободряващо, то има и един куп полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко. Заради това - не прекалявайте. "Душата не иска нито чай, нито кафе. Душата иска разговор. Кафето е само повод."- се казва в една турска поговорка. Замислете се дали пък наистина не е точно така?

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2019 година

И така. "Неделникът" е ваш. Очаква ви много настроение, интересни истории и хубаво вино. За начало преглеждаме старите вестници от Видин. Макети на български къщи изработва Цветанка Георгиева . Тя прави това от 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните..

публикувано на 17.11.19 в 19:58

Северозападът с над 20 предложения в "Изборът на българите"

25 са туристическите обекти от Северозапада, предложени за гласуване в годишните награди за туризъм на министерството на туризма. Претендентите са обявени на сайта tourismawards.bg. Това е четвъртото издание на наградите, които се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. И тази година надпреварата се провежда в 16..

публикувано на 14.11.19 в 16:15

Северозападът се бори за награди в туризма

Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма . Белоградчик кандидатства с летния фестивал " Опера на върховете " в категория " Туристическо събитие " и с пещера Магурата в категория " Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестиция ". Първо място в миналогодишното издание..

публикувано на 11.11.19 в 12:21

"Неделник" от 10 ноември 2019 година

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в..

публикувано на 10.11.19 в 14:37

Пето зарибяване на язовир Кула

Пето зарибяване на язовир Кула направиха местните любители рибари. Средствата се събират от сдружение "Риболовен свят"- Кула от няколко месеца. С 500 лева се включва фирма в Кула, която превежда сумата по сметката на сдружението. Други 500 лева са събрани от видински риболовци, 180 лева са от кутията за дарения в магазина до автогарата във Видин,..

публикувано на 07.11.19 в 17:33

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и..

публикувано на 07.11.19 в 16:59

Стартира кампания за купуване на предаватели за лешояди

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължат екоорганизациите да следят и откриват своевременно дали има отровени птици. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най- ниската цена за подобен предавател, с включени софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година. От..

публикувано на 07.11.19 в 16:42