БАН предлага мерки за справяне с демографската криза в страната

Цели общини в област Видин са демографска пустиня

Снимка: Красимир Каменов

Екип от Българската академия на науките предлага спешни мерки за справяне с демографската криза. В над 3 000 села в страната деца не са се раждали повече от 30 години, а цели общини във Видинско са демографска пустиня.

Населението на България може да намалее до 5 800 000 души само след 20 години, сочи песимистичен анализ на Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките. Най- оптимистичната прогноза е към 2 040-та година населението на страната да е 6 850 000, т.е с около сто хиляди по-малко от сега, но за това са необходими спешни мерки.


Изготвени са от екип от института под ръководството на професор Антоанета Христова. Проектът е озаглавен "Мерки за преодоляване на демографската криза в Република България", а материалите по него са шест тома. Те включват резултатите от комплексното изучаване на тенденциите в демографското възпроизводство и взаимодействието между отделните процеси. Шестте работни групи към проекта са работили по направленията: "Раждаемост и семейни политики"; "Смъртност, стареене и качество на живот"; "Миграции и национална идентичност"; "Демографско развитие и трудови ресурси"; "Уязвими етнически и религиозни групи и общности"; "Демографска политика в България през периода 1879 – 1989 г.".


Според изследването най-сериозният проблем е застаряването на нацията. Анализите сочат, че след 10 години хората в България, които са на възраст над 80 години, ще са  7 на сто от населението на страната, а през 2050-та в тази категория ще е всеки десети.


Разработката е за периода до 2040 година като прогнозите са по три различни сценария, каза д-р Николай Цеков, главен асистент в департамент "Демография" в Института за изследване на населението и човека при БАН:


"Разглеждат се в перспективата до 2040-та година, като се прави ясна характеристика какво би се случило при различни сценарии. Сценариите са от продължение на сегашните тенденции и на една неглижираност на проблема, една пасивна демографска политика, основана на плащания за бебе и нищо повече, и минимални поддръжки на младите хора, до обоснована нова демографска политика. По примера на шест държави са разгледани демографските политики…Прогнозите как ще се развива България до 2040-та година са три. В случай, че се предприемат обосновани финансово и ресурсно обезпечени мерки по подобие на най-добрите практики в световната демографска история, с голям акцент на подобряване най-вече на образованието и живота на възрастните хора, медицинското обслужване на възрастните хора, това са двата основни акцента. Не става въпрос за плащане на ръка, а така наречената ваучерна система за поддържане на младите семейства и раждаемостта. Не се получават, както сега получават за бебе - пари на ръка или помощи. Дава се ваучер за детето. Примерно има разходи в магазините за храна, за млека, специални каши, лекарства, детски дрешки, игри, спортни занимания в училище, в детската градина такси. Когато родителят иска да запише на английски детето си или пък футбол, танци, драматургия, каквото и да е, не отива да взема пари от държавата и да плаща, а държавата превежда ваучер, който съответният търговец или доставчик на съответната услуга приема, ваучерът се осребрява, ако се изпълнят ангажиментите по него. Примерно- детето да издържи някакъв тест, детето да покаже, че е минало някакво ниво на английски или пък е достигнало някаква спортна степен. Всичко това до започване и завършване на висшето образование се поема с тази ваучерна система. Тя е доста скъпа, но за сметка на това намалява възможността за злоупотреби с пари."


Ако се приеме ваучерната система за подпомагане на семействата с деца и едновременно се предприеме политика за връщане на мигранти и оставане в страната на младите хора, намалението на населението през 2020 година в страната ще е със сто хиляди души. Прогнозата при тези обстоятелства е, че спадът ще продължи до 2030-та, 2035-та година, а след това дори ще има леко нарастване. Според екипа, участвал в разработката, са нужни мерки и за по-добра здравна профилактика на населението, тъй като България е водеща държава в Европа по така наречената преждевременна смъртност- сред хората между 45 и 65 години.


"Това за Европа е абсурдно положение. Дължи се на лоши хигиенни навици, липса на контрол върху консумацията на алкохол, тютюн и подобни вредни субстанции. Това се дължи на липса на знания и стремеж към здравословен живот, на липсата на активно спортуване и обездвижване"- коментира Николай Цеков.


България е и на едно от челните места по процент на лицата, които не са работоспособни. В тази категория са децата, хората в старческа възраст, и тези, които не са трудоспособни заради заболяване.


Изследването сочи, че седем от градовете в страната- София, Пловдив, Врана, Бургас, Габрово, Русе и Стара Загора се превръщат в центрове на растеж и към тях се насочват хората, които не заминават в чужбина. В същото време отливът на работоспособно население е от по-малките населени места. Според Николай Цеков е нужна политика за насърчаване на местните инвестиции, за да се спре този процес:


"Видинска област, особено по границата със Сърбия, е типична демографска пустиня. Цели общини са демографски пустини. Това означава територия с население под десет души на квадратен километър… Във Видин са и рекордите на най-възрастно население. Общини като Бойница и Макреш са със средна възраст на населението 62, 63 години. Няма млади хора."


В над 3 000 села в България, много от които в Северозапада, повече от 30 години не са се раждали деца, сочи изследването на БАН. Видин е от 14-те области, наречени от БАН "периферия на растежа". Сред тях регионът е с най-лошите демографски показатели.

Според националната статистика към края на миналата година жителите са били 84 865 души. Само за година населението е намаляло с 2,4 %. Заради демографските проблеми във Видин само за последните две години едно училище е закрито, а детски градини се превърнаха във филиали на други.


В детска градина "Зорница" във Видин поне тази година спад в броя на децата няма. Ново явление е записването в групите на деца, които са се върнали с родителите си от чужбина, казва Светлана Петкова, директор на детска градина "Зорница":


"Това, което ни прави впечатление в близките една-две години е, че има семейства, които са живели в чужбина и сега трайно се завръщат в града и търсят места за децата в детските градини. Все още са единици тези семейства, но до преди две години това почти не се случваше. …Колкото за децата в детските градини, мога да говоря конкретно за нашата градина и филиалите, които са към нас. Честно казано 2017/2018 година бяхме доста притеснени, защото получихме един спад в броя на децата в сравнение с предишни години. Сега подаваме официалните данни към Регионалното управление на образованието към министерството. Успяхме да задържим бройката, която е била и през миналата година. Затова имаме малка надежда, че нещата, ако не се подобряват, поне са стопирани за момента. Отрицателната тенденция, която беше в предишните две години поне при нас е елиминирана...Доколкото знам тази година не се очертава никъде да се затварят групи в детските градини, което е добре."

Повече по темата-  в звуковия файл.
Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01