Големият и малкият град- предимства и недостатъци

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

В съвременния свят всеки избира къде да живее. Но какви са предимствата и недостатъците да живееш в малък или голям град? На много хора им се налага да вземат такова решение - да направят своя избор дали да тръгнат към големите градове или да предпочетат уюта на провинцията. Естествено, всичко е свързано с работата и заплащането. 

Всички знаем, че в малкия град е по- евтино, но големият дава и големи възможности. Да, но в малкия град всичко ни е на една ръка разстояние и ако си имаме собствено жилище, нещата са чудесни. В големият град обаче са повечето развлечения, по- големите заплати и възможностите за развитие. Всъщност всеки сам избира. Интересна е обосновката за избора на Светослав Димитров, който се е сблъскал със столичната действителност. Той прави анализ на малкия и на големия град:


"В малкия град имаш и по- малко разходи. Плащаш квартира на ниски цени. За собствено жилище данък в общината и консумативи. Нямаш проблем с паркирането...Заплащането е малко по- различно от това в големия град. Ако оправиш компютър на зеленчукова борса например, ще получиш ябълки, а не пари...И пари се дават разбира се, но са по- малко...В големия град е много сложно. Купуваш апартамент, но имаш разходи за чистачка на входа, домоуправител, чип за входа, за паркомясто и т.н.т...Заплащането е много високо, но има и разходи по пътуване...Всъщност в големите градове всичко е пари. Там те санкционират с пари...В големите градове има правила и всичко се плаща..."


Със сигурност, малкият град има своите предимства. По-лесно е например гледането на деца, повече са и местата в ясли, градини и училища. Спокойствие и тишина, нормална среда за семейства и улегнали хора. Помощ от роднини, на които можеш да разчиташ, ако закъсаш- дори да ти заемат 20 лв. до заплатата! Наблизо има села с градини, оранжерии и домашни плодове, зеленчуци, месо и зимнина. Така е - хората в големия град ходят на хипермаркети, а ние, от малкия- на село!


Големият град предлага професионална реализация и кариерно израстване - ако искаш да градиш кариера и да се развиваш, то нямаш работа в малкия град. Рядко в малките градове има присъствие на международни фирми, а за шанс за глобално корпоративно развитие и дума не може да става. 


Стоян Николов е писател, родом е от Монтана, но е избрал да живее във Велико Търново. Живял е в София, но е предпочел старата столица:


"Раснах на воля в село Говежда и на морето... Завърших в Монтана средно образование и отидох да уча във Велико Търново...Съпругата ми успя да ме убеди да се преместим в София за две години, а те станаха девет. Когато бе бременна с втория от тримата ни сина й казах- "Или развод или Велико Търново". Избра второто и сега сме там... Столицата не е моето място за живеене...Блъсканица и бързащи хора...Има си и своя чар, но тук е по-спокойно- и за нас и за децата..."


Гергана Грънчарова е човек на изкуството- художник и вижда през друга призма градовете. Харесва София, но живее в Благоевград:


"Има си предимства големият град. Тук са повечето институции. Има много приятни места...Музеите и галериите са тук...Обичам тихите стари софийски улици...Като човек, който се занимава с изкуство, ме впечатляват красивите сгради...Чувствам се добре и в София, и в Благоевград..."


Според видинчани, градът ни е красив и спокоен, но липсата на работа принуждава хората да търсят препитание в големите градове.
Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още

Рецептата да бъдем успешни и щастливи

В края на всяка година правим равносметка дали сме успели да постигнем това, което сме си поставили за цел или не. Успешни и щастливи ли сме и как да го постигнем? Понякога отговорите могат да ни   доведат до депресивни състояния или точно обратното - към мотивация за позитивна промяна. Как да се свържем със своето щастие, за да бъдем успешни-..

публикувано на 14.11.19 в 11:54

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53