Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 октомври 2019 година

Снимка: Анжела Каменова

Археолози във Видин приключват проучванията на нов сектор от антична Бонония. Редовни археологически разкопки на античното селище се провеждат от пет години. За първи път е осигурено финансиране от Министерството на културата. "Разкрити са сериозни останки от западната крепостна стена на Бонония", каза научният ръководител на екипа доцент Здравко Димитров. Според него обектът може да се социализира и да се превърне в археологически парк. В близост до него е и средновековната крепост "Баба Вида“.


Механично почистване на оборудването и всички помещения се извършва в свинекомплекса във видинското село Новоселци, където заради установен случай на африканска чума по свинете, бяха умъртвени близо 4000 животни. Животните и фуражът са загробени. Извършена е първична дезинфекция на целия обект, на обща площ 44 декара. Очаква се оценка на животните, след което собствениците ще получат обезщетение, за да пристъпят към демонтаж на филтрите и цялостно почистване на помещенията, в които са отглеждани свинете. Следващата процедура е да бъдат извършени още две дезинфекции, след което, при отрицателни проби, в халетата ще бъдат настанени сентинелни животни, които ще бъдат наблюдавани. Според ветеринарите, процесът ще отнеме не по-малко от 6 месеца. На този етап масови съкращения във фирмата не се предвиждат, каза за Радио ВИДИН собственикът на свинекомплекса Димитър Неков, хората ще бъдат ангажирани в дейностите по почистването.


Нова високопроходима линейка получи Центърът за спешна медицинска помощ във Видин. Линейки ще получат и болниците във Враца и Монтана. Автомобилът е закупен по проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", обясни директорът на центъра д-р Станислав Поломски:


Леко увеличение на натоварването на спешните екипи, отичатат от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Според директора д-р Станислав Поломски то е вследствие от възрастовата структура на населението и честите сърдечно-съдови заболявания. Видинският спешен център няма проблем с кадрите, щатът е почти на 100% пълен, каза още д-р Поломски.


До дни по линиите на градския транспорт във Враца тръгват първите чисто нови автобуси. Това са първите 4 от общо 14 екологични превозни средства, съобщават от Община Враца. Като следващи етап от модернизацията на обществения транспорт е закупуването на 9 нови тролейбуси и 13 нови електробуси. Те ще покрият нуждите на транспортната схема както в града, така и в населените места на Враца.

37 деца от област Монтана са осиновени до края на септември. 27 от тях са намерили родители в нашата страна, което е със 17 повече за същия период на миналата година. Останалите 10 са заминали зад граница, уточни Георги Цеков, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана. 

До края на октомври могат да се подават заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление. Молби се подават и по настоящ адрес. Месечният размер на помощта е 93.18 лв., като сумата за целия отоплителен период от 1 ноември 2019 година до 31 март 2020 година възлиза на 465.90 лв. Целевата помощ за отопление ще се изплаща най-късно до края на месеца, следващ месеца, през който тя е отпусната


Тричленен състав на Административен съд - Враца отхвърли жалба на представляващия Инициативен комитет за издигане на кандидат за кмет с. Галиче. Съдът е анализирал относимата правна уредба и фактите по делото. Приел е, че в Изборния кодекс и Хронограмата на ЦИК, са описани ясно, точно и последователно правата и задълженията на всички участници в изборния процес и сроковете за реализирането и изпълнението им, вкл. по конкретни дати и часове са разписани. Счел е, че подаването на документи за регистрация на издигнатия кандидат следва да се осъществи в рамките на работния ден на ОИК. Крайният извод на съда е, че Решението на ОИК е прието при спазване на изискванията за кворум и мнозинство и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.



Случаят с намерените в Искърското дефиле отровени лешояди все още не е решен и се води разследване. Това обясни в предаването "Еко свят" Георги Стоянов от дружеството за защита на хищните птици. Досега са открити 6 мъртви птици. Експерти прогнозират, че броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. 



Единственият български видеоклип, който участва в Международния конкурс "Danube Art Master 2019", е заснет от екип видински ученици на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Това е поредно участие на училището в проявата. Децата- Светослав, Памела, Анелия, Симона и Гергана, както и Йоан /зад камерата/, решават да говорят на български език в самото видео, но за да стане разбираемо, са поставили субтитри на английски език. 



Работилница за родители на тема "Да пораснем заедно" стартира в град Лом. В нея могат да се включат родители на деца на възраст до 4 години. Предвидени са 14 сесии, които се провеждат с група от постоянни 10-15 родители, веднъж седмично. Идеята е в групата да се постави начало на взаимопомощ между участниците, каза за Радио ВИДИН Десислава Любомирова - психолог от Център за обществена подкрепа в Лом.



В Ново село започна безплатният курс по начална компютърна грамотност и работа с мобилни устройства по инициативата "Интернет за всички“ на български мобилен оператор. Обучението е насочено към хора над 55-годишна възраст. 



Пенсионерски клуб "Мадона" в град Белоградчик отбеляза Международния ден на възрастните хора. Честванията са посветени и на 40-годишнината от основаването на клуба, обясни за Радио Видин председателят му, Симеон Илиев.



Обновеното лятно кино "Гъбите" в Белоградчик отново ще стане център на културна изява. В продължение на три дни от 4 до 6 октомври ще се проведе Тридневен общонароден трансграничен събор за автентичен фолклор. 150 изпълнители от Видинско, Монтанско и Окръг Долж- Румъния, ще представят на жителите, гостите и туристите, автентични и интересни песни, танци и ястия, характерни за региона, от който идват. 



Съвместна изложба живопис подредиха видинските художници Валери Никифоров и Мая Ангелова. Експозицията е озаглавена "В края на лятото". 


От 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете, съобщиха от Министерството на земеделието. Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително трябва се изследват за вируса а за сметка на Агенцията за безопасност на храните. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения. Планираните за утре протести на ловците се отменят, съобщи председателят на Инициативния комитет за защита правата на ловците Евгени Абаджиев.


Утре от 9:15 до 10:30 ч. Радио Видин ще проведе и излъчи безплатен диспут на тема: "Ролята на общинските съветници в регионална политика и визия за цялостното развитие на общината. Управление на общинската собственост" с водещ Йорданка Петрова. Това е вторият от общо пет диспута, които Радио Видин ще излъчи по време на предизборната кампания..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фермерски пазар ще се проведе във Враца

Производители от страната ще вземат участие във Фермерския пазар във Враца , съобщиха организаторите от общинската управа. На 30 март (събота) ще се проведе поредното издание на Фермерския пазар в града под Околчица. Към момента участие са потвърдили близо 30 търговци от страната. В изложението ще има богато разнообразие от:  млечни..

публикувано на 29.03.24 в 09:40

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54