Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли наказани за мъртвите лешояди

Снимка: Георги Стоянов - ДЗХП

Броят на отровените белоглави лешояди в района на Искърското дефиле може да достигне до 15 птици. В планината над гара Бов преди две седмици бяха намерени на едно място три мъртви екземпляра от защитения вид и в съседство- труп на теле. Вече е потвърдено, че птиците са погълнали фосфатна отрова. От години дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" работи по различни проекти за възстановяване на популацията на белоглавия лешояд, известен и като санитар на природата.

"Борбата на животновъдите с хищниците се заключава в поставяне на отровни примамки в мъртви трупове на животни. Те, разбира се, не са предназначени за лешоядите или за хищните птици, но факт е, че тези птици първи намират мъртвото животно и респективно първи са потърпевши от отровата, която е в трупа. Имаме резултати от пробите. Действително се касае за отрова на фосфатна основа, т.е. наистина птиците са отровени. И по тази причина ние имаме доста сериозна щета върху колонията на белоглавите лешояди, които повече от 15 години реинтродуцираме на територията на парка", каза  директорът на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" Николай Ненчев пред кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. 

Снимка6 са намерените мъртви птици. Загубата на всяка една такава птица е много голяма за колониите- двойките са разбиват и няма да оставят поколение. Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" и Дружеството за защита на хищните птици потърсиха съдействието на граждани, за да установят колко са белоглавите лешояди в колонията, която обитава парка. Всяка допълнителна информация за наблюдавани белоглави лешояди ще бъде много полезна за оценяване на състоянието на птиците в колонията.

"В момента се води разследване от полицията. Имаме събрани доста доказателства. Много се надяваме разследването да стигне докрай и да стигнем до конкретния извършител и той да бъде наказан", допълни  Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици.

На 4 октомври се отбелязва Световният ден за защита на животните и в тази връзка Георги Стоянов призова:

"Тази природа, която я виждаме, не е даденост, която  е вечна. За да я има, просто трябва да я съхраняваме. Този случай е много показателен, с лешоядите- отравянето. Съвестта и моралът са много важни, всеки един да си дава сметка какво прави."

ПП ВРАЧАНСКИ БАЛКАНИдеята на Световния ден за защита на животните е да си спомним, че трябва да опазваме средата, която обитават животните и да ги пазим. С такива дейности е ангажиран екипът на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Даниела Борисова е експерт по биоразнообразие:

"Видовете, по които работим са защитени от закона, които са уязвими по някакъв начин- примерно, имало ги е в миналото и сега са намалели или се случва нещо с техните местообитания, което налага те да бъдат подпомогнати. 

Текущият ни проект е свързан с подпомагане популацията на една птица, наречена планински кеклик. Развъждаме този вид птица по специален метод, като в същото време се грижим местообитанията на вида да бъдат изпасани, добре изкосени. Работим основно с птиците в основно време, въпреки че всички животни са важни, това са лешоядните видове птици. Друг проект, който е завършен, е за европейския лалугер. Вид, който е изчезнал. Ние направихме реколонизация на това животно."

От Дирекцията парка могат да се похвалят, че три години след края на проекта имат нова колония на лалугери, която се разраства. На територията на Природен парк "Врачански Балкан" има много интересни видове. Районът е карстов и има над 600 пещери, обитавани от уникални пещерни животни и организми. Над 250 вида птици могат да се наблюдават в природния парк.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50