Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство". С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом. А защо се налага това и защо изобщо трябва да се стига до нея?


Оказва се, че в България близо 5000 деца растат в социални домове. Всяка година повече от 1000 бебета се разделят със своите майки още от родилните отделения. Много често биологичните родители са изправени пред сериозни трудности в отглеждането на децата си като безработица, бедност, тежко заболяване или криза в семейните отношения.


В такъв момент за детето е по-добре да отиде в приемно семейство, докато проблемът на неговото  бъде разрешен и то се върне в естествената си среда. В България практиката е, когато родителите не могат по дадена причина да се грижат за детето си, то веднага да бъде изпратено в социален дом, където няма как да получи качествена грижа, внимание и обич, от които всеки малчуган се нуждае, за да расте уверен и спокоен.


Приемната грижа е възможност детето да не попадне в един от 100-те домове в България, а да отиде в семейството на други хора, които да му дадат цялата си любов и подкрепа. Приемните родители осигуряват безопасна, стабилна и сигурна среда за децата и в повечето случаи подкрепят детето и родното му семейство и работят в посока те да заживеят отново заедно.


"Приемната грижа е една много важна и отговорна обществена задача, при която сърцати хора се грижат за деца, които никой и под никаква форма не иска", каза за Радио Видин Александър Миланов от Националната пациентска организация. Самият той е отрасъл в социално заведение, но е намерил своя път в живота. Днес Александър е един успял млад човек-  клиничен социален работник, който 2018 г. управлява Център за немедицинска грижа, работил е като маркетинг мениджър в голяма детска неправителствена организация, консултирал е и УНИЦЕФ. От 2010 г. подкрепя доброволно Националната асоциация за приемна грижа.


"За децата, които отиват в приемното семейство, е важно да се знае, че преди това за тях са търсени възможности да бъдат настанени при близки и роднини. Затова аз съвсем отговорно казвам, че децата в приемните семейства са деца, които никой не иска за определен етап от живота им. И в този ред на мисли, хората , които стават приемни родители, освен житейската си мотивация и опит, трябва да имат и много голямо сърце... В Приемната грижа в България влизат обикновено хора, които са на или над средната възраст, тъй като Приемната грижа не е много привлекателна за младите хора. И това е поради простата причина, че приемните родители работят на граждански договори, т.е. договор за услуга, за която не се начисляват осигуровки. Затова младите избягват по този начин да се погрижат за чуждо изоставено дете, колкото и да е висока мотивацията им..."


"Първият приемен родител съм за областта от 2007 година", обясни за Радио Видин Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа.


"В момента се грижа за две деца и във времето назад също съм се грижила за едно или две деца. Едното от децата, за които се грижа е у нас от 2007 година. Така се случи, че това дете не беше осиновено, не е прекъснала връзка с нейните родители и в момента е в 12 клас. Пълна отличничка е и много съм горда с нея. Даже от Президентството ми се обадиха да си подаде документи за стипендия като пълна отличничка в училището, където учи в момента. В началото наистина беше трудно- детето бе наистина с изоставане в развитието от неглижирането в институцията. Благодарение обаче на нейните усилия и на моето търпение успяхме и резултатите сега ги виждаме. Чувала съм от колеги колко им е трудно с деца, изведени от семейства. Не беше ми се случвало, но сега последното ми дете е точно такова и какво да ви кажа- Маугли в женски вариант. Много е самостоятелна за възрастта си, много оправна спрямо себе си, но наследените липси от семейството, няма как да не окажат влияние. ...В коя джунгла е расла ли, ами в нашата, видинската джунгла и е жалко, защото детето има капацитет, но не е развит...", допълни Цветелина Милославова.

 

Кои са проблеми пред Приемната грижа специално в малките провинциални градове, какво се изисква от един приемен родител и има ли случаи на недобросъвестно изпълнение на задълженията. Интересни факти и статистически данни можете да чуете в звуковия файл от интервютата на Александър Миланов от Националната пациентска организация, Цветелина Милославова, координатор за област Видин на Националната асоциация по приемна грижа и Десислава Николова- гл.експерт "Закрила на детето" към Регионалната дирекция Социално подпомагане.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00