Гримът - форма на себеизразяване

Снимка: Радио Видин


В днешно време употребата на грим и козметика е широко разпространена. Думата "козметика" произлиза от гръцки и означава "изкуството да се разкрасяваш". С времето тя се е превърнала не само в начин за подобряване и прикриване на недостатъци, но и във форма на експресивност, особено сред жените. Доста хора смятат, че да създадеш хубав грим е лесно, а гримирането е загуба на време, но всъщност, не е така. 

Нашият тийн репортер Антония Каменова разговаря с Александра Евдокимова и Ванеса Василева, те са ученици от Видин, всяка от тях има своята мотивация да използва гримове.

"За мен това определено е форма на себеизразяване" споделя Александра. "В началото беше главно, за да прикрия несъвършенствата си, но впоследствие наистина ми хареса да си играя с продуктите, да експериментирам, да смесвам цветове и различни визии".

"Когато нося грим, се чувствам уверена, правя го така, че на мен да ми харесва, да се съчетава с дрехите ми понякога, да отива на моето лице. За разлика от началото, когато използвах грим, само за да прикрия несъвършенствата по кожата си, сега използвам грим, за да изразя по-добре себе си и вкуса си"- казва и Ванеса. 

Явно гримирането не е чак толкова лесно, колкото изглежда. За много момичета то вече е хоби, а защо не бъдеща професия. То е начин да подчертаеш стила си и е пряко свързан с модата. Стереотипът, че да си слагаш грим, е загуба на време, в много случаи се оказва неверен. 
Вижте още

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05