Можем ли да си навредим чрез самолечение?

Снимка: Радио ВИДИН

Има хора, които търсят лек за болежките си и се доверяват на съветите на съседи, приятели или роднини. Други търсят облекчение в бабините билкови рецепти. Дали обаче си помагаме чрез самолечение и крие ли опасности то? Можем ли вместо да си помогнем, чрез самолекуване да си утежним положението и дори да го влошим и да предизвикаме някоя алергична реакция или нежелани странични ефекти? Редно ли е когато се разболеем, макар и да е обикновена настинка, да се доверим на съвета на близък човек или роднина или да отидем да аптеката и да си вземем лекарства без да сме се консултирали с медицинско лице? 

Според д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, самолечението дори е честа причина за усложнения, защото лекарствата в много случаи имат повече противопоказания, отколкото показания:


"Хората, които се самолекуват, могат да си причинят вреда, защото не са учили медицина и не знаят, че лекарствата имат и показания, и противопоказания. Много често противопоказанията са повече, отколкото показанията за употреба. Лекарството, което помага за едно заболяване, може да навреди за друго заболяване, за което човекът не знае. Последствията могат да бъдат много сериозни. Голяма част от лекарствата могат да предизвикат алергични реакции, някои от тях се приемат при по-особен режим. Трябва много внимателно да се процедира. Напоследък в аптеките започнаха да се съобразяват с тези неща и голяма част от лекарствата вече се получават само с рецепти. Съвет от немедицинско лице е най-грешната стъпка, която можем да предприемем, когато се разболеем. Лекарствата на билкова основа също крият много рискове. Даже и билката да бъде изписана от лечител или от човек, който все пак е чел малко медицина, пак има възможност за много тежки последствия, защото една билка съдържа екстракти от няколко вида вещества. Тя помага за един вид заболяване, но може да навреди за друго. Самите билки също имат указания и противопоказания, но хората често не обръщат внимание на това нещо. Хората, които имат сърдечно-съдови заболявания, трябва много внимателно да процедират с билките" -каза д-р Виденов.


Някои хора се доверяват само на лекари, когато се разболеят, други предпочитат- ако заболяването е по-леко, да се самолекуват показва анкетата ни с видинчани: 

"Когато още работех, ми се схващаше кръстът и никога не съм ходил на доктор, имаше един човек ме разтягаше и ми минаваше... Дори и лекаря може да сгреши лечението ти и да те съсипе... Отивам на аптеката и каквото ми даде аптекаря, взимам си и се лекувам... Аз съм здравен работник и не си позволявам подобни безумия, има хора, които са се лекували със съвети от интернет и после отиват на лекар... Често пъти съм прибягвала до самолечение, но досега не ми се е случвало да си навредя."

Много често хората приемат философията, че билката може да не ти помогне, но няма и да ти навреди, което според специалистите е много грешно и неправилно. 
Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Евростат: Българите най-застрашени от бедност

България е страната в ЕС с най-голям дял от населението, който е застрашен от бедност или социално изключване - 32.8 на сто, или над 2.32 милиона души.Това сочат представените днес данни на Евростат. Проучването излиза на Световния ден на борба с бедността - 17 октомври. Денят се отбелязва от 26 години, като основната му цел е да осведомява и..

публикувано на 17.10.19 в 16:37

Учебна производствена авария бе отстранена във Видин

Щабна тренировка и пожаро- тактическо учение за ликвидиране на промишлена авария на територията на бившия химически комбинат "Видахим" АД се проведе днес във  Видин. В практическото учение се включиха сили и средства на единната спасителна система на територията на област Видин. В него взеха съвместно участие служители на Регионална дирекция "Пожарна..

публикувано на 17.10.19 в 16:13

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната суха есен мъчи производителите. Това се превръща в тенденция през последните години, но зърното ще..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Облекчават учебните програми по математика в прогимназиален етап

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени - това съобщи министърът на образованието и науката  Красимир Вълчев  преди дни пред депутатите от парламентарната просветна комисия. Основната посочена причина е натрупването на  изоставане  в голям брой ученици. Сформирана е неформална група,..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Млади патриоти разкриват "Забравените личности" на Ломския край

Ученици от ломското училище "Димитър Маринов" ще посетят българските места в Букурещ . Екскурзията е награда за участието им в литературноисторически конкурс на тема "Забравените личности" . Конкурсът е организиран от социалната мрежа за добри дела "Volontime", но идеята младите патриоти от Лом да пътуват до румънската столица е на известния онколог..

обновено на 16.10.19 в 15:45

Жители на Златия негодуват заради осакатени дървета

Дървета са отрязани наполовина в село Златия , община Вълчедръм, сигнализира слушател на Радио Видин . Според него, това е станало при почистването на клони от служители на електроснабдителната компания. Здравка Гергова , собственик на имот в селото, изрази възмущението си от случилото се: "На мен ми се обади момчето от фирмата за охрана и ми..

публикувано на 16.10.19 в 15:35

Труден ли е изборът на университет?

Изборът на университет, специалност и бъдеща професия може да бъде доста труден за младите хора. С толкова много варианти и опции не е лесно да вземеш окончателно решение за бъдещето си. Или поне при повечето тийнейджъри е така. "При избора на университет наистина може да има много трудности. Намираме се в такава възраст, че не всички сме..

публикувано на 16.10.19 в 15:05