Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да си навредим чрез самолечение?

Снимка: Радио ВИДИН

Има хора, които търсят лек за болежките си и се доверяват на съветите на съседи, приятели или роднини. Други търсят облекчение в бабините билкови рецепти. Дали обаче си помагаме чрез самолечение и крие ли опасности то? Можем ли вместо да си помогнем, чрез самолекуване да си утежним положението и дори да го влошим и да предизвикаме някоя алергична реакция или нежелани странични ефекти? Редно ли е когато се разболеем, макар и да е обикновена настинка, да се доверим на съвета на близък човек или роднина или да отидем да аптеката и да си вземем лекарства без да сме се консултирали с медицинско лице? 

Според д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, самолечението дори е честа причина за усложнения, защото лекарствата в много случаи имат повече противопоказания, отколкото показания:


"Хората, които се самолекуват, могат да си причинят вреда, защото не са учили медицина и не знаят, че лекарствата имат и показания, и противопоказания. Много често противопоказанията са повече, отколкото показанията за употреба. Лекарството, което помага за едно заболяване, може да навреди за друго заболяване, за което човекът не знае. Последствията могат да бъдат много сериозни. Голяма част от лекарствата могат да предизвикат алергични реакции, някои от тях се приемат при по-особен режим. Трябва много внимателно да се процедира. Напоследък в аптеките започнаха да се съобразяват с тези неща и голяма част от лекарствата вече се получават само с рецепти. Съвет от немедицинско лице е най-грешната стъпка, която можем да предприемем, когато се разболеем. Лекарствата на билкова основа също крият много рискове. Даже и билката да бъде изписана от лечител или от човек, който все пак е чел малко медицина, пак има възможност за много тежки последствия, защото една билка съдържа екстракти от няколко вида вещества. Тя помага за един вид заболяване, но може да навреди за друго. Самите билки също имат указания и противопоказания, но хората често не обръщат внимание на това нещо. Хората, които имат сърдечно-съдови заболявания, трябва много внимателно да процедират с билките" -каза д-р Виденов.


Някои хора се доверяват само на лекари, когато се разболеят, други предпочитат- ако заболяването е по-леко, да се самолекуват показва анкетата ни с видинчани: 

"Когато още работех, ми се схващаше кръстът и никога не съм ходил на доктор, имаше един човек ме разтягаше и ми минаваше... Дори и лекаря може да сгреши лечението ти и да те съсипе... Отивам на аптеката и каквото ми даде аптекаря, взимам си и се лекувам... Аз съм здравен работник и не си позволявам подобни безумия, има хора, които са се лекували със съвети от интернет и после отиват на лекар... Често пъти съм прибягвала до самолечение, но досега не ми се е случвало да си навредя."

Много често хората приемат философията, че билката може да не ти помогне, но няма и да ти навреди, което според специалистите е много грешно и неправилно. 
Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00