Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненужните...

Снимка: Радио ВИДИН
"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел преодоляване на стереотипи и псевдонаучни тълкувания. Тематичният блок на тазгодишната академична година е "Ненужните- хора, държави, култури, науки". Форум, който поставя акцент върху това, което е ценно в обществото. Всеки месец се обсъждат различни теми от тематичния блок. 


Една от тях е за ненужните науки. Лекцията "Ненужните науки- хуманитарното знание срещу технократското оглупяване" подготвиха професор Антоний Тодоров и професор Ивайло Дичев.



"Ненужните науки- социалните и хуманитарните науки, с които започна този семинар, беше една аларма, не само към гражданите или към институциите в страната, включително към самите научни общности. Последните години сме свидетели на една непрекъсната атака срещу тези науки, от гледна точка на така наречената икономическа рационалност. Това са науки, които не произвеждат, ако си служим с икономическата терминология. Това са науки, които не водят до повишаване на брутния национален продукт, но, науки, които са изключително важни, за да се разберат процесите, които протичат в едно общество и на база постигнатите резултати, да се формират социални политики", каза професорът по социология в Института за изследване на обществата и знанието при БАН Светла Колева от организаторите на академичната инициатива.



Друга от темите бе "Невидимите в статистиката". Например, невидимите в статистиката са тези, които съществуват, но не могат да бъдат преброени. Безработните, които не се регистрират в бюрата по труда също остават извън официалните данни. Също и бездомните, които са останали на улицата, но не търсят социална помощ. Споделени бяха и добри практики от Франция, където социалните работници са приели за своя мисия да достигнат до хората, които статистиката не отчита. Лекция изнесе преподавателката по социология професор Мартин Меспуле от университета в Нант, Франция. 



"Постепенно във френското общество различните институции си дават сметка, че има големи групи от хора, които не са отчитани чрез различни статистически процедури или изследвания. По време на тази лекция професор Мартин Меспуле постави проблема за ролята на социалните науки в изграждането на категории, които да позволяват да бъдат обхващани всички членове на едно общество."

Защо са нужни социалните науки? Потърсихме за коментар Виктория Янкова от Видин, избрала да се реализира в сферата на социалните науки. Завършила е преди 2 години висшето си образование във Великотърновския университет. Да осигурява подкрепа на хора в нужда, да помага и консултира деца, това привлича Виктория Янкова към професията, която си е избрала:



"Завършила съм социална педагогика. Социалната и специална педагогика и като цяло цяло педагогиката е натоварваща психически. Познавам доста хора, които записаха педагогика и такива, които са се върнали и са започнали да работят като учители. Въпросът е да имат желание. Избрах тази специалност, защото ми е интересно- да можеш да помагаш на децата, да се чувстваш полезен на обществото."



Райко Савов живее в Речната гара. Каза, че е на 44 години. Няма постоянна работа, не знае нищо за родителите си, няма семейство. Помага на екипажите на туристическите кораби, които акостират при Видин. Иска да работи и сам да си изкарва парите. Иска и жилище- от общинските, защото наемите са ниски и ще може да ги плаща. Мечтите на Райко Савов на пръв поглед изглеждат малки, на за него за всичко.



"Познават ме, защото аз работим частно на хората. На тия кораби помагам- изхвърлям боклуци. Аз съм добър. Никой не ми помага. Ако ти покажа къде спим, ще се уплашиш. Има някои зли хора, някои лоши, има някои по- добри. Искам да си видя моите родители. Никога не съм ги виждал", разказа Райко Савов за живота  си и се разплака.



Опитвал е да получи общинско жилище, но му предлагат в комплекс "Строител", а той не иска да живее там. Добри хора му носят дрехи. За да не мръзне през зимата, живее в защитено жилище в Монтана. Търси постоянна работа:



"Искам да работя, търся работа, обаче никой не ме одобрява. Аз искам да работя на тези камиони с боклуци, да товарим боклуци. Аз работя, аз не съм мързелив. Никой не иска да ме вземе на работа."



Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00