Какво е психичното здраве на българина?

Снимка: Интернет

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве. Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да се предизвикат обществени дискусии, свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания. 

Мотото за 2019 година е "Психичното здраве и превенция на самоубийствата". Полага ли българинът грижи за психичното си здраве- темата коментираме с д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости:


"Терминът "психично здраве" е наложен, за да се избягнат крайно обидните квалификации на хора които се държат по- различно от общоприетия начин...Според мен българинът не полага грижи за психичното си здраве. Битува още идеята, че някой друг трябва да се грижи за него...Всъщност има медикаментозно лечение, което е много ефективно..."- заяви д-р Канчелов.


Шефът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков посочва, че около 20 % от българите поне веднъж в живота си са изпадали в небезопасни за здравето психични състояния. Поне една четвърт от световното население има психични разстройства, показва едно проучване. В едно друго изследване този брой стига до 40 %. Отнесено към нашето население, приблизително една четвърт имат някакви психични разстройства.

Какво е психичното здраве на българина попитахме и психиатъра д-р Румен Димитров, който е с практика от 2 000 година:


"Според нашите наблюдения психичното здраве е в динамична промяна...Всичко това е продукт на икономическото състояние което води до депресивни разстройства..."


Има тенденция за увеличаване на онези психични заболявания, които са свързани със стреса в ежедневието, казват специалистите. Така наречените чести заболявания - тревожност, някои форми на депресия, панически разстройства, фобии- това са заболявания, които са относително по-"леки". Те са свързани много повече със стреса в ежедневието и затова и хората, които търсят помощ при специалист, нараства. Българите се самолекуват не само при общи неразположения, но и когато не се чувстват комфортно. Мнозина заобикалят ограничителния режим за закупуване на определени лекарства, набавят си ги, но "самолекувайки" се по този начин, могат да стигнат до зависимост и това е опасно, защото се появява проблем при спиране на лечението. Много от тези болни не е лесно да бъдат убедени да си взимат медикаментите, особено когато са добре, отчитат лекарите. Много трудно се лекува мания вкъщи. Още по-трудно е те да признаят и да постъпят в болница, където е по-безопасно да останат в този период и много по-бързо се възстановяват. Те нямат съзнанието за болест или имат критичност, която до края не им позволява да се лекуват пълноценно, не си давайки правилна оценка за това как ги възприемат околните. Когато се формулира проблемът за психично здраве, най-често се виждат хората с тежка психична болестност, а всъщност психично-здравни проблеми имат много голяма част от населението. По различни оценки едногодишната болестност от психични заболявания в Европейския съюз е около 38%. Хората с тежки психични заболявания са около 1% от населението. Има много голям процент неразпознати и нелекувани състояния. Това се дължи на психиатричната стигма. Хората, които са забелязани, че имат проблеми с психичното здраве, биват дискриминирани.  Децата, засегнати от различни увреждания, имат реални органични нарушения, които вторично могат да организират компенсаторни психични симптоми. "С такива деца трябва да се отнасяме толерантно и с внимание", коментира психологът Лидия Николова, която работи с деца.


"Психичното здраве в България е тема табу. Причините за това са много: народопсихологията ни, незнанието, натрупаните клишета и стереотипи и необмислена /понякога и несъществуваща/ държавна политика"- коментира и психиатърът д-р Владимир Сотиров, управител на Амбулатория за психично здраве. Според данни на Световната здравна организация, един на всеки четирима жители на планетата в някакъв момент от живота си има нужда от психологическа помощ. По данни в световен мащаб депресията е втората най-разпространена причина за нетрудоспособност.Психичното здраве засяга всеки от нас - всеки преминава през моменти, в които е тъжен, страхува се или е ужасен от нещо. Някои от най-честите причини за това са загуба, стрес, самота, безработица, бедност. В повечето случаи тези моменти отминават сами, но понякога те стават по-сериозни. Това може да се случи на всеки, във всеки един момент. Според видинчани, основна причина за психичните разстройства е бедността и липсата на сигурност. Всъщност има една концепция която гласи- "Няма здраве без психично здраве".


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10

Приемната грижа- професия или призвание

За Приемната грижа казват, че спасява детството и създава личности. Според чл.34 А от Закона за закрила на детето, "Приемната грижа е отглеждане и възпитание в семейна среда на дете, което е настанено в семейство на близки и роднини или в приемно семейство" . С една дума- грижата за чуждо дете в своя дом.  А защо се налага това и защо изобщо трябва да..

публикувано на 07.10.19 в 14:01

Симеон Пенев - вицешампион по сумо

Симеон Пенев от СК "Чавдар 2015" стана вицешампион на европейското първенство по сумо в Унгария . Четирима от белослатинския клуб бяха включени в националния отбор на България. И четирите момчета доказаха класата си в първенството на Стария континент. Симеон Пенев заслужи сребърния медал при юношите до 16 години. Денис Рушидов и Симеон Пенев станаха..

публикувано на 03.10.19 в 16:01

Големият и малкият град- предимства и недостатъци

В съвременния свят всеки избира къде да живее. Но какви са предимствата и недостатъците да живееш в малък или голям град? На много хора им се налага да вземат такова решение - да направят своя избор дали да тръгнат към големите градове или да предпочетат уюта на провинцията. Естествено, всичко е свързано с работата и заплащането.  Всички..

публикувано на 03.10.19 в 13:54